eveniment
Data: 
16 Feb 2014 - 17:00
Loc: 
UAGE - Sala 26
stats
Adresa: 
Str.Horia nr 7-9

Napasta de la Iasi

Dupa Neintelegerea de Camus, spectacol prezentat in cadrul J’aime la scène. Zilele tanarului regizor, regizorul Cristi Avram abordeaza drama Napasta, textul cel mai putin jucat al lui I.L. Caragiale. Spectacolul poate fi vazut duminica, 16 februarie, de la ora 17:00, la Universitatea de Arte George Enescu (Sala 26). 

In 2012, Napasta incheia „Anul Caragiale” la TNB sub semnatura lui Radu Afrim, in acelasi an fiind montata de Cristi Juncu la Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti. A fost reprezentata pentru prima data in anul 1890 si a fost prima piesa romaneasca jucata intr-o limba straina (la Cernauti, in 1895, in limba germana).

„[...] Din ziua intaia a cununiei si pana astazi, o data n-am vazut-o zambind; de atunci si pana astazi cu trupul e aicea pe lumea asta si cu gandul e la Dumitru pe lumea ailalta.” (I.L. Caragiale)

Napasta prezinta drama tulburatoare a Ancai, femeia care se casatoreste cu ucigasul sotului ei pentru a-l demasca. Timp de noua ani Anca rezista alaturi de Dragomir numai pentru a astepta momentul oportun in care isi poate razbuna unica iubire.  

Iubirea eterna iti rapeste tot, carnea, suflul, spiritul. Anca pierde totul si dovedeste ca dincolo de o iubire profunda nu exista nimic. In absenta lui Dumitru e un spatiu gol, un vid total si aberant. Simte ca doar razbunand moartea lui, va recastiga plinul iubirii care o va invada. Poate planul ei este sinuciderea, poate traiul in singuratate. Cert este ca nimic nu mai exista, si moartea sotului ei a spalat orice ramasita umana. Razbunarea este o chemare spirituala care cerseste liniste; pentru Anca situatia nu este de o mare gravitate, dar este necesara.” (Cristi Avram)

In distributie ii gasim pe Roxana Marza, Alexandru Petrila, Andrei Emilian si Cosmin Tanasa.

Articol scris de Maria Elena Campean | Vin, 14/02/2014 - 02:44
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului maria