eveniment
Data: 
28 Aug 2017 - 14:00
29 Aug 2017 - 14:00
30 Aug 2017 - 14:00
31 Aug 2017 - 14:00
8 Sep 2017 - 20:00 - 14 Sep 2017 - 20:00
15 Sep 2017 - 15:30 - 21 Sep 2017 - 15:30
22 Sep 2017 - 20:00 - 5 Oct 2017 - 20:00
25 Nov 2017 - 14:00
Loc: 
Cinema Ateneu
stats
Adresa: 
Piata Chirila

Tara moarta

Productia „Tara moarta”, semnata de regizorul Radu Jude, va rula in cinematografele din Romania din 25 august 2017. Pelicula, prezentata in premiera internationala la Festivalul de la Locarno, este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colectiei Costica Acsinte, alaturi de texte ale medicului Emil Dorian si fragmente din coloana sonora a filmelor de propaganda din anii '30-'40. La Iasi va rula la Cinema Victoria pana joi, in fiecare zi de la ora 14. UPDATEFilmul mai ruleaza la Cinema Ateneu pe 25 noiembrie de la ora 14 in cadrul DocEst. Intrarea este libera.

Tara moarta” a fost inclus la Locarno in sectiunea „Signs of Life”, program dedicat cineastilor care exploreaza in mod inovativ limbajul cinematografic. „Filmul este construit din punerea in paralel a trei elemente: fotografiile lui Costica Acsinte, texte din jurnalul lui Emil Dorian si materialele sonore de propaganda carlista, legionara, antonesciana si comunista, descoperite in Arhiva Nationala de Filme”, declara Radu Jude.

Montajul documentarului este semnat de Catalin Cristutiu, sound design - Dana Bunescu, iar consilierea tehnica este asigurata de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costica Acsinte.

Cu ocazia proiectarii filmului la Locarno, acesta a primit cronici laudative din partea criticilor internationali. In viziunea site-ului Kino-Zeit.de, productia ”Tara moarta” face parte dintr-o trilogie a unor povesti ingropate, alaturi de ”Aferim!” si ”Inimi cicatrizate”. ”Noul copil de aur al cinematografiei romanesti a gasit un mod propriu de a privi in spatele mecanismului fotografiilor. Acolo sta ceva care in istoriografia prezenta a Romaniei este prea usor uitat: rasismul. Jude combina cercetarile politice cu un mod de abordare abstract”.

O exceptie intre filmele romanesti recente care se straduiesc din rasputeri sa atinga autenticitatea maxima, «Tara moarta» foloseste imaginile impreuna cu scepticismul unui istoriograf asupra ariei vaste pe care o evoca”, a notat Variety, iar The Hollywood Reporter a titrat: ”Abordand in mod inteligent si original anti-semitismul si propaganda nationalista in contextul vietii oamenilor «obisnuiti», filmul merita o expunere la scara larga in festivalurile orientate spre documentare si dincolo de ele”.

Selectia fotografiilor facuta de Jude este una ”superba, iluminatoare”, a mai notat publicatia americana, iar filmul ”suprinde prin puritatea sa estetica, fiind un instantaneu multi-dimensional al istoriei”. ”«Tara moarta» este o idee atragatoare, executata cu un telent artistic curajos care oscileaza intre experimental si tehnici documentare traditionale”, a mai scris The Hollywood Reporter. Jude a creat o opera cinematografica ”accesibila, dar complexa, ambigua si semnificativa”.

Revista italiana de critica cinematografica Quinlan a punctat: ”Cu ultimele sale opere, Radu Jude pare ca vrea sa reconstruiasca o fresca istorica nationala, reconstituind evenimentele care au avut loc in tara inaintea erei socialiste”. Meticulozitatea este cuvantul prin care italienii caracterizeaza productia - ”o opera perfect suspendata intre realism si poezie”.

In aparenta sa simplitate, «Tara moarta» este un film foarte valoros, este o reflectie mai mult decat acuta asupra povestii, imaginii, documentelor, asupra istoriei, a implicatiilor sale, asupra paginilor intunecate ale unei natiuni. Este o lectura critica reala a perioadei, detaliata, inteligenta, facuta din opinii personale si din instantanee furate de o camera obscura gata sa ne duca inapoi 80 de ani”, a scris site-ul cinelapsus.com. Italienii il considera ”probabil cel mai bun film al lui Radu Jude”.

Radu Jude a regizat o serie de scurtmetraje printre care “Lampa cu caciula” (2006) (castigator a peste 50 de premii la festivaluri internationale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala) si “Alexandra” (2007) (selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen). Lungmetrajul sau de debut – “Cea mai fericita fata din lume” (2009), a primit premiul CICAE la Berlinale 2009. A fost selectionat in peste 50 de festivaluri printre care Toronto, New Directors/New Films - New York, Salonic, Sarajevo si Londra. In 2011, a regizat si produs mediumetrajul independent “Film pentru prieteni”.

“Toata lumea din familia noastra” (2012), cel de-al doilea lungmetraj, a fost proiectat in premiera mondiala in cadrul sectiunii Forum de la Berlinale. A obtinut Marele Premiul al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or si Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat in peste 30 de festivaluri si a fost lansat in Franta, Olanda si Ungaria. Cele mai recente scurtmetraje “O umbra de nor” si “Trece si prin perete” au fost prezentate la Cannes in sectiunea Quinzaine des Realisateurs. Cel din urma a fost recompensat cu Mentiunea Speciala a juriului. “Aferim!” (2015) ii aduce Ursul de Argint pentru Cea mai buna regie la Berlinale. Radu Jude se afla in productie cu cel de-al V-lea lungmetraj, “Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari”.

Resurse
Video: 

Tara Moarta [trailer]

Tara Moarta [trailer]
Articol scris de Comunicat de presa | Dum, 27/08/2017 - 22:27
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa