eveniment
Data: 
24 Feb 2014 - 19:00
Loc: 
Sala Mare a TNI
stats
Adresa: 
str. Agatha Barsescu nr.18

Exil in pamantul uitarii

Pe 24 februarie puteti participa la un eveniment dedicat vietii si operei poetului, dramaturgului, criticului literar, filosofului si eseistului Benjamin Fondane/ Barbu Fundoianu. Evenimentul va avea doua parti: de la ora 16:00, la BCU, se va prezenta cartea „Opere XIV. Baudelaire si experienta abisului” de B. Fundoianu, iar in partea a doua, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti va prezenta „Exil in pamantul uitarii”, un spectacol de Andreea Tanasescu dupa scrieri de Benjamin Fondane. Spectacolul va putea fi vizionat de la ora 19.00, in Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri”.

Proiectul „Exil in pamantul uitarii”, a fost produs initial cu sprijinul Centrului National al Dansului Bucuresti, prin programul Institutului Elvetian „Artistesnest”, si a castigat Gala Teatrului Tanar in 2010, in fata a 17 trupe inscrise in concurs. Atunci, Andreea Tanasescu a ales sa lucreze cu Alexandra Ionita, Vanda Stefanescu, Richard Bovnoczky, Sanno Momo Peter, Valentin Stoica si Ana Craciun - artist papusar. 

Nu se gaseste niciunul din aceste nume in actuala productie care a avut premiera oficiala pe 19 ianuarie, la Teatrul Evreiesc de Stat. Spectacol de teatru-dans despre holocaust, „strigat de protest la adresa discriminarii rasiale si a razboiului”, ii are in distributie pe Mircea Dragoman, Viorica Bantas, Marius Calugarita, Darius Daradici, Nicolae Predica, Bogdan Iacob, Simona Mandache, Ana Maria Visan, Diana Chira, Sabina Ionita, Anuka Levanovici, Diana Gal, Ionut Dinita, Horea Suciu si Razvan Rotaru. Pe afisul spectacolului (din Bucuresti) apare Maia Morgenstern, insa nu stim daca va juca in spactacolul de la Iasi - cum nu a facut-o nici in Bucuresti, dupa cum am putut citi aici - sau folosirea numelui si imaginii ei pe afis e doar o strategie de marketing...

<Exil in pamantul uitarii> are ca punct de plecare ultimele clipe din viata scriitorului – interminabilele suferinte traite in vagoanele deportarii spre lagarul de la Drancy si apoi, cumplita asteptare a trenului care urmeaza sa-l duca la Auschwitz. Coregrafa si regizoarea propune radiografierea unui mic grup de oameni prinsi in cursa deportarii, ale caror trairi penduleaza intre confuzie, revolta, resemnare, alienare. <Sunt redus la un simplu numar! Imi duc viata in valiza! Nu mai e timp!> (Benjamin Fondane, Le mal des fantômes).

Textul percutant al adaptarii realizate de Andreea Tanasescu, avand la baza poeme scrise de Benjamin Fondane in 1943, franturi de scrieri preluate din corespondenta purtata de autor cu familia Maritain, precum si o serie de reflectii din jurnal gasite in locurile in care scriitorul s-a ascuns sau a fost tinut prizonier, constituie suportul psihologic, dar si pretextul pentru un limbaj coregrafic si gestual original.” (sursa: comunicatul de presa)

Intrarea se face pe baza de bilet (informatii si rezervari bilete la numerele de telefon: 0748179160, 0751293948, 0756039937, 0749052323).

Articol scris de Maria Elena Campean | Vin, 21/02/2014 - 16:36
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului maria