eveniment
Data: 
1 Dec 2011 - 14:00
Loc: 
Libraria Humanitas (de pe Lapusneanu)
stats
Adresa: 
Banu, nr. 8, Bl. 8, mezanin

Porumboiu vine la Iasi

Joi, 1 decembrie, la ora 14 in Libraria Humanitas de pe str. Lapusneanu vine regizorul Corneliu Porumboiu. Veste mare pentru cinefilii ieseni, pentru ca vizitele NCR in urbea noastra sint rare si scurte. Ocazia pentru care acesta va veni e lansarea revistei Alecart, numarul 7.

Corneliu Porumboiu e unul din marile nume ale Noului Cinema Romanesc. A debutat in 2006 cu lungmetrajul A fost sau n-a fost, o comedie sincera, dezinhibata, despre un eveniment trist, provocator si prea dezbatut. A cistigat Camera d’Or la Cannes si a fost inclus intre Cele mai bune 10 fime romanesti. A confirmat si cu urmatorul film, mult mai pretentios, net superior debutului si care l-a inscris definitiv in canon: Politist, adjectiv a cistigat un alt premiu la Cannes si incepind de atunci, regizorul vasluian e o certitudine nu doar pentru cinefilii romani, ci si pentru iubitorii de film din toata lumea. Surprinzator insa, pentru cei mai multi, Corneliu Porumboiu e cunoscut drept fiul latifundiarului Adrian Porumboiu (patron la FC Vaslui) si “tipul care a facut Calatorie la oras si Visul lui Liviu”, 2 scurtmetraje de scoala, ultimul fiind proiectat luni, la Libraria Humanitas.

Alecart e un proiect iesean, o revista de “atitudine culturala”, realizata de elevi ai Colegiului National de Arta “Octav Bancila” si ai Colegiului National Iasi, in parteneriat cu elevi ai Colegiului National “Petru Rares”, Suceava si ai Colegiului National “Nicolae Gane”, Falticeni, sub patronajul Universitatii “Petre Andrei” din Iasi. Initiativa e salutara si echipa redactionala a publicat deja 6 numere, iar urmatorul va fi lansat joi, revista avind aparitii bianuale. Pe linga elevii si studentii cu evidente talente scriitoricesti, Alecart mai are in componenta si un Colegiu de Onoare, format din profesori ai Facultatii de Litere de la Iasi (Bogdan Cretu, Antonio Patras), Angelo Mitchievici (critic de film), precum si alte nume universitare.

Sub conducerea lui Emil Munteanu si Nicoleta Munteanu, profesori la “Bancila” si “National”, iata ca se pot construi proiecte frumoase si valoroase si in Iasi, loc ferit de marile evenimente nationale (internationale nu mai zic). Le dorim multe numere si multi colaboratori!

Articol scris de Iosif Prodan | Dum, 27/11/2011 - 20:39
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif