interviu
stats

Interviu Descantec

Ce poti sa iti doresti intr-o zi cu soare dupa Folkustic 3? Nu stiu ce v-ar placea voua, dar pot spune ca pe mine m-a incantat o intalnire la un ceai cu membrii trupei Descantec. Era o zi de repetitie, asa ca nu putea lipsi chitara din decorul unei formatii de folk. Cei trei elevi ai Colegiului "Emil Racovita", Madalina Darabana - voce (clasa a XI-a), Cristina Dima - voce si chitara (clasa a IX-a) si Radu Andrei - chitara (clasa a XII-a) au povestit despre ce-a fost, ce este si ce va fi Descantec.

AltIasi: Pentru cei care nu stiu prea multe despre Descantec, cum a inceput povestea trupei?

Radu: Cred ca eu pot spune cel mai bine pentru ca am fost fondator. In 2007, profesoara de muzica de la liceu ne-a spus despre un festival numit Ofranda Sunetului, la care participau mai multe scoli, am intrebat in dreapta si in stanga cine vrea sa cante si am gasit doi colegi. Am reusit sa ne intalnim, sa repetam si am mers la festival cu doua piese, una proprie si un cover. Am trecut de faza locala, am mers la faza judeteana si am obtinut locul 2. Intre timp, am fost la Reghin cu Walter (Ghicolescu). A urmat a doua editie Ofranda Sunetului la care am participat si am luat locul I la faza judeteana, locul I la nationala si locul II la faza balcanica. Am mai schimbat membri si, la un moment dat, eu eram plecat in Germania, altii erau raciti, asa ca am chemat-o pe Cristina la voce.

Cristina: Multumesc Stefanei (fosta membra) ca a racit. :)

A: De ce ati ales folk-ul?

R: Pentru ca prin folk poti transmite mai multe catre public.
Madalina: Desi nu este un gen foarte promovat, e unul care deschide si transmite sentimente, iar noi ne-am identificat cu acest gen muzical.

A: Adrian Gradinaru va acompaniaza cand are ocazia. Care este influenta lui in trupa?
R: In primul rand, influenta lui a fost din punct de vedere tehnic. Bineinteles, nu a modificat compozitiile noastre, doar le-a slefuit, le-a cizelat, le-a imbunatatit. Imi amintesc ca eram cu Walter (Ghicolescu) la anticariatul domnului Grumazescu si aveam nevoie de vocea a doua sau chitara si l-a sunat pe Adi. A fost prima oara cand ne-am intalnit. Am mai fost la mare la un concert si ne-am mai intersectat, iar dupa ceva timp el ne-a intrebat daca mai cantam si daca vrem sa ne ajute. Bineinteles ca nu puteam sa refuzam.
M: Odata cu participarile la Folkustic, relatia a devenit mai apropiata, mai ales ca ne acompaniaza.
R: Ceea ce noua ne convine foarte mult.

A: Cat de important este pentru voi Folkustic-ul?

M: Daca nu ar fi Folkustic, publicul nu prea ar avea unde sa ne asculte. Evident, mai sunt evenimente la care participam in cadrul liceului sau recitaluri in cafenele intr-un cadru mai restrans, dar asa cum se intampla la Folkustic nu.

A: Sunteti cei mai tineri participanti la Folkustic.

R: A fost extrem de greu, mai ales la primul Folkustic. Nu aveam emotii neaparat pentru cum o sa ne perceapa sala, cat pentru cum o sa ne perceapa cei din spatele scenei. Erau Adrian Gradinaru, Lucian Darie, Paul Arva, oameni pe care noi apreciem si era normal sa fim emotionati. 
M: Totusi, ei ne incurajeaza si asta ne ajuta foarte mult.

A: Unde faceti repetitiile?

R: Unde apucam, dar de cele mai multe ori la scoala.
M: E mai simplu pentru ca invatam toti trei la Colegiul "Emil Racovita" si putem sa ne intalnim acolo.
C: Deocamdata, pentru ca Radu termina anul acesta, Madalina anul viitor, doar eu o sa mai stau mai mult timp.
M: Conducerea ne sustine si ne place sa credem ca le suntem dragi. In primul rand, pentru ca e ceva nou pentru liceul nostru, nu s-a mai facut asa ceva pana acum. Orice sprijin, oricat de mic din partea lor, e important pentru noi.

A: Va ganditi sa cooptati noi membri la alte instrumente?

M: Ne-am propus de vreo jumatate de an sa incercam chiar noi sa cantam la alte instrumente. Eu vreau clape, Cristina vioara, Radu la muzicuta si clape. 
C: Vrem sa devenim ca Adi.
M: E dificil daca nu ai instrumente pe care sa practici. Trebuie sa ai acasa instrumentul tau, care sa fie permanent la dispozitia ta pentru a progresa.
R: Da, si vioara si flautul, de exemplu, se prind greu, ai nevoie de ani de studii. Iar in ceea ce priveste cooptarea de noi membri, avem prieteni pe la Bancila care ori n-au timp, ori nu sunt interesati de folk.

A: Voi aveti foarte multe creatii proprii. Cum decurge acest proces al compunerii cantecelor?

M: Ar trebui sa spunem ca majoritatea textelor sunt ale lui Radu si ale Ilonei, o fosta membra Descantec. Cand vine vorba de muzica, Radu si Cristina sunt artistii, iar la voce ma implic si eu. 
R: In principiu, lucram acasa cand ne vine o idee, eu inregistrez parti din melodie, le trimit si lor si vedem ce mai e de adaugat. Vreau sa mentionez ca "Iubire fara de popas" este o melodie pe care ne-a daruit-o Walter. Am schimbat foarte putin linia melodica, impreuna cu Adi.  
C: Mie mi se intampla foarte des sa imi vina o idee de melodie sau o idee pentru voce exact in momentul in care sunt pe scena.

A: Care sunt mesajele pe care vreti sa le transmiteti prin melodii?
R: Majoritatea sunt piese de dragoste.
C: Dar ne gandim sa facem si melodii mai vesele.
M: Lumea ne percepe cu un stil mai romantic datorita versurilor, care apartin Ilonei si care e intr-adevar o fire romantica. Noi n-am plecat de la ideea de a transmite un anume mesaj, cantam asa cum simtim.

A: Ce melodie din repertoriul Descantec reprezinta cel mai mult pentru voi?
M: Chiar vorbeam zilele trecute care e melodia preferata. Mie imi place cel mai mult “Sa fie joi”, desi nu e una din piesele cunoscute ale noastre.
R: Mie imi place “Gand de toamna” pentru ca este prima melodie compusa.
M: Oricum, fiecare melodie are gradul ei de complexitate, fiecare e speciala si fiecare are povestea ei. 

A: Poate fi Iasul considerat un oras care permite lansarea tinerilor in folk?
R: Cu oameni ca Nu Acum, cu siguranta da. Mai exista si proiectul Moldavia al Casei de Cultura a Studentilor si care incurajeaza tinerii pasionati de chitara sa vina si sa cante. Asa am inceput si noi. Am mers, l-am descoperit pe Walter Ghicolescu, el ne-a ascultat si ne-a spus ca peste doua zile avem concert. Nu ne venea sa credem. Am cantat in cadrul cenaclului Moldavia alaturi de Walter, Nu Acum, Andrei Bauer.

A: Aveti in plan participarea la festivaluri anul acesta?
M: Da, dar nu a aparut inca oportunitatea. Noi cautam, dar se pare ca multe nu se mai fac din cauza lipsei bugetelor.
C: O sa mergem in iunie la Suceava, fara Radu ca el are Bacalaureatul in perioada aceea.
R: E un festival la care am luat locul III anul trecut si am fost invitati sa participam in acest an.

A: In ritmul fixat in acest moment, unde va vedeti peste 3-4 ani?
R: Daca toate lucrurile merg bine, noi speram sa reusim sa scoatem un album. Nu neaparat sa il scoatem pe piata, dar sa il avem editat, sa avem melodiile facute.
C: E greu sa ne inchipuim ce o sa fie mai departe. Cert e ca o sa fie mai greu pentru ca o sa intervina facultatea, nu o sa mai avem acelasi program, nu o sa ne mai putem intalni la aceleasi ore.
M: Avand in vedere realitatea in care traim si stiind ca e imposibil sa traim doar din folk, prioritatea ramane o facultate pentru noi, desi nu ne-ar deranja deloc sa cantam cat mai mult.




Articol scris de Dragos Bargaoanu | Joi, 23/04/2009 - 12:12
Etichete:
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului dragosteam