articol
stats

Gandul Matei cinta liber peste Prut

„Caut, ratacind stingher, infruntind dureri fara seama; bezna ce ne-a impietrit oarba a rapit zarea-'lbastra; trece prin adinci strimtori plina de erori viata noastra drago... dragostea mea", incepe Nicu Tarna concertul din Underground si imediat publicul, odata cu el, se apuca de cintat. Apoi, solistul ne spune ca celor din formatie le pare rau ca vin asa de rar la Iasi.

„Ne place sa vedem fete frumoase in sala. Fete frumoase si baieti norocosi", recunoaste Nicu si, fara sa mai stea pe ginduri, aduce balaurul de coada, sa ne spuna despre cum uraste cind e bine si pace. La sfirsit, intreaba: „Noi in Republica Moldova avem multi balauri, voi mai aveti pe aici?", si din public se aude in cor „Iliescu!". Ne anunta ca urmeaza „o piesa mai veche, dar la care noi tinem foarte mult" si Vestitorii de furtuni isi fac loc pe scena din Underground, plutind lin pe sub nori si valuri numarind in zare.

Mai apoi, cu un simpatic ritm de trompeta, aflam ca in jurul nostru orasul e pustiu" si nimeni nu mai este viu. Si, pentru ca lumea-i deja incalzita si se vede din cum se misca multimea ca incepe a se prinde de-un dans, urmeaza Numai tu, piesa care aproape ca stirneste un pogo printre tineri. „La ciocana o sa fie neaparat", il linisteste Nicu pe baiatul din public care abia asteapta sa se mai impinga in stinga si-n dreapta.

Dupa Optiunea ta, aflam si povestea lui Nae, care s-a nascut in paie si isi cauta rostul la Ministerul de Razboi si-apoi apar si vestitele kotlete cu goroh. Devenind mai serios, Nicu, impreuna cu formatia, ne cinta Si-asa-mi vine citeodata, indemnind la refren si publicul: „Primul rind e-al meu, dup-aia voi mergeti dupa mine". Imi place cum transforma ultimul vers al piesei, facind din „sa plec prin paduri cintind" - „sa trec peste Prut cintind".

Nu venisem pregatit pentru o portie de Hostropat, dar aflu imediat, in sunete vioaie de trompeta si batai puternice de tobe ca „numai gindul mitei stie unde-i tara laudata, in timpenie bogata si ne-ntrecuta in prostie". Pina sa ma dezmeticesc, in jurul meu se formeaza o hora dupa care, urcind din nou pe scena, solistul spune ca „in continuare spunem tuturor prietenilor si la toata lumea ca in viata important e sa fii liber" si, bineinteles, incepe-a cinta Liberty (desi-as fi preferat varianta mai calda si-aproape de sufletul nostru, in romana). „Multumim tare si ginditi liber!", termina acesta melodia.

Pe La ciocana iar se lasa cu un mic pogo si, pentru ca inca nu-i gata calatoria prin Gandul Matei, la bis, alaturi de un Prieten de drum, trecem si prin Proba credintei.

Articol scris de Ioan Stoleru | Mie, 30/11/2011 - 04:21
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ioan.stoleru