articol
stats

Turnul Nostru: punct… sau virgula ?

Tatal meu (si cu mirare tot aflu ca nu e singurul) mi-a marturisit ca dupa ce am castigat finantarea a mers pe pasarela sa vada despre ce turn e vorba, desi turnul se vede de la una dintre ferestrele apartamentului in care locuieste de peste 20 de ani. Acum are placerea sa ii priveasca forma luminata de fiecare data cand intra noaptea in camera respectiva. Mi-a transmis multumiri si din partea vecinilor. Astfel am descoperit un nou avantaj: sunt multe apartamente ale blocurilor construite chiar pe marginea liniilor de cale ferata care noaptea priveau un hau intunecos, in care nu prea aveau pe ce sa isi opreasca privirea. Acum noaptea a devenit distractiva, iar Turnul Nostru obiect de prezentat musafirilor.

Cata bucurie simti atunci cand, intr-o lume in care se discuta mult, reusesti sa faci; atunci cand, dupa aproape un an de vorbe de incurajare si entuziasm (parte din ele si pe acest site), in cateva saptamani o cladire ce parea parasita a prins o noua viata.

Turnul Nostru a fost un turn norocos. Si am senzatia ca, pana la urma, el nu era gata sa renunte la fatada lui modernista (de perioada interbelica) si sa fie acoperit de ecrane sau materiale cu fite. Acum ii e foarte bine asa.

Cei care ne-am intalnit pe la ceainarii si cafenele discutand despre cum ar fi sa dam viata turnului de langa pasarela Alexandru am fost norocosi. Am trecut printr-o experienta care ne-a invatat multe lucruri despre cel de alaturi, despre limitele noastre, despre perseverenta – asta la partea “poetica”. La partea practica am vazut ca nu e ceva de speriat sa mergi la directorul CFR sau la Primarie si sa ii spui “ne-am gandit la un proiect”sau sa ceri informatii legate de demersurile pentru autorizarea unui proiect. Atat timp cat stii bine ce vrei si, mai ales, sa vrei. Trebuie sa fii dispus sa intelegi si ce iti cer / intentioneaza cei cu care discuti si lucrurile se desfasoara mai mult sau mai putin lin spre un final constructiv. Merge de tinut minte si povata cu “daca te da afara pe usa, intra pe fereastra”, dar asta pentru cazuri de urgenta.

Ne-am intalnit, ne-am suflecat manecile, am trecut la treaba, am inaugurat , ne-am bucurat, ne-am laudat…si pe urma?

Tot mergand pe santier la Turnul Nostru am descoperit spatiul verde din jurul lui. Sunt sute de metri patrati cu arbori, arbusti, verdeata, deal si vale. Am facut curatenie… si parca arata primitor. Am aflat ca exista niste locomotive-muzeu acolo. Asa au inceput sa circule ideile. Le-am discutat si cu conducerea CFR care a decis ca le sustine. Astfel s-a nascut ideea unui parc, pe un teren inexistent pana acum pentru cetatenii non-boschetari ai Iasului. Un parc care ar aduce inca o zona verde (cu umbra de-a gata) pe harta orasului. Am cautat ajutorul unui arhitect peisagist. Domnul arhitect Ciolacu si colaboratorul sau Vlad Rachieru s-au oferit sa faca o propunere. S-a realizat o simulare 3D – o schita, un punct de plecare de la care ar putea inflori un proiect complex: cu interventii minime, folosind multe materiale reciclate, pastrand toti arborii zonei si poate plantand si altii pe langa acestia, aducand zone specifice pentru petrecerea timpului liber in scenariu si incurajand activitati diverse in aer liber.

Ceea ce am acumulat ca si cunostinte si mod de a lucra cu acest proiect ar trebui sa fie transmisibil. Ar trebui sa poata fi de ajutor altor echipe care ar vrea sa implementeze proiecte in spatiul urban. Pentru acest lucru, cat si pentru pastrarea brand-ului de Turnul Nostru intr-o forma organizata, ne-am gandit sa il asezam sub tutela Fundatiei Comunitare Iasi. Aceasta va finanta proiecte pe acest profil de regenerare urbana si ar putea folosi imaginea Turnul Nostru care deja comunica un set de valori. In concluzie: nu punem punct.

Am obtinut sansa construirii unui parc. Si as vrea sa subliniez sansa, pentru ca ma gandesc la un lucru: de cele mai multe ori (99% din cazuri) locuitorii unui oras “primesc” o investitie urbana asa cum au decis-o altii (investitori, proiectanti, autoritati). Cei carora se adreseaza investitia respectiva se vad in fata faptului implinit si dezacordul sau comentariile vin prea tarziu.

In cazul de fata noi, cei care ne vom plimba/juca/intalni/ascunde/scrie/filma/discuta in acest parc, putem sa contribuim. Avem marea ocazie de a “cuceri” un spatiu viran si a-l transforma in spatiul care sa ne placa.

Dupa cum deja m-am cam obisnuit sa inchei articolele legate de Turnul Nostru, instig iarasi: in aceste saptamani se coaguleaza echipa care va aduce Iasului un parc altfel, intre linii, pentru a aduce Turnul Nostru Intre Oameni. Cei care sunteti atrasi de o experienta de voluntariat cu rezultat in 2013 si cu multi utilizatori de spatiu urban, gasiti detalii aiciEchipa Turnul Nostru face un pas in spate si lasa “scena” noii echipe. Pozitiile cheie vor fi: coordonatorul echipei, coordonator de comunicare, coordonator de fundraising, coordonator de HR, coordonatori tehnici.

Abia asteptam sa va cunoastem!

Articol scris de arh. Adriana Gheorghiescu | Joi, 01/11/2012 - 19:05
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.