eveniment
Data: 
3 Jun 2012 - 20:00
4 Jun 2012 - 18:00
5 Jun 2012 - 18:00
6 Jun 2012 - 18:00
7 Jun 2012 - 18:00
8 Jun 2012 - 20:00
Loc: 
Ateneul Tatarasi / Teatrul Luceafarul - sala mare
Bilet: 
5.00
stats

Festivalul de Teatru-Dar Iasi

Un nou festival de teatru isi va face debutul la Iasi in perioada 3-8 iunie: Festivalul de Teatru-Dar Iasi. Pe parcursul celor sase zile de festival, in sala mare a Teatrului Luceafarul si la Ateneul Tatarasi vor putea fi urmarite zece spectacole, cu actori si regie pe masura. Maia Morgenstern, Mircea Diaconu, Adriana Trandafir, Vlad Zamfirescu si multi altii va asteapta sa-i vedeti, sa isi deschida sufletele in fata voastra, publicul, cerandu-va in schimb aplauze. Si pentru ca organizatorii s-au gandit la fiecare dintre voi, la accesibilitatea vizionarii acestor spectacole, pretul unui bilet va fi de doar 5 lei.

De ce a aparut Festivalul de Teatru-Dar Iasi ne spune Calin Ciobotari, membru consiliu artistic: Pentru ca ne-am saturat de impresari care vand numele mari ale scenei romanesti la preturi prohibitive... Pentru ca teatrul a fost si va ramane o arta a celor multi, nu a celor bogati... Pentru ca Maia Morgenstern, Mircea Diaconu si multi alti actori minunati sunt ai tuturor, nu doar ai unora... Pentru ca “a darui” este, in egosimul generic al lumii de azi, unul dintre verbele cele mai vitregite... Pentru ca Iasului, in atipelile sale dogmatice la umbra dulceaga a istoriei centenare, trebuie sa i se ataseze la rastimpuri conjunctia adversativa “dar”... O forma de refresh, de readucere in atentie, de redimensionare a discursului si a atitudinii fata de teatru... Orice fel de festival ar trebui sa fie, in esenta, o reverenta facuta majestatii sale, Spectatorul! Asta isi propune sa fie/ sa faca Festivalul de Teatru-Dar Iasi. Din staff-ul festivalului mai fac parte actorul Emil Coseru, presedintele festivalului, si Alex Aciobanitei, membru in consiliul artistic.


Programul festivalului este urmatorul:

                        
Duminica 3 iunie, ora 20:00, Teatrul Luceafarul – sala mare

Teatrul “Nottara” din Bucuresti - Variatiuni enigmatice de Eric-Emmanuel Schmitt (1h40’)

Regia: Claudiu Goga; Distributia: Mircea Diaconu si Alexandru Repan

“Textul Vizitatorul, montat de Claudiu Goga la Teatrul “Nottara”, gaseste formula de succes de a ambala haloul filosofic in scriitura dramatica. Pariul e acelasi dintotdeauna: cum sa faci ca nivelul conceptual sa devina accesibil intr-un text destinat rostirii. Eric-Emmanuel Schmitt se adecveaza perfect la gustul epocii si ia repede toate premiile pe care un autor francez le poate obtine. Caci Eric-Emmanuel Schmitt a inteles repede ca spectatorul de azi a pierdut timpul de reflectie; de aici, nevoia publicului de a i se reprezenta adevaruri in pilule cât mai condensate; ca si nevoia de poveste; ca si imaginarul epocii din care nu poate lipsi suspansul. El vede cum dramaturgul trebuie sa recurga la trucuri "digestive", cum trebuie sa puna marile intrebari, dar sa lase spectatorului libertatea de a-si presimti propriile raspunsuri. Eric-Emmanuel Schmitt stie ca in lumea de azi, intoarsa cu spatele la transcendent, fiecare se simte indreptatit sa-si stabileasca propria norma a binelui si raului. Ca orice impunere e considerata atac la libertatea interioara, iar orice discurs asertiv poate cadea sub incidenta manipularii subtile.” (Cristina Rusiecki, 6 februarie 2006 liternet.ro)


Luni 4 iunie, ora 18:00, Ateneul Tatarasi

Fundatia Culturala “Maria Tanase” - Pasarea maiastra, Maria Tanase de George Sbarcea (1h30’)

Regia: George Banica; One woman show cu Adriana Trandafir

“Este foarte greu sa faci un spectacol despre cineva, care este cunoscut, pe care-l stii, pe care-l iubesti, despre care-ti inchipui ca a fost asa sau asa, chiar daca nu l-ai cunoscut. (...) Cand vorbesti despre Maria Tanase, cand marturie sunt cantecele ei, spectacolul este cu atat mai greu. Poate ca acest spectacol pare simplu, dar sa stiti ca am muncit foarte mult, am citit mult, am vorbit cu oameni care au cunoscut-o, pentru ca ii simt in fiecare cantec vibratia, sufletul. Spuneam ca este un exercitiu, pentru ca nu mi-am propus sa fiu nici mai buna decat ea, nici sa arat ca pot sa cant mai bine, pentru ca nu exista, nu cred ca o sa se mai nasca nimeni care sa cante atat de frumos ca Maria Tanase. De multe ori ma gandesc ca spectacolul este foarte greu, dar cu cat este mai greu cu atat sunt mai fericita. Ca poate datorita acestui spectacol, copiii care nu au cunoscut-o, oamenii care poate au uitat-o, cei care nu si-au imaginat vreodata ca a fost asa, o pot cunoaste, o pot descoperi si se pot gandi ca ar fi bine de multe ori cand le e greu sa se intoarca la radacini si sa se intoarca la Maria Tanase si la cantecele ei. Pentru noi, ea nu este undeva, este in noi pur si simplu.” (Adriana Trandafir)


Luni 4 iunie, ora 20.00, Teatrul Luceafarul – sala mare

Teatrul Mic din Bucuresti - Crazy stories in the city (teatru-dans) (1h)

Regia: Arcadie Rusu;  Distributia: Oana Albu, Radu Zetu, Valentina Popa, Ioana Marchidan, Stefan Lupu, Ruxandra Enescu, Galina Bobeicu, Avram Birau, Vitalie Bantas

“Crazy stories in the city este cu precadere un spectacol de dans si expresie corporala dar cum interpretii sunt mai ales actori, productia este in egala masura un spectacol de teatru. Arcadie Rusu (coregraf ce demonstreaza cu prisosinta ca nu a stat degeaba in preajma lui Gigi Caciuleanu) ne prezinta cu mult umor si reala personalitate artistica, povestile copilariei noastre asa cum pot fi vazute si interpretate astazi - snoave ce parcurg drumul de la sat la oras, incarcate cu un parfum tip «good old times».”.(Razvan Nita-port.ro)


Marti 5 iunie, ora 18:00, Ateneul Tatarasi

Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Balcescu” din Bucuresti - Sylvia de A. R. Gurney (1h50’)

Regia: Alexandru Jitea; Distributia: Andreea Macelaru-Sofron, Luminita Erga, Lucian Ghimisi, Mihai Marinescu, Ela Ionescu

“Sylvia, piesa lui A. R. Gurney, a fost jucata pentru prima data in 1995 la Manhattan Theatre Club, off–Broadway. Personajul Sylvia era interpretat de Sarah Jessica Parker, prezenta in peste 150 de reprezentatii, iar dupa cateva luni spectacolul a ajuns chiar pe Broadway, la John Houseman Theatre. Numarul de re­prezentatii este unul urias pentru ceea ce se intampla de obicei pe cunoscuta scena newyorkeza.
Cariera stralucita sau modesta a unui actor este hotarata in buna masura de talent, dublat de o munca asidua asupra fiecarui rol, oricat de marunt ar fi el si nu in ultimul rand de sansa. Lucian Ghimisi a adus de fiecare data un aer proaspat in interpretarea lui, o verva naturala care a atras mereu atentia.
Pe Luminita Erga toata lumea o cunoaste din serialul “La Bloc”, dar inainte de toate ea este o actrita formidabila de teatru. Lucrurile ii ies perfect si in acest rol. Sylvia este interpretata de cea care i–a dat viata pe marele ecran Reginei Maria in filmul lui Sergiu Nicolaescu, Carol I, actrita Andreea Macelaru Sofron.” (Loreta Popa in “Jurnalul national” – 28.02.2010)
    

Marti 5 iunie, ora 20:00, Teatrul Luceafarul – sala mare

Teatrul National Timisoara - M-am hotarat sa devin prost de Martin Page (1h)

Regia: Antonella Cornici; Distributia: Calin Stanciu jr., Victoria Rusu, Victor Manovici, Malina Manovici, Alina Chelba

Antoine, 25 de ani, geniu, se simte exclus din lumea contemporana de insasi inteligenta lui. Deprimat si singur, incearca diferite metode sa devina mai prost, mai aproape de semenii lui, cu alte cuvinte. Porneste pe un drum complet anti-initiatic, incearca sa se integreze: n-a baut in viata lui – vrea sa ia lectii de alcoolism; nu stie ce e moartea – ia lectii de sinucidere. Dar orice problema are o solutie. O poveste plina de haz, M-am hotarat sa devin prost este, dincolo de aspectul autobiografic, o intalnire fascinanta cu psihicul uman.


Miercuri 6 iunie, ora 18:00, Ateneul Tatarasi  

Teatrul “George Ciprian” din Buzau - Aproape perfecta de Neil LaBute (2h)

Regia: Cristian Juncu; Distributia: Raluca Vermesan (Premiul UNITER 2012), Irina Velcescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu

“Piesa Aproape perfecta de Neil LaBute este o pledoarie reusita impotriva discriminarii, impotriva faptului ca aspectul fizic este determinant in socializarea contemporana si nimic altceva nu mai conteaza, nici macar dragostea. Un tanar cunoaste o fata foarte draguta in barul in care ia masa de pranz. Relatia lor merge din ce in ce mai bine, numai ca el ezita sa o prezinte colegilor de birou pentru ca ea este supraponderala, iar colegii obsedati de trupul perfect, lucrat la sala. Lucrurile o iau razna cand presiunile din partea colegilor sa o lase pe Moby Dick devin din ce in ce mai puternice. Ea declara ca este dispusa sa faca orice ca sa ramana impreuna, sa-si faca orice operatii ca sa slabeasca, insa el nu mai rezista la presiunea pusa pe el de cei din jur si, desi o iubeste, o paraseste ranindu-se si pe el si pe fata pe care-o iubea. Dragostea dintre cei doi ramane un vis frumos. Desi trista, cu un final nefericit, piesa cucereste prin replicile savuroase, rupte din realitatea imediata romaneasca, prin jocul convingator al actorilor care au reusit sa surprinda pana la detaliu caracteristicile rolurilor interpretate.” (Cristina Dosuleanu in “Vocea Brailei” – 1.10.2011)


Miercuri 6 iunie, ora 20:00, Teatrul Luceafarul – sala mare

Teatrul “Mihai Eminescu” din Botosani - Caii la fereastra de Matei Visniec

Regia: Petru Vutcarau; Distributia: Volin Costin, Bogdan Muncaciu, Gina Patrascu, Ioan Cretescu, Andreea Motcu, Mirela Nistor, Alexandru Dobinciuc

“Este vorba despre faptul ca oamenii se ucid. Se ucid fara rost, fara sens. Se ucid la infinit fara a se opri. Sunt razboaie, varsari de sange, suferinte. Dar oamenii se ucid si prin relatiile dintre ei. Se ucide personalitatea din om. Generatiile tinere sunt dezumanizate. Omul are si aceasta pornire nefasta de a distruge tot ceea ce se afla in jurul sau. Iar unii oameni se imbogatesc si traiesc tocmai de pe seama acestor distrugeri“ (Petru Vutcarau)


Joi 7 iunie, ora 18:00, Ateneul Tatarasi

Compania “Un teatru ca toate celelalte” - O femeie singura de Franca Ramme si Dario Fo (1h15’)

Regia: Marcel Stanciucu; One woman show cu Maia Morgenstern

“Viata unei femei data pe razatoare. Toata lumea intra cu voiosie in casnicie. Oare cum se iese din ea. Care e calea de iesire?” (Marcel Stanciucu)


Joi 7 iunie, ora 20:00, Teatrul Luceafarul – sala mare

Compania “Masina de vise” - Doua surori mortale / 3 o’clock de Anna Maria Bamberger

Regia: Dan Tudor; Distributia: Anca Sigartau, Luminita Gheorghiu

O comedie neagra, nebuna, in care doua surori sunt intr-un joc permanent de-a viata si de-a moartea. Incredibila interpretare a celor doua mari actrite va tine pe toata lumea cu sufletul la gura. Intrebarea pe care va trebui sa o puna publicul, printre hohote de ras, fiind: “Pe cine a iubit Paul?”


Vineri 8 iunie, ora 20:00, Teatrul Luceafarul – sala mare

Teatrul Tineretului din Piatra Neamt - Oo! creatie colectiva dupa Ion Creanga (1h)

Regia: Alexandru Dabija; Distributia: Nora Covali, Ecaterina Hatu, Catalina Ieseanu, Loredana Grigoriu, Andreea Gavriliu, Cezar Antal, Daniel Besleaga, Victor Giurescu, Dragos Ionescu, Tudor Tabacaru

“Nimic in plus, nimic in minus, totul cu precizie si cu stiinta bunei masuri, asa a preparat Alexandru Dabija OO!–le la Piatra Neamt. Bucuria ludicului, eficienta estetica a simplitatii, a lucrului la care s–a trudit cu placere au facut un spectacol de teatru viu, convingator, care te contamineaza cu energia lui pozitiva. OO! e un proiect demn de toata lauda, o dovada ca orice poveste le poate transmite ceva important si oamenilor mari. Sau copilului remanent din fiecare adult”. (Oltita Cintec in “Teatrul Azi” nr 1–2 / 2008)

* Sursa: site-ul festivalului.

Festivalul de Teatru-Dar Iasi este un program organizat de Asociatia “Dar din Dar”, in cadrul unui proiect european destinat promovarii turismului la Iasi.

Articol scris de Maria Elena Campean | Mie, 30/05/2012 - 03:37
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului maria