articol
stats

Zona ZERO a Iasului - o dezbatere necesara

Fostul bulevard, actual pietonal „Stefan” a intrat in 2014 cu cicatrici. Pana acum, mare parte dintre cladirile reper ce il insotesc in parcursul sau de la nord la sud s-au „dezbracat” de zdrente, ziduri murdare cu tencuiala cazuta, acoperisuri subrezite si ni se prezinta astazi intr-o forma stralucitoare. Ma gandesc la biserica Trei Ierarhi, Teatrul National, frontul la strada al zonei Catolice, Casa Nicodim (Materna). Era intr-adevar momentul ca Stefanul sa fie reevaluat din punct de vedere al aspectului si rolului sau in cadrul orasului si al zonei. Decizii legate de Stefan erau necesare.

Deciziile s-au luat si s-au si aplicat dintr-un gest. Cu grave consecinte. Si asta pentru ca s-au ars multe etape dintr-un proces chibzuit, democratic si transparent. Nu avem o rutina a unor "pasi" importanti de urmat atunci cand orasul se supune modificarilor de nivel urbanistic. Poate chiar pentru decidenti a fost foarte dificila initierea si coordonarea unui astfel de proces. Doar ca la nivelul acesta invatatul din greseli are urmari grave asupra orasului si a locuitorilor.

De aceea exista un set de pasi care, o data urmariti, protejeaza decidentii de decizii pripite si au sanse sa aduca la suprafata solutiile cele mai bune; care nu sunt intotdeauna cele mai evidente. Proiectul Iasi Zona ZERO crede puternic in rolul si importanta acestor 3 pasi cheie de urmarit in validarea unei decizii majore in legatura cu orasul:

(1) Implicarea specialistilor din cat mai multe domenii in realizarea temei de proiectare. Se convoaca o echipa multidisciplinara de specialisti (istorici, arhitecti, urbanisti, sociologi, antropologi, dendrologi etc) se realizeaza studiile suport (studiu istoric, studiu de trafic, hidrologic, inventar dendrologic si altele) si se intocmeste o tema de proiectare.

(2) Concurs national de proiecte. Se lanseaza un concurs de proiecte (de urbanism si arhitectura) la nivel national si chiar international, data fiind importanta si impactul acestei investitii asupra unui oras care s-a inscris in competitia pentru Capitala Culturala Europeana.

(3) Consultare publica. Se supune discutiei in comunitate proiectul castigator. Se fac amendamentele necesare dupa trecerea prin filtrul comunitatii si apoi se organizeaza licitatia de proiecte catre executanti (constructori).

Dar sunt iesenii pregatiti pentru un astfel de parcurs decizional? Sunt ei pregatiti si doritori de dezbatere publica, in cazul nostru, despre Stefan? Iasi Zona ZERO propune comunitatii un experiment. Realizeaza o varianta "demo" pentru primii doi pasi si lanseaza pasul 3, chemarea la dezbatere publica.

(1) O echipa de arhitecti a consultat un grup de specialisti ieseni cuprinzand urmatoarele specialitati: istorie, dendrologie, peisagism, arta plastica, antropologie, biologie, ecologie. Timp de o luna a studiat bulevardul Stefan cel Mare si relația sa cu orasul.

(2) Dupa aceasta perioada de studiu a rezultat un proiect complex de urbanism care tine seama de incarcatura istorica a zonei, de valoarea arhitectural-istorica a contextului, de relevanta pentru comunitate, de legaturile bulevardului cu zone de interes adiacente si cu intreg orasul. Dupa circa 5 luni de lucru s-a confirmat faptul ca „Stefanul este mai mult decat o strada”. Rolul sau in oras poate fi major si marcant.

(3) Iasi Zona ZERO ofera ca suport un proiect si invita comunitatea la dezbatere. Discutii despre Stefan pietonal sau carosabil, discutii daca pastram sau nu Cubul din piata Cub, daca sa fie sau nu parcare sub parcul de la Teatru, despre cum s-ar putea valorifica curtea Directiei Agricole, daca sa fie sau nu tei, daca sa fie o gradina in zona Casa Patrata -Casa Cartii sau nu, daca sa fie organizate targuri in fata manastirii Trei Ierarhi sau nu, daca design-ul punctual al unor elemente reper ar trebui sa fie subiectul unui concurs separat de sculptura si design etc.

Din acest moment comunitatea ieseana este cea care da forta acestui demers. Iesenii pot alege sa foloseasca aceasta oportunitate si sa inceapa sa poarte discutii serioase, constructive, argumentate despre Stefan. Doar astfel gestul unei echipe de tineri care au lucrat cu buna credinta jumatate de an la acest proiect, capata un rost.

Atat timp cat pastram tacerea asupra acestui subiect, se poate crea impresia ca suntem multumiti cu felul in care gasim Stefanul in 2014 si ca noi actiuni asupra lui nu mai sunt necesare.

Haideti sa transformam Stefanul in star-ul preocuparilor noastre timp de o luna! Niste arhitecti au facut un proiect, daca ar fi fost poeti ar fi scris o poezie, daca ar fi fost bucatari ar fi creat o prajitura dedicata Stefanului, daca ar fi fost designeri ar fi creat un tip de pantof cu toc adaptat la piatra cubica de pe Stefan.

Experimentul Iasi Zona ZERO se va incheia cu un eveniment public tip expozitie ce va prezenta toate materialele dedicate de comunitatea ieseana Stefanului, ideile si propunerile iesenilor, alaturi de materialul care a ghidat catre concluziile din proiectul de arhitectura.

Pentru ca ele sa ajunga la noi, comentati in subsolul acestui articol sau scrieti-ne la iasi@zonaze.ro .

Gasiti aici o lista cu sustinatorii acestui demers.

Articol scris de arh. Adriana Gheorghiescu | Lun, 20/01/2014 - 01:59
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.