eveniment
Data: 
2 Dec 2011 - 17:00
Loc: 
Libraria Avant-Garde
stats
Adresa: 
str. Lapusneanu nr. 16

Aurora Liiceanu vine la Iasi

Polirom si Libraria Avant-Garde va invita vineri, 2 decembrie, ora 17 la o intilnire cu Aurora Liiceanu, “cel mai renumit psiholog roman”, asa cum e prezentata de catre organizatori, moment in care isi va lansa ultimul volum – “Viata nu-i croita dupa calapod”, iar editura va marca lansarea seriei de autor. Moderator este Adrian Serban, invitat special fiind prof. dr. Adrian Neculau, de la Facultatea de Psihologie a UAIC.

Volumul care e deja best-seller, are parte de cronici pozitive in presa romaneasca si e descris ca „o analiza subtila a mecanismelor psihicului uman, dar si a unor fenomene si comportamente tipice societatii romanesti actuale”. Mi se pare foarte accesibila formula propusa de autoare, una in care cititorii neavizati pot cuprinde cunostinte de specialitate greu accesibile din cauza formularilor conceptuale greoaie din tratatele aferente. Astfel, psihologia sociala sau psihologia virstelor este pe intelesul tuturor, intr-un limbaj mundan si printr-o modalitate inca si mai accesibila – proza scurta care seamana cu „pastila” jurnalistica.

Aurora Liiceanu, nascuta in 1941, este doctor in psihologie, scriitoare si senior-editor (dar si fondator, totodata) al revistei “Tango”. Desigur, e mult mai cunoscuta datorita sotului ei, scriitorul si filosoful Gabriel Liiceanu. Impreuna cu Alice Nastase a scris “Care pe care: femei si barbati” precum si alte titluri. Este co-autoare a volumului “Dimensiuni psihosociale ale violentei domestice”, publicat la Editura Academiei si semneaza mai multe carti aparute la Editura Polirom (“La Taifas”, “Patru femei, patru povesti” etc.) Acesta din urma va avea parte de o a doua editie care se lanseaza tot vineri, 2 decembrie, in Avant-Garde.

Fragment din “Viata nu-i croita dupa calapod”:

Cehov n-a ras niciodata de oamenii simpli pe care-i intalnea. Caragiale evita sa calatoreasca la clasa I sau a II-a, preferand clasa a III-a unde erau oamenii simpli, fara multi bani. Se spunea despre el ca, daca il cauti in tren, il gasesti la clasa a III-a. Gorki, care a pornit de jos, dintr-o familie de oameni nevoiasi, oarecum primitivi ca gandire si ca trai, le scria prietenilor ca-si petrece timpul scriind, dar ca <<in timpul liber, beau votca cu zugravii>>.

Articol scris de Iosif Prodan | Vin, 25/11/2011 - 16:54
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif