eveniment
Data: 
19 Oct 2016 - 18:00
Loc: 
Centrul Cultural German (sala Bertold Brecht)
stats
Adresa: 
Str. Lascar Catargi, nr. 37

Seara de film german: Intre lumi

Centrul Cultural German Iasi va invita la Seara de Film German miercuri, 19 octombrie 2016, incepand cu ora 18:00, in sala Bertolt Brecht. Va fi prezentat filmul german Intre lumi (Germania, 2014) in regia lui Feo Aladag, nominalizat la Berlin pentru Ursul de Aur. Filmul va fi subtitrat in limba engleza. Intrarea este libera!

Sinopsis: Jesper, un soldat dn fortele armate germane, se inscrie din nou intr-o misiune pentru a servi in Afganistan. Acesta primeste sarcina de a apara impreuna cu cei din unitatea lui, un avanpost dintr-un satuc de influenta crescanda a talibanilor in zona. In acest scop Tarik, un tanarul afgan este desemnat sa-i ajute ca interpret. Jesper se simte in mod repetat captiv intre constiinta sa si ordinele superiorilor sai.

Feo Aladag a fost cea care a venit cu ideea realizarii acestui film in anul 2002, cand a vazut intr-un ziar fotografia unui soldat german din Afghanistan. Acesteia i s-a parut nedrept modul in care munca soldatilor germani era vazuta in societatea germana, iar intr-un interviu pentru revista Indie Wire, aceasta explica: „Mi s-a parut ca e timpul sa schimbam perspectiva asupra subiectului si sa depasim trauma. Este vital sa comunicam, sa spunem povesti, sa provocam un dialog si o forma de empatie generind diferite optiune de identificare”.

In timp ce Aladag a inceput sa citeasca mai mult despre armata germana si despre Afghanistan, aceasta a vizitat de 3 ori Afghanistanul, de fiecare data timp de 2-3 saptamani. A trait alaturi de soldatii germani, a mers in patrulare cu ei, s-a intalnit cu localnicii si le-a ascultat povestile. Una dintre povestile care merita mentionate si care-i apartine unuia dintre protagonistii filmului este cea a lui Moshin Ahmady, un tanar de aproximativ 18 ani, care nu-si stie data nasterii, dar a avut parte de o experienta durearoasa datorata traiului in Afghanistan: in 2002, cand inca era elev, a trebuit sa faca fata mortii tatalui sau. De atunci, fiind fiul cel mai mare, a fost nevoit sa se angajeze pentru a-si putea sustine financiar familia, insa nu a refuzat nicio oportunitate de a-si continua studiile.

Filmul a fost filmat in secret in regiunile Mazar-i-Sharif si Kunduz din Afghanistan, pentru autenticitatea atmosferei filmului. Intre lumi a avut premiera la cea de-a 64-a editie a Festivalulu International de la Berlin, in anul 2014, fiind nominalizat pentru Cel mai bun regizor de origine germana si Producers Newcomers Award.

Feo Aladag (n. 1972, Austria) este regizor, scenarist, producator si actrita de film, cunoscuta pentru filmul When We Leave care i-a adus premiul cel mare la Festivalul de Film de la Tribeca in 2010. Si-a inceput cariera ca actrita de film si si-a continuat studiile la European Film Academy (Londra) si German Film and Television Academy (Viena), alegand in cele din urma sa-si dea masteratul si doctoratul in Psihologie. A jucat in numeroase filme si productii TV, iar in acelasi timp si-a mentinut o cariera stralucita ca scenarist si regizor pentru productii TV.

Aceasta proiectia este organizata cu sprijinul Institutului Goethe.

Resurse
Video: 

Intre lumi [trailer]

Intre lumi [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Dum, 16/10/2016 - 14:08
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan