articol
stats

Colectia de imagini - FEREASTRA

Pentru un spatiu interior, daca fereastra n-ar fi, lumina n-ar mai fi. Si atunci arhitectura nu si-ar mai gasi sufletul. Ma apropii cu timiditate de acest subiect. Fereastra poate spune multe povesti… sau poate sa il lase pe Romeo sa intre la Julieta lui. Ori e punte de iesire pentru gandurile claustratului. Cred ca cea mai frumoasa poveste despre o fereastra am citit-o pe eticheta unei ferestre expusa la Muzeul Taranului Roman: “Am cumparat aceasta fereastra anul trecut. Casa noua se terminase si se desfacea casa veche. El a fost de acord imediat. Femeia s-a opus multa vreme: <<Cum s-o vand? Toata viata am privit lumea de aici!>> “

Ne mai creeaza atasamente fereastra apartamentului? Ce amintiri avem cu o Fereastra? Ce a luat locul ferestrei din aceasta poveste in viata de astazi? Nu va las pe ganduri, ci am sa va propun o plimbare printre posibilitatile de expresie ale ferestrelor “din zilele noastre”.

Daca in casele uzuale ale secolelor trecute fereastra trebuia sa aiba o suprafata cat mai mica pentru ca sa nu se piarda multa caldura iarna si nici sa nu puna probleme constructive caselor de chirpici, astazi nu prea mai exista restrictii. De aceea imi doresc sa zgandaresc apetitul pentru diversitate, aratand prin imagini ca tehnic este posibil cam tot ce ne dorim. Sa dam libertate peretilor si acoperisurilor sa modeleze lumina!

1. (A1  Architects_House on the marsh) Un spatiu care are doar doua piese de mobilier: o perna si un hamac. Atunci cand camera are fereastra potrivita, altul decat mobilierul pentru visare poate deveni redundant.

2. (Powerhouse Company_villa in Holland) Suntem cu totii foarte insetati de autentic, de natura. Chiar daca trebuie sa traim intr-un spatiu cu mediu controlat (temperatura, luminozitate, umiditate), simtim ca pe o mare pierdere obturarea legaturii vizuale cu natura (daca tot o avem la indemana, cum e cazul acestui proiect). De aceea, fereastra se poate metamorfoza intr-o “piele” continua a casei, transparenta ei lasandu-ne iluzia ca suntem afara, desi inauntru. Ca si detalii tehnice speciale aceasta imagine e potrivita pentru a exemplifica folosirea foii  de sticla curba, mascarea ancorarilor in planul pardoselii si al plafonului, imbinarea panourilor de sticla cu silicon, astfel incat tamplaria sa fie absenta.

3. (Graux and Baeyens Architecten_House g-s) Fereastra living: poti citi, conversa, participa la ceea ce se petrece afara. Aceasta imagine imi aminteste de cand eram in scoala primara si imi placea tare mult sa imi construiesc un cort (in camera) in care sa ma inconjur de jucariile dragi si sa petrec ore incuibarite.

4. (Ofis Arhitekti_Alpine Hut) O alta varianta a ferestrei living, de aceasta data intr-o fereastra pe colt. Diferenta intre acel colt cu peretii plini si acel colt deschis: in primul caz ar fi primit o planta, un dulap, cel mult un fotoliu cu o lampa. In al doilea caz, camera participa la momentele zilei sub ghidajul luminii soarelui ce inunda camera, iar spatiul “curge” spre exterior.

5. (Emiliano Lopez and Monica Rivera Arquitectos_Hotel Aire de Bardenas)  Fereastra dormitor. Plasma bonus.

 6. (Onix _ The popular garden House) Doi pereti ai camerei sunt un ritm de opac-transparent (sau plin si gol). Ferestrele sunt o succesiune de fante. Tamplaria s-a metamorfozat in element de decor. Poate fi o varianta mai economica a imaginii numarul doi: sticla de suprafata mai mare costa mai mult, e mai greu de montat, iar la un accident difera suprafata de sticla de inlocuit.

7. (Visiondivision_Sprojs House) Fereastra biblioteca (sau multifunctionala) Sa nu fim inhibati daca trebuie sa asezam un birou sau rafturi in fata ferestrei: poate deveni chiar interesant.

8.9. (FOVEA Architects_  Croocked House) Din seria “arhitectii fac lucruri trasnite”. O imbinare intre acoperisul inclinat si fereastra de suprafata mare. Imaginea urmatoare arata experienta interesanta din interior. Nu m-as simti confortabil cu acest tip de legatura interior-exterior (m-as simti constransa sa nu privesc cerul), dar mi-ar placea sa le fac o vizita sa vad cum e sa folosesti fereastra drept tobogan. Cu sticla securizata nu mai exista riscuri.

