articol
stats

Prima etapa incheiata a proiectului IaSi Recicleaza: actiunea de plantare de la Dobrovat

Campania de plantare de la Dobrovat organizata in cadrul proiectului IaSi Recicleaza s-a desfasurat vineri si sambata, 20 si 21 martie. Organizatorii, asociatiile TERIS si „Mai bine", au reusit sa adune un numar de aproximativ 450 de voluntari pentru plantarea celor 6500 de puieti de fag si stejar.

Alexandrina Dinga, managerul proiectului IaSi Recicleaza, vorbeste despre cum s-a desfasurat actiunea si care sunt motivele pentru care au fost nevoiti sa opreasca actiunea de inscriere.

Cati voluntari au participat la actiune?

A.D.: In cele doua zile in care s-a desfasurat actiunea de plantare au participat aproximativ 450 de voluntari.

Nr. de voluntari v-a confirmat asteptarile? Asteptati mai multi sau mai putini?

A.D.: Sincer, nu ne asteptam ca un numar atat de mare de tineri sa se mobilezeze pentru a planta un pom. Am fost nevoieti in ultima zi sa oprim inscrierile (am scos formularul de pe site-ul www.iasirecicleaza) si sa refuzam elevii de la doua scoli intrucat nu eram noi in masura sa le asiguram transportul si uneltele necesare.

Elevi, studenti, reprezentanti ai ONG-urilor iesene, cadre didactice, angajati ai firmelor private au contribuit la impadurirea a unei suprafete de peste un hectar din comuna Dobrovat.

Ati reusit sa va atingeti scopul si sa plantati 6500 de puieti?

Da, deja unul din obiectivele IaSi Recicleaza a fost bifat cu succes. La un moment dat, ne faceam griji ca nu vom avea teren si puieti pentru toti voluntarii interesati de aceasta actiune de mediu, dar in final parca totul a fost masurat si numarat special pentru noi.

Ati avut parte si de intamplari amuzante in timpul petrecut cu voluntarii?

Nu pot sa spun ca am avut parte de intamplari amuzante dar ne-am bucurat sa avem alaturi de noi si copii de 6-7 ani care ajutati de parinti au plantat cativa pomi. Acesta este exemplul cel mai bun, intrucat copiii si-au exprimat dorinta de a beneficia de un mediu protejat, de padure pentru un aer mai curat, si tragem astfel un semn de alarma pentru a schimba comportamentul celor indiferenti.

De asemenea, comunitatea locala ne-a primit cu bratele deschise si au fost incantati de gestul nostru. Am fost impresionati si de invitatia Parintelui Staret de la Manastirea din Dobrovat de a oferi o masa calda voluntarilor din ultima serie de plantat (sambata, 13:00 - 17:00).

Care sunt motivele pentru care ati ales zona Dobrovat?

Zona in care am plantat nu a fost aleasa de noi. Colaboratorii nostri, Directia Silvica Iasi, au hotarat care este terenul pentru plantat. Directia Silvica Iasi ne-a intermediat legatura cu Ocolul Silvic Dobrovat.
Din pacate, noi nu avem posibilitatea sa alegem dupa preferinte zone pentru reimpadurire, acest aspect tine doar de Directia Silvica care trebuie sa respecte anumite proceduri. Noi credem ca importante sunt rezultatele si mai putin zona, faptul ca am reusit sa contribuim la reconstructia unui ecosistem valoareaza mult.
Simplitatea si ospitalitatea localnicilor din Dobrovat ne-au determinat sa fim mandri ca am ajuns acolo si cu siguranta vom reveni.

Cine v-a ajutat cu partea logistica (transportul) si cine v-a furnizat puietii de stejar si fag?

Fara ajutorul partenerilor proiectul nu s-ar fi desfasurat cu asa mare succes, motiv pentru care le suntem foarte recunoscatori Directiei Judetene pentru Tineret care ne-a pus la dipozitie un autocar pentru transportul voluntarilor la locatia de plantat. Mentionam ca sprijinul lor a fost semnificativ deoarece am avut nevoie de 8 transporturi in doua zile. Pe langa autocarul asigurat de Directia Judeteana de Tineret, SC Antibiotice SA ne-a ajutat cu inca un autobuz pentru a reusi sa asiguram transportul pentru toti voluntarii.
Puietii si uneltele au fost asigurate de catre Ocolul Silvic Dobrovat. Pe percursul celor doua zile, am beneficiat de asistenta tehnica a angajatilor Ocolului Silvic care au fost tot timpul langa voluntarii nostri.

Care este impresia principala care v-a ramas dupa campania de plantare?

Suntem impresionati de dorinta multor tineri de a se implica in campanii de mediu. Am observat ca daca vrei cu adevarat sa faci ceva se poate si fara foarte multe resurse financiare. Majoritatea ne-a intrebat cand va fi urmatoarea activitate de plantare. E un pas semnificativ iar pentru Judetul Iasi am contribuit si noi ca generatiile viitoare sa respire mai mult oxigen.

Cum se vad astazi rezultatele campaniei de anul trecut de la Sculeni?

Intr-adevar, anul trecut campania de plantare s-a desfasurat intr-o zona din apropierea localitatii Sculeni iar despre rezultate nu putem sa spunem decat ca pe 28, 29 martie 2009, 1200 puieti de plop alb aniverseaza un anisor. Din pacate nu am reusit sa vizitam hectarul de teren plantat in campania precedenta dar credem ca peste cativa ani vom fi mandri de o frumoasa padure de ale carei radacini am avut grija, sprijiniti de aproximativ 250 de voluntari.

Care va fi urmatoarea actiune pe care o veti organiza in programul IaSi Recicleaza de anul acesta? Cand va avea loc?

Urmatoarea actiune pe care o vom organiza in cadrul IaSi Recicleaza este concursul: „Ai sange verde? Arata-ne cum iti bate inima pentru natura si te premiem". Concursul se va desfasura in perioada 6 aprilie - 17 mai (pe site apar alte date, le schimbam in curand) si se adreseaza tuturor elevilor si studentilor din judetul Iasi.

Articol scris de Anca Bordeanu, fost editor O Cladire

Articol scris de Alexandru Andronic | Lun, 23/03/2009 - 11:41
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului admin