eveniment
Data: 
17 Jul 2013 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Tigru si dragon

Medalionul pe care Clubul cinefililor i-l dedica lui Ang Lee continua saptamina aceasta cu Wo hu can long (Tigru si dragon), din 2000. Cu patru premii Oscar in palmares si alte sase nominalizari, plus inca citeva distinctii cucerite la gale importante precum BAFTA sau Globurile de Aur, lungmetrajul produs in Taiwan se poate vedea la Iasi miercuri, 17 iulie, de la ora 18, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Intrarea este libera.

Sinopsis: „Razboinicul legendar Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) si frumoasa Yu Shu Lien (Michelle Yeoh), o femeie luptatoare sufera din cauza iubirii nedeclarate. El este de neinvins; ea, superb inzestrata si cea mai apreciata femeie razboinica din tara sa. Amandoi au cautat sa faca dreptate poporului lor in detrimentul implinirii personale. Din negura timpului vine o poveste despre curaj, deceptie si destin, povestita la incrucisarea vietilor a doua femei aflate in lupta cu destinele lor”. (sursa: cinemagia)

Filmul a reusit sa cucereasca dintre premiile Academiei Americane de Film pe cele pentru Cea mai buna Imagine, Cea mai buna Muzica, Cel mai bun Film Strain si Cele mai bune Decoruri. Nici la nominalizari productia asiatica nu a stat mai rau, fiind in carti pentru Cel mai bun Film, Cea mai buna Regie, Cel mai bun Scenariu Adaptat, Cel mai bun Cintec, Cel mai bun Montaj si Cele mai bune Costume.

Si daca tot am mentionat de scenariu adaptat, filmul intr-adevar este o ecranizare dupa romanul scriitorului chinez Du Lu Wang (pe numele sau real Wang Baoxiang). Devenit celebru post-mortem (o data cu acest film), a debutat in anii ’30 scriind romane politiste. Intre 1938 si 1949, cind se termina Razboiul Civil chinez, scrie nu mai putin de 16 romane wuxia (specie romanesca care descrie povesti ale practicantilor de arte martiale). Se retrage apoi din viata literara si devine profesor de liceu. Moare in 1977 dupa ce i se impune un domiciliu fortat, dar lasa in urma mai bine de 50 de romane. Dintre acestea, doar Tigru si dragon este ecranizat, momentan aflindu-se in pregatiri si adaptarea celui de-al doilea volum al cartii; lungmetrajul va fi regizat de Woo-ping Yuen.

Ang Lee a semnat regia a doisprezece lungmetraje de fictiune, cele mai cunoscute fiind Brokeback Mountain (2005), pentru care a primit Oscarul pentru Cel mai bun Regizor, si Hulk (2003). O nominalizare la Oscar pentru Regie mai primeste si in 2000 pentru Wo hu cang long (cu care cistiga alte patru statuete, printre care Cel mai bun Film), dar cele mai importante distinctii din palmaresul sau sint cele doua mari premii de la Berlin, Ursul de Aur in 1992 si 1995, practic consecutive (performanta de-a dreptul invidiabila si aproape irepetabila) si doi Lei de Aur la Venetia. Daca mai adaugam si doua nominalizari pentru Palme d’Or, deja aveti o imagine destul de clara asupra profilului artistic al acestui regizor.

* Filmul se poate vedea si pe micul ecran, vineri, 19 iulie, de la ora 17:55, la Digi Film.

Resurse
Video: 

Tigru si dragon [trailer]

Tigru si dragon [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 13/07/2013 - 10:45
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif