interviu
stats

Adrian Serghie vede Iasul din fotografii vechi

Peste 15.000 de ieseni sau fosti ieseni pot urmari cum se construieste sub ochii lor un alt Iasi... cel al trecutului. Cine nu a dat inca “like”, sa caute pe Facebook Iasi (fotografii vechi). Cu ocazia unui eveniment ce viza istoria Iasului, am luat legatura cu Adrian Serghie, autorul acestui proiect, si am descoperit un om cu o mare pasiune. Apoi l-am provocat la o discutie pentru a afla si povestea din spatele imaginilor speciale pe care ni le aduce.

Din conversatiile noastre anterioare am aflat despre dragostea lui pentru Iasi. A dezvoltat un proiect “biblioteca de imagini”, o arhiva pe care a facut-o publica pe Facebook sub titlul Iasi (fotografii vechi). E un proiect pe care l-a donat intr-un fel comunitatii, depasind 15 000 de persoane care primesc constant noutatile “bibliotecii”.

 

Nu tuturor le vine usor sa arate si sa se desprinda de acele imagini.”


AltIasi: Care au fost primii pasi? Cum ai decis unde si cum sa publici imaginile pe care le acumulai ? Ai planificat o extindere de o asemenea anvergura?

Adrian Serghie: Nu am crezut ca acest proiect se va bucura de atata amploare. De ce pe Facebook? Ei bine, Facebook este o retea sociala ce a devenit foarte populara si in Romania; cred ca daca Iasi (fotografii vechi) era blog sau website nu s-ar fi bucurat de atata succes. Nu stiam cum sa fac sa arat tinerilor o alta fata a orasului, o fata uitata, ce se mai poate regasi doar in fotografiile vechi, uitate prin albume prafuite. Intr-un fel am profitat de popularitatea pe care o are acum aceasta retea sociala. Odata cu aceste imagini expuse virtual nu ii ajut doar pe cei ce viziteaza pagina sa descopere Iasul, ma ajut si pe mine.

A.I.: Inteleg ca te-a interesat de la inceput ca acest proiect sa beneficieze de o vizibilitate cat mai mare. Pasiunea pentru Iasi ti-a inspirat un proiect cu tenta educativa, caci dupa cum spuneai se adreseaza tinerilor care au pierdut contactul cu imaginea trecutului. Cat de usor/ greu iti e sa recompui aceasta imagine? Cum ai facut rost de primele fotografii vechi? Cum cauti acum imagini, cand deja arhiva ta a inghitit cam tot ceea ce era destul de usor accesibil?

A.S.: Nu e atat de usor pe cat pare. Nu tuturor le vine usor sa arate si sa se desprinda de acele imagini. Primele imagini postate au fost gasite pe site-urile de licitatii precum si pe http://www.okazii.ro, http://www.ebay.com. Apoi am incercat sa vorbesc cu vanzatorii care veneau la targurile de antichitati organizate pe strada Lapusneanu. Imi aduc aminte ca la un moment dat am depasit un numar mare de vizitatori (la acea data) si am dorit sa organizez o mica intalnire cu cei care imi apreciau munca pana atunci. La acea intalnire am avut deosebita placere sa ii cunosc pe Cristian Tudosa, Iulian Lipovanu si apoi mai tarziu prin intermediul lor i-am cunoscut pe colectionarii Olga Rusu, Corneliu Maxim, Viorel Gemene si Eduard Gemene.

Cum caut acum imagini? Nu s-a schimbat nimic de atunci. Inca folosesc aceste surse si inca mai colaborez cu acesti colectionari, dar oricine ma poate contacta si ajuta la adresa de e-mail iasifotografiivechi@yahoo.com.

A.I.:Lasi sa se inteleaga ca exista si cazuri in care trebuie sa convingi unii colectionari sa iti dea permisiunea sa le fotografiezi sau sa le publici. Cum ai “negociat” cel mai dificil caz?

A.S.: Se intampla sa nu primesc anumite imagini sau sa le primesc doar pentru colectia personala, dar mai rar. Sunt anumiti colectionari sau scriitori ce nu doresc sa faca publice aceste imagini, fie pentru ca vor sa le pastreze pentru un album ce urmeaza sa fie publicat, fie din alte motive personale. Nu cred ca am avut vreun caz dificil, deoarece cei cu care colaborez sunt iubitori ai acestui oras ca si mine si imi sustin proiectul.

 

“Am reusit anul trecut sa fotografiez aproape toate casele interesante, luand strada cu strada, casa cu casa la rand.”

 

A.I.: Care e fotografia/ setul de fotografii care iti sunt cele mai pretioase. Poate sunt unele de care te leaga o poveste aparte?

