eveniment
Data: 
13 Apr 2009 - 21:00
Loc: 
Avant Garde
stats
Adresa: 
Lapusneanu 16
Telefon: 
Telefon 0771 265335

Suprarealism, Luis Bunuel si Cainele andaluz

Evenimentele CafeKultour din aceasta perioada reusesc sa "trezeasca" apetitul pentru cultura in toate formele ei si sa rupa din cotidianul anost pe oricine. Non-conformismul , gandirea libera si lipsa de prejudecati sunt elemente cheie care indica directia clara a manifestarilor CafeKultour, un exemplu clar fiind si proiectia filmului Un Chien Andalou, de Luis Bunuel in colaborare cu Salvador Dalí.

In traducere Cainele andaluz, este cunoscut drept cel mai bun film suprarealist si avangardist in acelasi timp al anilor '20. Semnat de Salvador Dali si Luis Bunuel, filmul este constituit din aproximativ 17 minute de imagini ermetice, alaturate aberant (la prima vedere), cu o simbolistica ce se dezvaluie foarte greu privitorului. Taierea cu briciul a ochiului unei femei, norul care imita miscarea briciului, mana din care ies furnici- toate acestea se suprapun intr-un „tot" haotic si plin de revolta si ironie (specifice de altfel celor doi creatori ai sai) impotriva oricaror constrangeri sociale si artistice.

Luis Bunuel - considerat unul dintre cei mai importanti cineasti ai lumii- isi manifesta nonconformismul si tendinta permanenta, declarata, spre a distruge mai degraba decat spre a crea, adoptand ca revelatoare metodele suprarealistilor, iar colaborarea cu Salvador Dali duce la realizarea acestui film, care invita privitorul sa paseasca intr-o realitate mai completa in care sa incapa si proprietatile visului, ale inconstientului, ale irationalului.

Fiind cotat ca "expresia maxima a suprarealismului in cinematograf."( Manuel Octavio Gomez - 1967 "Cine Cubano") Un Chien Andalou reprezinta un manifest, ce imbina imaginile cu tenta sociala si simbolica ale artistului Salvador Dali, cu indemanarea si viziunea suprarealista a cineastului Bunuel. La inceputul anilor ‘20, cand a fost creat, a reusit sa starneasca multe controverse, publicul fiind dezgustat si socat de imaginile neobisnuit de violente si fara un demers logic.

Poate astazi filmul nu mai are acelasi impact si nu mai socheaza in felul in care a facut-o atunci cand s-a lansat. Cu toate acestea, Un Chien Andalou continua sa transmita o doza importanta de unicitate, si acea forta de a indrazni in arta filmului, lucru ce este improbabil si primejdios in universul standard si tipizat al Hollywood-ului actual.

Prezenta unui astfel de film in cadrul festivalului CafeKultour nu ar trebui sa uimeasca nici sa surprinda, ci sa bucure si sa deschida gustul pentru filme neconventionale atat prin mesajul transmis, cat si prin maiestria realizarii lor.

Cinefili, ancorati-va cu minte libera, prejudecati anulate si deschidere spre nou: Cainele andaluz, libraria-cafenea Avant-Garde , luni 13 aprilie, ora 18.00.

Articol scris de Alexandru Andronic | Dum, 05/04/2009 - 16:14
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului admin

Comentarii

we'll be there:)
DA!
Din acelasi ciclu http://www.archive.org/details/busterkeatonfilm
subscriu la spusele anonimului de mai sus ;)
1929 Simina, ba chiar inceputul anilor 30. Bunuel a fost panseluta pe langa dali in suprarealism, s-a pierdut in politica
de fapt filmul este al lui Dali dupa cum spune si in cartea lui Viata secreta a lui Dali povestita:) Bunuel venise la el cu o idee de film, despre care Dali zicea ca nu-i buna de nimic si ia prezentat-o pe a lui cu Cainele andaluz, in carte mai vorbeste si despre pianele-mai negre decat niste sicrie:) chiar acum citesc cartea si de'ia am ajuns aici:) e-o parte interesanta unde zice de o intalnire cu romanul nostru dadist Tristan Tzara, insa au trecut pagini bune de cand a spus ca se va intalni cu el si se pare ca nu va povesti nimic din intalnirea respectiva:( pacat:( baftA!:D