eveniment
Data: 
28 Mar 2012 - 18:00
29 Mar 2012 - 18:00
26 Jun 2012 - 18:00
Loc: 
Sala Studio Teatru (a UAGE)
Bilet: 
5.00
stats
Adresa: 
str. Horia nr. 7

Al treilea razboi mondial

Universitatea de Arte “George Enescu” pregateste o noua premiera! Miercuri si joi, respectiv 28 si 29 martie de la ora 18:00, sunteti asteptati in Sala Studio Teatru la Al treilea razboi mondial, in regia conf. univ. dr. Mihaela Arsenescu Werner, productia de licenta a anului III actorie. Update: ultimul spectacol se va juca marti 26 iunie, de la aceeasi ora.

“Comando catre moarte” (Escuadra Hacia la Muerte) apartine dramaturgului spaniol Alfonso Sastre si sta la baza spectacolului “Al treilea razboi mondial”, adaptare care incearca sa surprinda un moment critic din viata a sase soldati in timpul razboiului. Personajele sunt intruchipate de Ionut Cornila (Caporalul Goban), Alexandru Amargheoalei (Pedro Recke), Daniel Chirila (Adolfo Lavin), Andrei-Grigore Sava (Javier Gadda), George Cocos (Andres Jacob) si Alex Iurascu (Luis Foz), pe care i-ati mai putut vedea in diferite piese pe scenele Teatrului National “Vasile Alecsandri” sau a Ateneului Tatarasi, dar si in productii de tip teatru-bar.

Actiunea are loc intr-o lume in care suntem din ce in ce mai multi, ne simtim din ce in ce mai singuri si cautam tot mai des aliante impotriva aproapelui nostru... Ce s-ar intampla daca maine ar veni mult “asteptatul” razboi mondial? Ce-ar fi in mintea si-n sufletul unor “barbati pacatosi” care au fost trimisi sa infrunte moartea cu degetul? Oare mai exista patriotism? Mai exista onoare atunci cand de-a lungul vietii tale ai comis niste fapte oribile? Ar putea rasari curajul acolo unde n-a existat niciodata? Exista viata dupa razboi? Prezenta montare cauta raspunsuri la toate aceste intrebari, ne spune Daniel Chirila. Sase “condamnati la moarte”, asa cum ii numeste Sastre, isi creeaza sfarsitul lumii, cu slabiciuni, cu crime, cu dezertari, cu minciuni, cu tot ce-i mai rau intre oameni. Dar cum omul este “judecator al tuturor lucrurilor, imbecil vierme de pamant; depozitar al adevarului; ingramadire de incertitudine si de eroare; marire si lepadatura a universului.” (B. Pascal), reuseste sa se salveze, gaseste in el acea forta salvatoare – speranta.

Alfonso Sastre s-a nascut la 20 februarie 1926 la Madrid si a facut parte din miscarea Generatia ’36 (alaturi de Antonio Buero Vallejo) formata din artistii care activau in timpul Razboiului Civil. Sastre a folosit teatrul ca mijloc de agitatie sociala. Prin vocea pieselor sale a fost un opozant vehement al regimului lui Franco, motiv pentru care au fost interzise de la aparitie sau jucate de cateva ori ca mai apoi sa aiba aceeasi soarta. Premiera “Comando catre moarte” (Escuadra Hacia la Muerte) a avut loc la cateva luni de la publicare, pe 18 martie 1953, si a avut doar o singura reprezentatie oficiala, celelalte doua reprogramandu-se dupa ce a avut un real succes, dar nu inainte de a fi cenzurata. Cu toate acestea, dupa al treilea spectacol piesa a fost interzisa, si nu a mai fost jucata niciodata. In Romania, “Comando catre moarte” s-a jucat in 1998 la Campina, la Compania 2999 in regia lui Alexandru Berceanu si Radu Apostol.

Filmarile apartin lui Andrei Cozlac, cunoscut publicului pentru mai multe proiecte cu studentii de la teatru, iar pentru luptele scenice a fost cooptat Dumitru Nastrusnicu, actor al Teatrului National “Vasile Alecsandri”, care de asemenea a mai colaborat cu Universitatea. Regia tehnica si luminile sunt realizate de Gheorghe Albianu; sunet: Alexandra Bandac, proiectie: Andreea Lucaci.

La premiera intrarea este libera, la urmatoarele reprezentatii pretul unui bilet fiind de 5 lei.

Articol scris de Maria Elena Campean | Lun, 26/03/2012 - 03:30
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului maria