eveniment
Data: 
22 May 2015 - 18:00
30 May 2015 - 19:00
Loc: 
Studioul Addarta
stats
Adresa: 
Baza 3, Str. Bucium 34 B, in cladirea Gold Revoli, linga Carrefour Felicia

Tata lumea din comuna noastra

Singurul documentar de lungmetraj produs vreodata in mod independent in Iasi, Tata lumea din comuna noastra, are premiera vineri, 22 mai, de la ora 18 la Studioul Addarta din Baza 3. Filmul este regizat de Marius Mitrofan, student la Facultatea de Jurnalism UAIC in anul I la Master. Intrarea este lbera. Documentarul prezinta constructia parcului central din comuna ieseana Voinesti, un proiect al arhitectului Vlad Rachieru, dar si modul in care intreaga comunitate, de la minoritatea roma si pana la primar, se raporteaza la acest nou spatiu de socializare si petrecere a timpului liber. Nu lipsesc Cristian Adomnitei, care in momentul filmarii era inca presedinte al CJ, vecini care ameninta ca aduc Antena 3 ca sa vada toata tara ce nereguli se intimpla cu parcul, cetateni care fura nisip de la santierul parcului cu caruta ziua-n amiaza mare si cite si mai cate – o lume rurala pur romaneasca cum nu s-a mai vazut pana acum in vreun alt film! UPDATE: Filmul va mai fi proiectat simbata, 30 mai, de la ora 19 tot la Studioul Addarta. De data aceasta filmul va beneficia de acompaniament muzical live, la fel cum se intimpla la inceputul secolului trecut cu filmele fara sonor. Muzica va fi asigurata de tinarul muzician roman Anthony Slubczakowsky si va puncta comicul, absurdul si inefabilul satului romanesc asa cum reiese el din filmul lui Marius Mitrofan. Intrarea va fi libera!

Tata lumea din comuna noastra este un documentar de lungmetraj (120 minute) produs in mod independent, cu un buget de pana in 1000 lei, finantat exclusiv din banii regizorului Marius Mitrofan si ai prietenilor. Filmat pe parcursul a doua luni in vara lui 2013,  documentarul a pornit ca un simplu material filmat despre cum se construieste un parc (element de arhitectura urbana) in mijlocul unei comune, Voinesti, un spatiu rural clasic.

Modul in care voinestenii s-au raportat la constructia acestui parc dar mai ales la arhitectura lui l-a determinat pe Marius Mitrofan sa dezvolte proiectul si sa faca un film propriu-zis. Documentarul a devenit un bun prilej de a observa in ce stare se mai afla astazi satul romanesc pe care il privim poate cu nostalgie si respect pentru traditiile pe care le pastreaza sau, cum afirma Marius Mitrofan „satul romanesc e, asa cum am reusit eu sa-l observ, uneori absurd si de cele mai multe ori tragi-comic. Iti vine sa razi si sa plangi in acelasi timp cand vezi ce se intampla intr-un sat romanesc.

Marius Mitrofan a inceput sa faca filme in 2009 sub egida Ratio Films, o casa de film independent din Iasi. Dupa o serie de scurtmetraje de fictiune nominalizate si premiate la diverse festivaluri precum Iasi International Film Festival (defunctul IIFF) sau Tres Courts (organizat de Institul Francez), a regizat in 2010 primul documentar, mediumetrajul MediSin. Castigator al Premiului Publicului la IIFF in 2010 si difuzat la Prima TV Iasi si Iasi TV Life, filmul prezinta publicului imagini in premiera din cele doua maternitati iesene, Cuza Voda si Elena Doamna, si discuta cu directorii, personalul medical si foste paciente despre problemele cu care cele doua institutii se confrunta.

In 2011 revine cu un al doilea documentar, tot un mediumetraj, Hi, I’m Mormon!, selectat in Competitia Oficiala a Festivalului de Film Documentar DocuArt. Difuzat pe micile ecrane la Iasi TV Life, filmul spune povestea exoticilor misionari mormoni pe care ii mai vedem uneori prin Iasi. Tineri, chipesi si imbracati la costum, misionarii veniti din Utah (SUA) abordeaza iesenii pe strada si uneori le mai bat si la usa incercind sa le prezinte varianta lor asupra modului in care Isus a venit in lume si urmeaza sa ne salveze pentru eternitate. Marius Mitrofan a stat cu ei pe parcursul unui an de zile si a incercat sa afle ce ii determina sa fie atat de religiosi la o varsta atat de frageda (20-25 ani).

In afara de activitatea cinematografica, Marius Mitrofan a dezvoltat mai multe proiecte editoriale, precum platforma jurnalistica Twelve Journals, destinata studentilor care isi doresc sa capete experienta in acest domeniu, iar in prezent ajuta la dezvoltarea unui nou proiect, Addinfo, cu acelasi profil. Mai este co-asociat impreuna cu actorul Eduard Fiuciuc la Addarta, o asociatie culturala independenta care isi propune sa sustina tinerii artisti ieseni si proiectele pe care acestia le au, punand la dispozitie doritorilor o sala-studio unde pot avea loc repetitii, filmari si evenimente.

Studioul Addarta, unde va avea loc si premiera lungmetrajului Tata lumea din comuna noastra, se afla in Baza 3, la parterul cladirii Gold Revoli, langa Carrefour Felicia.

Resurse
Video: 

Tata lumea din comuna noastra [trailer]

Tata lumea din comuna noastra [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Joi, 21/05/2015 - 14:44
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa