articol
stats

O fantana, delfini si o carte cu mituri iesene

In plimbarile prin Parcul Expozitiei gasiti pe una dintre alei o fantana arteziana. Cromatica aprinsa cu belsug de rosu, galben si verde trimite cu gandul spre stampele chinezesti cu dragoni si flori exotice. Poate fi privita ca o ciudatenie intr-un oras cu parcuri de traditie franceza si engleza, cu fantani si statui de bronz sau piatra (necolorate).

Si totusi, aceasta “batranica” a ajuns in Iasi in vremuri romantice, numarand peste 150 de ani de stat in ploaie si vant in orasul nostru. Iasul a primit-o pe cand istoria incepea sa clocoteasca si sa zdruncine zilele prafuite de suzeranitate otomana. Domnitorul Grigore Al. Ghica comanda aceasta fantana in 1851 pentru a o instala in fata Palatului Ocarmuirii (aflat pe locul Palatului Culturii de astazi). Abia avusese loc revolutia de la 1848. Veneau timpuri noi. Spatiul deschis din fata impozantei cladiri primea un obiect interesant si placut privirii.

Incendiul din anul 1880 aduce grave distrugeri vechilor constructii. Palatul renovat radical cere o noua imagine. Fantana cu statura sa modesta nu mai corespundea acum pretentiilor de imagine ale palatului unei monarhii de stat independent si suveran. Lasa locul Statuii ecvestre a lui Stefan cel Mare pe care o gasim si astazi pe acelasi loc. 

Unde a fost mutata de acolo nu am aflat. Am regasit-o in cateva imagini in fata Hotelului Continental. De acolo a privit cum treceau pe langa ea sarmante dame in plimbare spre strada Lapusneanu. A putut evalua costumele elegante ale calatorilor  ce trageau la modernul hotel din centru (vezi foto). Langa ea au parcat trasurile muscalilor sau masinile de lux ale perioadei interbelice.

Poate la cele 40°C inregistrate vara aceasta isi aminteste de alte veri la fel de toride, cand nu se bucura de umbra teilor din Copou, dar domnisori Goe cu palarii de paie isi savurau inghetata alaturi de bona frantuzoaica, privind cu mirare spre apa tasninda. Or fi privit-o cu nostalgie soldatii mobilizati pe front la Iasi. Cat de multe povesti ar putea spune delfinii ei, caci delfini sunt figurile ce o orneaza. Iar acesti delfini, ei insisi fac parte din mit. Sa explic de ce.

Probabil la intrebarea “Care este stema Moldovei?” raspunsul este bine stiut. La intrebarea “care este stema Iasului?” se vor gasi pasionati care sa spuna despre un cal sau despre un turn. De curand am aflat (nu va spun inca de unde) ca stema Iasilor de inceput de secol XIX arbora doi delfini ce incadrau un turn si capul de bour. Acesti delfini au fost pastrati si in stema Principatelor, dupa Unire. Privind stema Unirii profilurile celor doi delfini se aseamana foarte mult cu delfinii fantanii noastre.

In reconsituirea povestii Fantanii cu delfini m-a ajutat un istoric al Iasilor pe care il admir mult, domnul Sorin Iftimi. Am ajuns sa discutam despre ea dupa ce am citit una dintre cartile dansului, o carte care m-a purtat pentru prima data prin teme de heraldica ieseana. Acolo am gasit raspunsuri la multe intrebari: 1.) De ce “delfini” intr-un oras de langa Prut, la distanta de Marea Neagra? 2.) Ce simbolizeaza delfinii si ce mesaj transmite pozitionarea lor in conventiile heraldicii? 3.) Care este turnul incadrat de delfini? 4.) A existat un turn din timpurile cuceririi romane la Iasi, dupa cum spuneau sustinatorii stemei cu turn?

Cartea din care am aflat despre acestea, cat si despre simbolurile de pe palatele marilor familii boieresti, despre obeliscul cu lei din Copou, despre esplanada de la Rapa Galbena, sau despre sigiliile, si drapelul Iasilor se numeste “Iasii, simbolurile unui oras simbol” si am gasit-o de vanzare la libraria Mitropoliei de pe str. Stefan cel Mare.

Cu cat “scotocesc” mai mult, cu atat inteleg ca legendele si miturile despre Iasi sau cladiri din oras sunt multe. E foarte usor de trecut limita de la o prezentare obiectiva catre mistificare si povesti romantice care sa gadile orgoliul de iesean. Sorin Iftimi nu face nicaieri acest pas pe tot parcursul cartii, desi ocazii ar fi multe. E placut sa privesti o trecere in revista a tuturor posibilelor explicatii in legatura cu stema Iasilor, de exemplu, pentru ca sa fii adus cu picioarele pe pamant si sa afli decentul adevar.

Nu stiam ce surpize imi va oferi o plimbare in Parcul Expozitiei. Fantana care m-a contrariat atunci cand am crezut ca infatiseaza dragoni chinezesti, m-a purtat prin istorie ieseana spre dispute intre cronicari si istorici, revendicari de provincii si de statut de oras european, plus cateva repere semnificative de heraldica ieseana. E placut sa te plimbi...prin Iasi.

Articol scris de arh. Adriana Gheorghiescu | Mar, 28/08/2012 - 19:09
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.