articol
stats

Byron si Alexandru Andries in Acoustic Drama Tour

Byron a inceput aseara la Iasi turneul Acoustic Drama, impreuna cu invitatii lor: Alexandru Andries si Cvartetul SavArtum. Concertul in varianta unplugged a avut loc la Teatrul Luceafarul, incepand cu ora 20.30.

Preludiu

Concertul a fost programat pentru ora 20.00, dar 30 de minute de asteptare au fost de ajuns pentru a studia indeaproape publicul. In sala de asteptare a Teatrului Luceafarul s-a adunat aseara o gama diversa de persoane, de la copii de 6-7 ani pana la "tineri" de 40-50 de ani, adolescenti imbracati usor excentric, domni "la cravata" si doamne in haine de blana.

Toti au asteptat rabdatori minutele de intarziere si au ocupat cuminti (aproape toate) locurile din sala teatrului. Scena era deja pregatita cu o multitudine de instrumente. Pentru cei ce nu mai ascultasera Byron inainte, aranjamentul scenei nu putea decat sa ii intrige: cum se imbina pe aceeasi scena trei tipuri de chitare, un flaut, un set de tobe, doua viori, un pian, o mandolina, un contrabas si un set de tobe africane.

Intermezzo

Concertul a inceput, ca orice piesa de teatru montata la Teatrul Luceafarul, cu aplauze. Publicul era entuziasmat si nu a fost nevoie decat de cateva acorduri ale celor de la Byron pentru a le capta bunavointa.

Ritmul concertului a fost, per ansamblu, bine ales. Organizatorii au optat pentru diversitate si o pauza de 15 minute intre "demonstratii". Un tip de concert mai "relaxat" decat de obicei, ceea ce a creat destula familiaritate intre protagonisti si auditoriu. In debut au fost cei de la Cvartetul SavArtum+ Byron, dupa pauza Alexandru Andries, Alexandru Andries+ Byron, apoi doar Byron.

Dupa scuzele pentru intarziere (motivul a fost, dupa spusele lui Dan Byron, protestele impotriva taxei auto din Bacau), doua-trei melodii si tot atatea "runde" de aplauze, cei de la Byron au inceput sa se "incalzeasca". Gradul de intensitate a melodiilor a crescut progresiv, tonurile moi ale vocii si muzicutei lui Alexandru Andries venind la momentul potrivit.

"Fabrici si uzine" a amuzat publicul, precum si schimbul de replici dintre Dan Byron si Alexandru Andries (Dan Byron: "De emotii ma balbai.", Alexandru Andries: "Eu de emotii nu ma balbai. Eu de emotii uit versurile.").

Duetul Byron- A.A. pentru "melodia pe care o aleg toti", dupa cum a numit Alexandru Andries piesa "Cea mai frumoasa zi", a impresionat publicul, varianta de la Iasi sunand chiar mai bine decat cea de pe dvd.

Toate instrumentele au sunat tare, si la propriu si la figurat. Uneori atat de tare incat cuvintele in limba engleza deveneau neinteligibile. Alteori, indeajuns de tare incat sa sublinieze mesajul transmis de versuri. Solo-urile diverselor instrumente au adus, pe rand, in atentie membrii trupei:


Dan Byron- voce, chitara, flaut, mandolina
6Fingers- pian, melodica, background voice
Costin Oprea- chitara
Ovidiu Baciu- tobe si percutie
Vlady Sateanu- bass

Postludiu

Concertul a inceput si s-a incheiat in aplauze. Chitarele nu foarte bine acordate, retusurile din timpul concertului, replicile scurte si zambetele cu subinteles dintre membrii trupei au facut ca primul concert Byron din turneul Acoustic Drama Tour sa aiba credibilitatea unui unplugged 100% romanesc.

Background

Dan Byron a cantat cu Agathodaimon, Kumm si Urma. Din 2006 s-a implicat in proiectul Byron, forma actuala a trupei fiind definita destul de recent.

DVD-ul Acoustic Drama Byron Unplugged a aparut dupa un concert care a avut loc pe 3 aprilie 2008 in Bastionul Macelarilor din Targu Mures. Turneul Acoustic Drama Tour a debutat la Iasi si promoveaza DVD-ul unplugged. Byron va fi insotit in turneu de Alexandru Andries si Cvartetul SavArtum. Urmatoarele concerte vor avea loc la Sibiu (19 decembrie), Targu Mures (20 decembrie) si Cluj (21 decembrie).

Articol scris de Alexandru Andronic | Lun, 15/12/2008 - 13:35
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului admin

Comentarii

Sigur era chitara electrica cea a luiCostin Oprea? Mie mi s-au parut toate acustice. Plus ca ... e concert unplugged :D
multumim Bogdan, am modificat.
Din cate am observat eu, la un moment dat, chitara lui Costin Oprea a fost schimbata cu una rosie. Chitara rosie care era "plugged" ca sa spun asa. PS: Foarte frumos scrisa relatarea. Congrats
unplugged inseamna cu instrumente acustice, nu fara cabluri, evident ca preluarea se face electric, ca na, altfel n-ar fi nici microfoane si nici nu s-ar auzi nimeni nimic intr-o sala mare. Chitara rosie a fost folosita fiindca s-a rupt o coarda la cealalta, nu stiu daca s-a observat, dar si cea rosie era acustica. "Unplugged refers to acoustic music, that is, music that only uses instruments whose sound is not electronically modified, for example acoustic guitar, acoustic piano, etc., as opposed to electric guitar, synthesizer, etc."
God, de ce nu stiam de AltIasi pe 15 decembrie:((? ce rau imi pare ca am ratat:-<