eveniment
Data: 
29 May 2015 - 19:30
11 Jun 2015 - 19:30
Loc: 
Uzina cu Teatru
Bilet: 
22.00
stats
Adresa: 
str. Agatha Barsescu nr.18

Insulta la public

Teatrul National „Vasile Alecsandri” va invita la premiera spectacolului Insulta la public de Peter Handke, in regia Dumitrianei Condurache, un proiect marca InterDramText, gazduit la Uzina cu Teatru vineri29 mai 2015, la ora 19.30. Update: a doua reprezentatie este programata pentru 11 iunie, de la aceeasi ora.

Spectacolul nu reprezinta doar traducerea integrala a textului – o premiera in tara noastra –, dar celebreaza si un autor extrem de apreciat pe plan mondial si care anul trecut a fost premiat cu Ibsen Awards, una dintre cele mai importante recunoasteri a notorietatii in lumea teatrului. Dramaturg, scenarist, romancier si regizor de film, Peter Handke este o figura pe cat de celebra, pe atat de controversata, iar textul sau Insulta la public, cu toate ca a reprezentat un val de entuziasm si de polemici in 1966, anul lansarii sale pe scena austriaca, poate fi considerat inca o experienta si o redefinire valida a Teatrului.

„Spectacolul chestioneaza conditia insasi a teatrului – si, mai ales, cea interioara a publicului. Raportarea lui la fenomenul teatral, la, simplu spus, spectacolul de teatru. De ce vine la teatru? ce (se) asteapta sa primeasca/ sa i se intample? cum il vede? cum priveste atunci cand vine? vrea sa participe? Sa poarte un dialog (interior)? vine sa astepte, provocator, sa „fie uimit” de catre actori si regizor? Si sa comenteze dupa? Vine la o intalnire? Sau sa participe la un act social cvasi formal? Poate sa vina cu sinceritatea cu care intampina un fapt de viata? Este dispus sa gandeasca? Sa intre in dialog fara sa fie defensiv? Si intrebarile ar putea continua”. (Dumitriana Condurache)

Din distributie fac parte: Laura Bilic, Bianca Ioan, Cosmin Panaite, Catalin Mindru

Concept video: Andrei Cozlac; Sound design: Teodora Ana Popa; Costume: Ioana Bodale; Asistent de regie: Ivona Lucan

Durata spectacolului: 2 ore

Traducere: Teodora Constantin, Mariana Nastasia, Ema Petrisor, Alexandru Toderascu si Madalina Tvardochlib. Coordonatori: Alexandra Chiriac si Mariana Barbulescu

InterDramText reprezinta parteneriatul dintre Catedra de Germanistica a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi, Facultatea de Teatru a Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi sprijinite in demersul lor de Forumul Cultural Austriac Romania si Biblioteca Austria. Coordonatori: asist. univ. dr. Alexandra Chiriac (Catedra de Germanistica, UAIC) si lect. univ. dr. Ioana Petcu (Facultatea de Teatru, UAGE).

Articol scris de Comunicat de presa | Mie, 20/05/2015 - 18:22
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa