- 4341
Daca miercuri e vreme de cuvant probat, atunci in mod cert e vreme de noul roman al lui Dan Lungu, pe care Editura Polirom i-l lanseaza la Librarium Palas, la ora 18. Fetita care se juca de-a Dumnezeu va incerca atunci miracolul iesirii din fictiune cu putin ajutor, insa, din partea Irinei Schrotter si a lui Doris Mironescu. Mai presaram niste George Onofrei, moderatorul intalnirii, si Pusa Darie, actrita care va lectura fragmente din roman, si deja avem certitudinea unei seri avansata nu doar literar.
Parca adineauri am trait si noi cartea lui Dan Lungu. Parca n-a trecut prea mult timp de cand le spuneam profesorilor ca mama nu poate veni la sedinta cu parintii pentru ca, stiti, e in Italia. Lucreaza acolo. Fenomen amplu, care erodeaza adanc atat constiinta cat si societatea noastra, migratia temporara e o realitate nationala care era cazul sa fie asumata intr-o maniera definitiva: devenind literatura.
In Fetita care se juca de-a Dumnezeu, Dan Lungu reconstruieste fictional o Romanie postcomunista in care Letitia intelege ca singura cale de a nu se lasa coplesita de dificutatile financiare e aceea de a pleca la Roma, la munca. Lasa, insa, acasa doi copii: pe Radita, care ramane in grija bunicilor, si Malina, care se presupune ca devine responsabilitatea lui Vali, sotul Letitiei.
“Aflata la inceput de scoala si puternic atasata de mama sa, Radita sufera in urma despartirii asa cum numai copiii pot sa o faca, cu tot corpul si toata imaginatia. Cele citeva luni preconizate se tot lungesc, planurile de viitor sufera mereu schimbari, iar efectele secundare ale plecarii se dovedesc imprevizibile. Ne aflam in fata unui roman tulburator, in care sint imbinate subtil o varietate de teme: copilaria, inocenta, instrainarea, confruntarea mentalitatilor, relatiile de cuplu sau reconfigurarea identitatii. Totul intr-o constructie plina de tensiune si cu un limbaj proaspat, efervescent”, detaliaza comunicatul de presa.
Pana sa descoperim, insa, romanul, mai facem o recapitulare in ceea ce-l priveste pe autorul sau. Cand spunem “Dan Lungu”, ne gandim cel putin la 3 lucruri simultan: la Sunt o baba comunista!, la cum a dirijat cele doua editii ale celebrului FILIT si la cum Muzeul Literaturii Romane din Iasi a prins ceva curaj de cand scriitorul i-a devenit director. In orice caz, dincolo de aceste observatii, stau si alte carti traduse in peste zece limbi, cu titluri care il amintesc pe Dan Lungu ca pe unul dintre autorii romani cu un specific bine conturat: Raiul gainilor, Cum sa uiti o femeie, In iad toate becurile sunt arse, Baieti de gasca, Proza cu amanuntul. Apoi, volume precum Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism, Str. Revolutiei nr. 89 si Carti, filme, muzici si alte distractii din communism recunosc numele aceluiasi Dan Lungu in calitate de coordonator.