eveniment
Data: 
29 Jun 2012 - 19:00
Loc: 
Filarmonica Iasi
stats
Adresa: 
str. Cuza Voda nr. 29
Telefon: 
0732.143.415

Filarmonica inchide stagiunea cu un concert extraordinar

Vineri, pe 29 iunie, Filarmonica Iasi inchide stagiunea 2011-2012 cu un concert extraordinar, avand ca dirijor pe Rony Rogoff din Israel si ca solist pe violonistul iesean Gheorghe Margineanu. Asa cum v-ati obisnuit, concertul va fi de la ora 19:00. Programul serii cuprinde compozitii ale muzicienilor austrieci Arnold Schonberg si Anton Bruckner si ale compozitorului rus Rimski-Korsakov.

Piesa care deschide concertul, Verklarte Nacht (Noapte transfigurata) de Arnold Schonberg, este cea mai timpurie lucrare semnificativa a compozitorului. A fost compusa in 1899 ca sextet de coarde si este inspirata de poemul cu acelasi nume al lui Richard Dehmel. Arnold Schonberg este un reprezentant al curentului expresionist in arta Germana. A fost nu doar muzician, ci si pictor. In muzica este considerat un inovator al muzicii secolului XX prin introducerea atonalitatii si a dezvoltat tehnica celor 12 tonuri.

Anton Bruckner, tot compozitor de origine austriaca, este cunoscut pentru simfoniile sale si pentru compozitiile cu caracter religios. Este considerat un simbol al ultimei perioade a romantismului Austro-German. Dirjorul Rony Rogoff a ales pentru a doua piesa a concertului fragmentul Adagio din Cvintetul de coarde in Fa major al lui Anton Bruckner.

Concertul de vineri seara se va incheia intr-o nota de poveste, cu bine-cunoscuta Seherazada, compusa de Nikolai Andreyevich Rimsky-Korsakov. Dupa cum rezulta si din nume, Rimsky-Korsakov este de origine rusa a sfarsitului de secol XIX si a inceputlui de secol XX. Alaturi de Mily Balakirev, Cesar Cui, Modest Mussorgsky si Alexander Borodin a facut parte din grupul Celor Cinci, un grup de muzicieni care s-a format in Sankt Petersburg si care sustinea introducerea unui anumit caracter rusesc in muzica, in contrast cu tendinta de copiere a stilului Vest European. Suita simfonica Seherazada este una dintre cele mai cunoscute compozitii ale lui Rimsky-Korsakov, avand numeroase teme inspirate din folclor.

Rony Rogoff s-a nascut in Israel, iar pasiunea pentru muzica a mostenit-o de la tatal sau, membru fondator al Israel Philharmonic Orchestra, de la care a si deprins primele notiuni muzicale. A studiat muzica la Juilliard School din New York si in Elvetia si i-a fost elev si prieten lui Sergiu Celibidache. Despre Rony Rogoff, maestrul Celibidache spunea: “este singurul violonist care utilizeaza proportia corecta pentru orice stil si de asemenea cel mai bun interpret in viata al lucrarilor de Mozart. El este unul dintre putinii care inteleg sensul din spatele notelor si este capabil de a exprima asta". (sursa)

Articol scris de Irina Theodoru | Mie, 27/06/2012 - 11:00
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului irina