eveniment
Data: 
30 Jul 2019 - 19:00
Loc: 
La Conacul Petre P. Carp de la Țibănești
stats
Telefon: 
0741.190.470

Conacul Petre P. Carp celebrat cu un nou concert SoNoRo Conac

La finalul lunii, pe 30 iulie, ora 19:00, va avea loc un nou concert SoNoRo Conac la Conacul Petre P. Carp de la Țibănești. Acesta este cel de-al doilea concert SoNoRo la Țibănești, primul având loc acum șapte ani, când conacul fusese recent retrocedat și se afla într-o stare avansată de degradare. Anul acesta, concertul SoNoRo Conac revine pentru a celebra evoluția spectaculoasă a conacului Petre P. Carp, reabilitarea sa și transformarea într-un important centru cultural și meșteșugăresc pentru comunitate şi pentru publicul larg interesat de promovarea patrimoniului cultural.

Programul concertului de la Conacul Petre P. Carp va cuprinde lucrările de  Ludwig van Beethoven, Reinhold Glière, George Enescu și Edward Elgar în interpretarea unor muzicieni consacrați, precum Valentin Șerban, vioară, Răzvan Popovici, violă și Ella Bokor, violoncel. Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470, iar după concert invitații sunt așteptați și la un cocktail.

Ansamblul conacului Petre P. Carp, monument istoric de importanţă naţională cuprinde conacul şi parcul Petre P. Carp, anexele gospodăreşti, mausoleul familiei Carp şi biserica Duminica Tuturor Sfinţilor. Ansamblul este o mărturie unică de coerenţă pentru organizarea socio-culturală din Moldova secolului al XIX-lea. Clădirea Conacului Petre P. Carp este amplasată în grădina reşedinţei, actualmente parc, şi este concepută încă de la primele faze de construcţie într-o relaţie strânsă cu vecinătatea imediată şi cea a peisajului şi geografiei locului.

Moşia de la Ţibăneşti a aparţinut familiei Carp încă din sec. al XVII-lea când armaşul Carp Lungul o cumpăra de la vistiernicul Enache, în anul 1646. Conacul Carp a fost construit în jurul anului 1820, de către Ion Carp, având subsol, parter și un etaj. Pivniţa conacului ocupă parţial perimetrul construcţiei şi are o vechime mai mare de 1820 atestată atât de sistemul constructiv folosit, cât şi de materialul pus în operă. Întors de la studiile din Berlin, Petre P. Carp înfrumusețează domeniul și amenajează un parc în jurul conacului. În 1905, Petre P. Carp adaugă un al doilea etaj peste cele două niveluri existente și o terasă mare. În parcul conacului se află mausoleul familiei Carp, construit în stil neogotic, după planurile inginerului francez Gustave Eiffel. În 1949 domeniul trece în proprietatea statului comunist și abia în 2007 conacul este retrocedat familiei Sturdza în stare avansată de degradare. Proiectul de arhitectură a început în 2008, într-o casă monument istoric în stadiu de ruină - conacul Petre P. Carp si a mizat pe recuperarea acestei proprietăţi prin modalităţi de reciclare creativă, pe o schimbare de funcţiune, din reşedinţă în centru de studiu pentru meserii tradiţionale şi arhitectură.

Programul complet al seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro. SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

 

Articol scris de Comunicat de presa | Joi, 25/07/2019 - 00:00
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa