eveniment
Data: 
17 Mar 2017 - 20:00 - 21:00
Loc: 
Borderline Art Space
stats
Adresa: 
Belvedere nr. 18

Răpirea din Irak – re-enactment la Borderline Art Space

Vineri, 17 martie, de la ora 20.00, Borderline Art Space găzduiește performance-ul Răpirea din Irak”, în regia Ioanei Păun, cu participarea actorilor Maria Popistașu, Paul Dunca și Alec Secăreanu. Acest performance are loc în cadrul expoziției „Imaginarul colectiv ca rezultat al selecției naturale” a artistului vizual Cătălin Rulea. Performance-ul a fost conceput în cadrul expoziției „Totul e regizat”, care a avut loc la Muzeul Național de Artă Contemporană din București în iarna anului 2016. 

La data de 28 martie 2005, trei jurnaliști români (Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion), care se aflau în capitala irakiană pentru a realiza interviuri cu noii conducători post-Saddam, au fost răpiți. După ce au fost ținuți 3 zile într-un loc necunoscut din Bagdad, jurnaliștii răpiți au fost transferați la 1 aprilie 2005 în beciul unei ferme, aflată la 15 km sud de capitala irakiană, fiind eliberați după 55 de zile.

Trei actori, interpretând jurnaliștii români, realizează un re-enactment al celebrei răpiri, un eveniment despre care nu vom putea ști dacă a existat vreodată, dar despre care presa română și angajați ai SRI au speculat scenarii.

„Răpirea din Irak” este un exercițiu în care, colectiv, inventăm realități paralele, asemenea mass media. Pentru o bună desfășurare a evenimentului, vă recomandăm să vă documentați vizavi de relatări despre episodul răpirii, din cele mai obscure surse cu putință.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Vă rugăm să confirmați participarea prin e-mail la office@borderlinespace.com.

Ioana Păun este regizor. A abordat în diverse circumstanțe artistice relațiile de putere în sistemul producției de teatru. Producțiile sale explorează, din perspectivă feministă, comportamentul uman în condiții feroce ale politicului, economicului sau ale sănătății, printre care menționăm All Workers Go To Heaven, la Theatre Royal Stratford East (Londra), Inamicul poporului, la Teatrul Foarte Mic, sau Produse domestice, nominalizat la premiile AFCN pentru cel mai bun proiect de incluziune socială.

Borderline Art Space promovează arta contemporană produsă în diverse situații sociale, politice și existențiale de graniță și dezvoltă discurs critic legat de problematici și poetici actuale. Borderline Art Space este interesat să expună atât artiști emergenți, cât și artiști cu o practică deja recunoscută și, în timp ce contribuie la dezvoltarea structurii instituționale artistice, își asumă, de asemenea, angajamentul pentru un rol educațional.


Proiect sprijinit financiar de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Partener: Asociația Culturală AltIași. Sponsori: Mobexpert, Gramma Winery. Partener media: WINK.

Articol scris de Comunicat de presa | Mar, 14/03/2017 - 13:56
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa