eveniment
Data: 
9 Nov 2015 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura "Mihai Ursachi"
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Playtime

Clubul Cinefililor va asteapta la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” a municipiului Iasi sa vizionati si sa discutati, miercuri, 9 noiembrie 2015 de la ora 18:00, filmul Playtime (1967), in regia lui Jacques Tati. Filmul va fi color, va fi subtitrat in limba romana si va dura 1h si 55 de minute. Intrarea este libera! UPDATE: Conform Clubului Cinefililor, toate proiectiile se vor muta de acum luni, de la aceeasi ora! Mai multe detalii AICI.

Considerat de multi ca fiind masterpiece-ul lui Jacques Tati, Playtime, filmat pe pelicula de 70 mm este o intepatura si o atentionare la adresa exagerarilor ce privesc modernizarea oraselor. In Playtime, M. Hulot, un francez beat pierdut in modernitatea Parisului, si un grup de turisti americani incearca sa viziteze orasul construit in stil futurist, cu cladirile inalte facute din sticla si otel, cu drumurile cu mai multe benzi, mobilier rece in birouri, obtinindu-se un peisaj aproape artificial. Tehnologii industriale moderne, acceptate ca necesare de catre societate, sint reprezentate de Tati ca obstacole in viata de zi cu zi si o interferenta a interactiune umana naturala.
 
Ca si in celelalte filme ale sale, personajul deja celebru, Mr. Hulot, va avea rolul principal (rolul fiind jucat chiar de Jacques Tati). In viziunea lui Tati, aceasta ne invadeaza viata si devine neconforma firii omenesti, fiind o lume sterila, dezumanizata, dar in acelasi timp de o frumusete stranie. Regizat pe un imens platou de filmare, pentru acest film s-a construit un oras-decor (care a fost numit si „Tativille” si care a costat peste 17 milioane de franci) pe un spatiu de 15.000 m2, pentru care au fost necesari 50.000 m3 de beton, 1.200 m2 de geamuri si in jur de 100 de muncitori care au lucrat timp de 5 luni pina la finisarea ultimelor detalii. 
 
Playtime constituie intalnirea comediei cu comentariul critic. Distopiile orasului modern se pot observa in iritatiile, defectele si absurdul situatiilor. Totodata, filmul propune intr-o maniera destul de euforica o forma de reangajament cu spatiul public, sugerind modalitati alternative de a privi si a gasi conexiuni. In afara de platoul care a fost construit de la zero pentru acest film, alt detaliu care se remarca este utilizarea subtila a comediei vizuale complexe, marca Tati, sustinuta de efecte de sunet creativ si de dialogul care este frecvent redus la nivelul de zgomot de fond.
 
Tati a fost premiat in anul 1969 cu premiul Best European Film, iar in 2012 filmul sau a fost introdus in „The Top 50 Greatest Films of All Time”, o lista inititata de The British Film Institute, pentru care au votat peste 846 de critici, regizori, distribuitori etc.
Resurse
Video: 

Playtime [trailer]

Playtime [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Mar, 20/10/2015 - 10:47
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan