eveniment
Data: 
30 Oct 2010 - 22:00
Loc: 
Filarmonica de stat "Moldova" Iasi
stats
Adresa: 
Str. Cuza Voda 29, RO-700037, Iasi
Telefon: 
0232-212509

Lorène de Ratuld in recital la Iasi

Pianista franceza Lorène de Ratuld va concerta pe scena Filarmonicii iesene intr-un recital dedicat compozitorilor Claude Debussy, Maurice Ravel, Nadia Boulanger si Karol Beffa
Evenimentul face parte din seria celor trei concerte care vor avea loc la Iasi, Onesti si Piatra Neamt.

Muzician plurivalent, pasionata in aceeasi masura de solistica, muzica de camera si acompaniament, Lorène de Ratuld surprinde prin abordarea repertoriilor insolite si a muzicii moderne.

Nascuta in 1979, pianista a inceput studiile muzicale la clasa profesoarei Brigitte Engerer, castigand la scurt timp Prix de piano si Prix de musique de chambre, continuand apoi o cariera de succes  incununata de premii precum: Piano Campus de Argint, Premiul SACEM, Premiul Universal Music Classics si Premiul Classica-Répertoire. Ultimul sau album, Dutilleux-Beffa, aparut la casa de inregistrari „Ameson”, a primit premiul „Coup de Cœur” al prestigioasei Academii Charles Cros.

Lorène de Ratuld face parte din categoria tinerilor muzicieni care abordeaza lucrari mai putin cunoscute, interpretate intr-o maniera care dezvaluie o remarcabila capacitate de a da constructiei muzicale lirism, sens si poezie.
Pianista formata in stil clasic reuseste sa se adapteze si sa adauge o nota personala cu fiecare concert sau recital pe care il prezinta, fie ca acesta cuprinde lucrari ale unor compozitori ca R. Schumann, Fr. Liszt, J.S. Bach sau ale unor compozitori mai putin familiari publicului ca Félix Ibarrondo, H.Dutilleux, N.Boulanger sau K. Beffa

Seara de sambata va cuprinde urmatoarele lucrari: Cl. Debussy - Pour le piano, M. Ravel - Pavane pour une infante défunte, Cl. Debussy - Suite bergamasque, N. Boulanger - Vers la vie nouvelle, M. Ravel - Gaspard de la nuit, K. Beffa - Latina.

Concertul va avea loc pe 30 octombrie, de la ora 19.00 in sala Ion Baciu a Filarmonicii Moldova Iasi, fiind organizat in colaborare cu Centrul Cultural Francez si integrat intr-un program mai amplu de promovare interculturala a artistilor tineri, avand ca obiect nu doar muzica, ci si artele vizuale, teatrul, filmul, literatura.
Pentru publicul care apreciaza atmosfera de calm si de poezie pe care o poate crea un recital de pian, va fi cu siguranta o surpriza placuta, fiind printre putinele ocazii de acest fel, care apar in Iasi.

As adauga chiar ca este o sansa de a cunoaste un artist care s-a format in principal ca muzician clasic, dar care a reusit sa se adapteze la contextul actual, abordand o nisa oarecum ignorata de instrumentisti: muzica moderna scrisa de compozitori mai putin cunoscuti.
Astfel prin noutatea cu care vine, Lorène de Ratuld reuseste sa capteze atentia criticii intr-un mod pozitiv si sa imprime un album in care inspiratia proprie are libertate de exprimare. Asa ca, va invit la un concert care are menirea sa va duca intr-o lume a linistii si a visarii, departe de toata agitatia din jur.

Articol scris de Alexandru Andronic | Joi, 28/10/2010 - 17:59
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului admin