A.S.: Cele care ma incanta cel mai tare cred ca sunt cele din perioada interbelica si cele din cel de al doilea razboi mondial. Nu cred ca sunt legat de vreo categorie anume si nu sunt nostalgic atunci cand vad/ primesc ceva nou, sunt doar bucuros.

A.I.: Cat timp din zi/ saptamana acorzi acestui proiect? Intreb pentru ca aproape zilnic incarci imagini noi si astfel “peretele” proiectului tau e mereu activ.

A.S.:Iasi (Fotografii vechi) imi mananca mult timp, desi e doar un hobby, dar asta nu inseamna ca nu-mi place sau ca e usor. De obicei dimineata si seara caut materiale noi si ma ocup de organizat imaginile postate. (Nu m-am gandit niciodata cat timp petrec zilnic ocupandu-ma de acest proiect).

Se intampla de foarte multe ori sa primesc fotografii cu zone foarte greu de identificat, si atunci trebuie sa o fac pe detectivul, sa caut prin cartile domnului Mitican si sa ma uit pe harti vechi. Se intampla sa iau la rand toate cladirile cu arhitecturi asemanatoare de pe o anumita strada, pot ajunge chiar sa le cercetez pe strada (unele exista dar cu alt aspect), uneori fug de la un colectionar la altul…

Cateodata stau la scanat de dimineata pana seara tarziu. De obicei pierd destul de mult timp cu asta si uneori e foarte obositor, mai ales cu materialele sensibile sau intr-o stare foarte avariata. Duminica dimineata ma duc in talcioc sau bazar, caut fotografii sau vederi, vorbesc cu vanzatorii de antichitati de acolo. Cei care vor sa mai faca un ban incep sa isi vanda si amintirile, din acest motiv eu si alti colectionari mai vizitam talciocul si targurile, nu se stie peste ce raritati dam.

O alta problema vine la identificare. De cele mai multe ori primesc materiale nedatate si atunci incerc sa analizez fotografii asemanatoare, sa caut indicii, sa vorbesc si cu alti colaboratori, chiar cer ajutorul vizitatorilor (paginii). Am reusit anul trecut (si inca ma ocup de asta), sa fotografiez aproape toate casele interesante, luand strada cu strada, casa cu casa la rand. Uneori ma ajuta foarte mult la proiectul meu. Pe deasupra e foarte interesant de observat schimbarile anumitor cladiri, e ca o evolutie in timp.

  

“Am un director cu aproximativ 300 de imagini ce asteapta sa fie localizate.”

  

A.I.: Uite, ai atins un subiect pe marginea caruia poate iti face placere sa mai discuti. Spui ca e foarte interesant sa observi schimbarile anumitor cladiri in timp. Poti sa exemplifici una anume?

A.S.: Am putea discuta despre Casa Bals, cladirea de langa Filarmonica, cladire care a stat in paragina ani de zile, zeci chiar, si recent a foat restaurata, dar nu gasesc informatii despre ea. Am pregatit 4 imagini cu aceasta cladire. Nici nu am crezut ca va mai fi vreodata restaurata.

As putea sa mai vorbesc despre Muzeul Unirii dar majoritatea imaginilor pe care le am din timpul restaturarii nu imi apartin. Mi-ar fi placut sa vorbesc despre Palatul Culturii, dar inca nu e terminat.

O alta cladire ar putea fi Hotelul Continental, cu piateta din fata sa. Aici au fost aduse, in timp, o fantana, mai multe statui, iar cladriea de acum inlocuieste cladirea veche a hotelului, cladire ce era construita in acelasi stil cu cel al caselor din piateta.

A.I.: Inteleg ca pe langa pasiunea pentru Iasi, provocarea tip “detectiv” te atrage foarte mult spre aceasta cautare/ arhivare. Exista o fotografie pentru care a trebuit sa “investighezi” mai mult timp si ti-a dat o satisfactie speciala faptul ca ai identificat-o ?

A.S.: Exista mai multe fotografii pe care le-am investigat (impreuna cu alti colectionari sau cu vizitatorii paginii) si mi-au oferit de fiecare data satisfactie, implinire, usurare si bucurie in acelasi timp. Am un director cu aproximativ 300 de imagini ce asteapta sa fie localizate/ identificate. O imagine care imi vine momentan in cap e cea in care apare coltul Caselor Motas din Piata Unirii (dreapta) si coltul magazinului Ermacov (stanga). Pe mijloc in prezent se afla Hotelul Unirea. Nu mai exista nimic din ceea ce se observa in aceasta imagine.

A.I.: Tot acest proces il parcurgi singur, sau ai prieteni/ prietena/ familie care te sprijina? Cum privesc cei din imediata apropiere activitatea ta?

