articol
stats

Baia Turceasca, o ruina sau un centru de arta?

O scurta plimbare intamplatoare pe strada din spatele catedralei mitropolitane, te poate duce intr-o lume atinsa de culoarea orientala, intr-o lume de desfatare a Baii Turcesti. Constructia a fost inceputa in sec. al XIX-lea si este surprinzatoare prin decoratiile fine atat de specifice lumii arabe, care se pot citi in incadrarea azurie a ferestrelor, in coloanele primitoare de la intrare sau in arabescul vitraliilor care imbraca delicat lumina.

In ciuda exotismului pe care il emana, scriitorul Rudolf Sutu noteaza intr-o lucrare a sa ca arhitectul nu a insistat pe originea orientala a cladirii si ca a fost preocupat mai degraba de "europenizarea" acesteia. Deloc preocupati au fost iesenii, insa, lasand-o sa se ofileasca sub ochii trecatorilor carora li se infatiseaza trista si cenusie, incarcata de lucrari grafice esuate, decojita, nefardata.

Totul a inceput in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, la initiativa edililor care s-au gandit sa ofere acest spatiu public localnicilor cu scopul, bine stiut, de igienizare. Actiunea a avut succes, nu multa vreme, deoarece siguranta instalatiilor incepuse sa se pericliteze. Drept urmare, Baia Comunala si-a inchis portile prin anul 2000, trecand in grija Primariei care nu a considerat niciodata, conservarea acesteia, o prioritate. Lucrul acesta o scoate de pe lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii si Cultelor.

Dupa 2000, insa, va trece in atentia tinerilor artisti din Iasi, pregatiti sa propuna o transformare a ei intr-un Centrul de Arta Contemporana. Astfel, Baia Comunala devine, dintr-un edificiu nefolosit, un mic focar al culturii. Numerosi artisti o vor folosi ca pe un spatiu generos, in care arta sa se poata desfasura fara limite, cu amenajari pentru sali de conferinte, spatiu pentru expozitii ori ateliere si chiar scene de teatru.

Pe strada Crisan, Baia Turceasca, descoperita intamplator de-a lungul unei plimbari, este astazi un monument istoric in paragina, care nu se demoleaza sub beat-urile tinerilor muzicieni ce concerteaza aici, sau sub interpretarile exuberante ale actorilor, nici sub greutatea fotografiilor expuse. Baia Turceasca se va autodemola din tristetea unei nepasari crude.

Nu putem astepta sa se autorefaca.

* Articol scris de Lucia Teodorescu, fosta membra a echipei AltIasi.ro

Articol scris de Guest writer | Joi, 28/10/2010 - 14:24
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului guestwriter

Comentarii

Baia Turcească este o simplă ruină în care, în trecut, s-au întâmplat câteva lucruri interesante, şi nu fac referire la evenimente culturale "comerciale" sau care au fost făcute doar pt. a se spune şi arăta că Iaşiul mişcă pe plan cultural. Baia asta ar fi putut fi ceva, dar din păcate nu e şi nu va fi nimic atât timp cât Primăria îşi va păstra actuala ideologie de *****.