articol
stats

Distractii nocturne pe Lapusneanu

Noaptea care a unit primele doua zile ale lunii august a marcat un debut pentru evenimentele de tip "noapte alba" din Iasi. Spre deosebire de alte orase, la Iasi, noaptea alba nu a revenit unor institutii culturale, ci unei strazi: strada Lapusneanu.

Programul noptii albe a inceput destul de devreme, cand soarele era inca pe cer. Insa care ar fi fost farmecul unei nopti albe fara ca luna sa admire forfota strazii pietonale Lapusneanu?! Prin urmare, strada s-a aglomerat aproape de miezul noptii si in jurul orei 1 era aproape la fel de "libera" ca intr-o duminica insorita.

Strada a fost "ornata" cu obiecte artistice care i-au dat un aer abstract (masini aurite, statuete, pantofi aurii, un puzzle de dimensiunea unui om s.a.). De asemenea, importanta istorica a strazii (un loc de promenada pentru cucoanele si domnii din secolele trecute) a fost accentuata de tinerii imbracati in costume de epoca care se plimbau si purtau discutii laolalta cu alte cupluri, "mai moderne". Un element inedit prin noutatea sa pentru Iasi a fost desenul de pe asfalt din fata Librariei-Cafenea Avant-Garde. Tot in categoria ornamentelor s-au incadrat si obisuitele chioscuri albastre pentru micii comercianti.

Galeriile anticariat au atras plimbaretii nocturni cu un program divers, publicul cel mai numeros fiind prezent pentru proiectia de fotografii "Iasii de odinioara". In cadrul spectacolului au fost proiectate atat fotografii vechi ale Iasului, cat si imagini care ilustreaza Iasul actual (pozele din timpul meciurilor de fotbal ale Politehnicii Iasi).

Un alt obiectiv pentru care (in special) tinerii au ales chiar sa stea la coada a fost Muzeul Unirii. Aici se organizau grupuri care puteau vizita muzeul insotite de un ghid. Prin rotatie, cateva cupluri admirau gradina ornata in stil japonez din curtea muzeului.

Odata ajunsi in zona Muzeului Unirii, cativa dintre cei care au ales strada Lapusneanu in seara de sambata au preferat sa intre si la galeriile de arta. Ambele galerii au avut expozitii interesante de tablouri, de carte sau de statuete.

Multi dintre cei prezenti au ales sa faca turul strazii iar apoi sa se linisteasca la un suc, o inghetata sau, de ce nu, un ceai. Pentru aceasta ultima activitate au stat de veghe pe timpul noptii Libraria-Cafenea Avant Garde, terasa Corso si Cofetaria Tuffli.

Articol scris de Anca Bordeanu, fost editor O Cladire

Articol scris de Alexandru Andronic | Mar, 04/08/2009 - 09:52
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului admin