A.S.: Sunt destul de singur in acest proces, nici nu cred ca as vrea sa mai implic pe cineva in aceasta munca, in plus mi-am creat deja un sistem care a tot fost modificat si adaptat in asa fel incat sa-mi usureze munca. Cred ca cei din jurul meu nu dau asa de multa importanta, probabil o vad ca si mine ca pe un hobby.

A.I.: Foarte interesant… vorbesti de un sistem. Poti sa intri in detalii?

A.S.: Cand folosesc motoarele de cautare (Google, Yahoo, Bing) ma ajut de o lista cu numele orasului pentru alte tari (Franta – Iassy, Germania – Jassy, Rusia – Яссы, etc), apoi caut acesti termeni impreuna cu ani importanti (1917, 1932, 1940-1944, 1977, 1989, etc). Pe calculator mi-am creat directoare pentru fiecare strada (numele vechi + numele prezent) si pentru fiecare cladire (anul constructiei + numele vechi + numele prezent). La fiecare cladire am de asemenea directoare numite Interior, Exterior, Restaurare etc.

A.I.: In acest hobby investesti doar timpul tau , sau iti mai sunt necesare si alte resurse?

A.S.: Investesc timp dar de multe ori si bani, bani pe care ii aloc transportului, anumitor carti care de care am nevoie, listarilor care imi sunt necesare pentru detalii, comparatii etc.

 

“Nu ma pot considera colectionar doar fiindca detin o baza foarte mare de fotografii in format digital.”

 

A.I.: Adrian, adevarul e ca de cele mai multe ori primim pozele “de-a gata” si ni se pare totul foarte simplu. E interesant sa aflam despre munca din spatele imaginii. Spui ca si vizitatorii paginii te ajuta in identificarea lor. Ai pastrat legatura cu cei mai “implicati”? E o ocazie pentru tine de a cunoaste oameni interesanti? (intuiesc din comentariile facute fotografiilor ca multi sunt plecati din Iasi).

A.S.: De multe ori nu e usoara munca pe care o fac, intampin mici probleme, unele persoane se razgandesc cu anumite materiale, am zile bune si zile proaste, daca le pot spune asa. Chiar daca intr-o anumita perioada de timp nu postez nimic asta nu inseamna ca nu lucrez pentru acest proiect. Din contra. Se intampla chiar sa fac anumite schimbari pe pagina de care vizitatorii nu stiu, precum sa adaug sau sa modific anii, sortari si categorizari, etc.

Am pastrat legatura doar cu foarte putine persoane din pacate. Am incercat sa organizez cateva intalniri anul trecut, dar au venit doar un numar foarte mic de persoane, in mare parte colectionari cu care inca mentin legatura.

A.I.: Exista fotografii sau carti de care stii si nu le-ai vazut inca, desi ti-ai dori-o?

A.S.: Adevarul e ca imi doresc orice material despre orasul Iasi si nu ma refer doar la carti, fotografii sau vederi. Materiale pe care nu le-am vazut sunt destule. Am tot fost asigurat in stanga si in dreapta ca fotografii si vederi exista prin diferite institutii sau la alti colectionari din alte orase sau tari, trebuie doar sa vorbesti cu persoana potrivita. Imi doresc foarte mult sa vad cam cum ar arata primele fotografii facute la Iasi, fotografii realizate in perioada interbelica, din perioada celui de al doilea razboi mondial, de la inundatia din 1932 si de la cutremurul din 1977, dar fotografiile preferate de mine, si probabil de multi iubitori ai orasului trebuie sa fie cele aeriene.

A.I.: Daca ar fi sa te prezinti, cum ai face-o ? Artist? Colectionar?... Nostalgic?

A.S.: Nu ma pot considera colectionar doar fiindca detin o baza foarte mare de fotografii in format digital. Colectionarii investesc mult mai mult timp si bani, transforma totul in obsesie, eu in schimb sunt doar un visator curios.

Sunt artist, si nu fiindca am creat aceasta pagina sau pentru ca am un master in asta, ci fiindca imi place sa creez si sa fiu diferit, original. Momentan lucrez la un proiect personal numit “Revista Altceva”, proiect ce vrea sa se diferentieze de ceea ce gasim pe piata prin simplul fapt ca va contine lucrari si articole facute direct pe hartie in diferite tehnici si materiale. Acest proiect va fi de asemenea promovat pe Facebook.

A.I.: Te gandesti la o continuare/ evolutie a proiectului despre care vorbim? Mai ai in plan si alte proiecte ce vizeaza Iasul?

A.S.: Nu stiu cat de mult ar mai putea evolua acest proiect. Totul depinde de colectionari. Va continua probabil in acelasi format atata timp cat am ce posta.

Articol scris de arh. Adriana Gheorghiescu | Vin, 23/09/2011 - 01:25
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.