articol
stats

Casa cu salcam japonez

Zilele trecute urcam Copoul pe fosta Ulita Gh. Asachi, fosta Ulita Romana, fosta str. Karl Marx, actuala str. Lascar Catargi(u). Trecand de sediul Radio Iasi, privirea mi-a fost atrasa de ruinele din curtea invecinata. Nici pana in clipa in care scriu nu-mi dau seama de ce nu am vazut pana acum casele din curtea cu pricina. Probabil din cauza vegetatiei, care, acum, fiind uscata a dat la iveala groaznicul peisaj. 

Tot privind la scena din fata mea, s-a apropiat un trecator, trecut de 70 de ani, care nu a stiut sau, poate, nu a vrut sa-mi spuna cate ceva despre casele din curte. Am observat salcamul si, chiar daca un caine ma tot latra, am intrat in curte. Au aparut si doi locatari cu care am intrat in vorba si, astfel, am inceput o mica calatorie in timp.

Undeva pe la inceputul sec.19, un anume Gherculescu cumpara/lua in arenda o mare suprafata de teren in Copou de la Manastirea Trei Ierarhi. Chiar si in 1863 Manastirea, asa cum am citit mai daunazi in ziarul „Progresul”, inca mai scotea la licitatie terenuri pentru arenda sau construirea de case.

Gherculescu a construit, pe locul cumparat, casa de la strada, casa care va deveni, in timpul primului razboi mondial, resedinta ambasadorului Frantei, contele Saint-Aulaire. In spatele acestei case, Gherculescu mai construieste o casa care nu avea etaj. Cu timpul, pe pamantul lui Gherculescu se mai construiesc si alte case, unele din ele vizibile si astazi si care au istorii interesante.

In familia Gherculescu se nasc mai multi fii care imbratiseaza cariera militara. Fratii Gherculescu stapaneau intre anii 1927-1935 mosiile Manjesti, Mogosesti, Budesti si Vocotesti alaturi de Elena Bratescu. In casa din Copou a locuit G-ral.Adj. Dimitrie (Dumitru) Gherculescu. Pe acesta il intalnim pe frontul de la Oituz in fruntea Regimentului de Vanatori. Urmare a victoriilor obtinute, va fi decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”. In timp ce se afla in campanie, in casa lui de la strada se hotara viitorul Romaniei. Acolo s-a intalnit contele Saint-Aulaire cu Ionel Bratianu – prim-ministru, Victor Antonescu – ambasadorul Romaniei la Paris, generalii Averescu, Prezan, Gheorghe Marzescu - primarul Iasilor, generalul Berthelot si multi altii. Dupa razboi il intalnim la comanda unui regiment din Iasi din cadrul Corpului IV Armata, cand primul reprezentat oficial al Papei in Romania, Mgr. Francisc Marmaggi, soseste intr-o vizita la Iasi. G-ral.adj.

Dimitrie Gherculescu este acela care ia initiativa de a se ridica un monument inchinat eroilor din satul Bucium, de la marginea Iasilor, ce au luptat in razboiul pentru intregirea neamului. Monumentul a fost inaugurat in anul 1922 si este amplasat la iesirea din Iasi, la rondul de autobuze din Bucium. Prin 1923, face ample modificari casei din spatele curtii, adaugandu-i etajul si turnul cu scara de acces. Dupa 1935 stapaneste mosia Manjesti din comuna Mogosesti, mosie ce va fi expropiata in anul 1947. Aici informatiile mele despre generalul D.Gherculescu se opresc.

Din spusele celor doi actuali locatari a unor incaperi din cele trei case ale curtii, generalul a avut doua fiice. Acestea au vandut drepturile de proprietate, chiriasii imobilelor au fost evacuati, iar noul proprietar a scos terenul la vanzare. Nu am indrazint sa intru in casa ambasadorului din motive greu de inteles pentru cine nu a fost acolo. In casa mare mi-am facut curaj si am urcat la etaj, dar nu si in camere din cauza pericolului prabusirii edificiului. Peste tot sunt saltele mizerabile pe care au dormit boschetari, gunoaie de tot felul - adevarate focare de infectie. Acoperisul abia mai rezista, cablurile electrice au fost smulse cu tot cu tencuiala, usile au disparut, ferestrele mai au cate un ciob de sticla, sobele sunt distruse. Intregul ansamblu de cladiri nu este in lista monumentelor istorice sau de arhitectura.

La plecare cainele nu ma mai latra, locatarii disparusera in fata unui televizor, iar vantul adia printre frunzele salcamului japonez. L-am salutat cu respect pe batranul luptator din jungla zilelor noastre, urandu-i sa reziste razboiului imobiliar.

 

*Guest writer pentru acest articol este Col.(rz.) Ing. Corneliu Coman.

Articol scris de Guest writer | Mar, 13/01/2015 - 22:27
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului guestwriter