10. (Rodrigo Duque Motta_ Elqui Domos Astronomical Hotel) Un nume foarte bine ales hotelului. La un moment dat te intrebi: de ce nu au toate dormitoarele acest tip de fereastra? E atat de interesant cerul noaptea. O astfel de fereastra pe plan inclinat la un unghi destul de mare functioneaza bine in timp pentru ca ploaia reuseste sa o spele si nu raman gunoaie care sa o faca neatractiva. In plus, in zilele de caldura e prielnica ventilatului: aerul cald se acumuleaza in partea de sus a camerei, ceea ce face ca o fereastra de acest gen (sau laminator) sa il elibereze imediat.

11. (Konishi Gaffney _ Japanese House) Fereastra 2 in 1: plan vertical imbinat cu plan inclinat. Ceea ce se vede in aceasta imagine este o rezolvare tehnica foarte dificila: nu numai ca si tamplarie, dar si structural (in mod normal pe acel unghi de planuri ar trece o cosoroaba), sau tehnic in ce priveste evacuarea apelor pluviale/ zapada.

12. (Archivision _ Fujitsobo) O fereastra luminator este pusa foarte bine in valoare atunci cand lumina soarelui se poate proiecta pe un perete. Daca acesta are un unghi fata de verticala, va prelungi  aceasta proiectie si va conduce mai bine lumina in interior. Aceasta rezolvare de tip con a spatiului (ca si cea cupola) are doua avantaje: calitatea luminii si faptul ca un spatiu este iluminat suficient cu o suprafata vitrata minima. Adica, aceeasi luminozitate a spatiului ar fi fost obtinuta printr-o fereastra pe plan vertical de suprafata mult mai mare. Iar in ce priveste ventilatia (eliminarea aerului cald/viciat) fereastra luminator (de plafon) este cea mai buna.

13. (Room 11 _ Allens Rivulet House) Revenind la ferestrele de plan vertical, am ales aceasta imagine pentru ca e usor de inteles cum ferestrele cu panouri glisante (care se pot plia/retrage) transforma un spatiu interior in spatiu exterior.

14. (Sebastian Nagy _ Otio) O imagine prin care vreau sa atrag atentia si asupra unui detaliu controversat: incalzirea in relatie cu suprafete vitrate mari. Cu costurile de rigoare, o astfel de fereastra de suprafata mare poate fi la fel de termoizolanta ca si un perete de caramida. Este suficient sa aiba un numar corect de foi de sticla cu tratare speciala pe fetele de interior sau exterior, este suficient ca stratul de aer dintre ele sa aiba grosimea corecta si eventual in loc de aer sa aiba intre ele gaze rare (foarte uzual, argonul).  Important e si ca tamplaria sau imbinarea cu restul casei sa fie foarte bine termoizolate. Dar, daca iarna tot simtim frig venind dinspre fereastra, atunci o perdea de aer cald ne poate reda confortul: ventiloconvectoarele incastrate in pardoseala si acoperite cu un grilaj care poate avea multe modele, dupa gustul cumparatorului.

Pentru a plusa si mai mult, am sa amintesc de faptul ca exista deja tehnologia prin care o fereastra poate functiona ca si un panou fotovoltaic (poate produce energie). Dar mai multe detalii pastrez pentru un articol viitor.

15. 16. (Boyd Cody_ Alma Lane House) Inchei cu fereastra nefereastra. Functiile unei ferestre sunt doua: iluminat si ventilat. Pentru ca tamplaria unei ferestre de suprafata mare care sa se mai si deschida este costisitoare, se poate aplica un artificiu: impartim cele doua functii – iluminatul (si bucuria peisajului) le lasam unui panou de sticla fix, iar ventilatia poate fi facuta printr-o fereastra tip usa (panou opac) de suprafata mai mica. Totul functioneaza minunat, si chiar da prilej de jocuri de textura si culoare pe fatada, cu conditia ca suprafata vitrata sa fie usor de spalat. Si chiar si asa, exista sticla care “se spala singura” datorita unor compusi chimici care impreuna cu soarele descompun murdaria.

E un subiect inepuizabil ca si rezolvari tehnice sau estetice . As vrea ca prin acest articol sa reusesc sa indepartez temeri si sa generez curiozitate. Voi mai reveni cu acest subiect in Colectia de imagini.

Daca pana atunci v-am provocat nelamuriri, sau chef de mai multe informatii, nu ezitati sa imi scrieti.

 

In Colectia de imagini urmeaza Bucataria.

Articol scris de arh. Adriana Gheorghiescu | Vin, 06/07/2012 - 19:17
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.