eveniment
Data: 
29 May 2013 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Parfumul: povestea unui succes cinematografic

Medalionul de filme regizate de germanul Tom Tykwer a ajuns in sfirsit si la celebrul The Perfume din 2006, ecranizare dupa la fel de celebrul roman omonim scris de Patrick Suskind in 1985. Lungmetrajul a cistigat premiile pentru Cea mai buna Imagine si Cel mai bun Decor la EFA, si a mai fost nominalizat in cadrul aceleiasi gale pentru Cel mai bun Film, Cel mai bun Actor si Cea mai buna Muzica. Se vede miercuri, 15 mai, de la ora 18, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Intrarea este libera. UPDATE: Din cauza unor probleme organizatorice, data proiectiei filmului va fi de fapt 29 mai, de la aceeasi ora, in aceeasi locatie.

Sinopsis: „Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) s-a nascut in 1744. Copil orfan, bolnavicios, el nu reuseste sa supravietuiasca decat unicului sau har: mirosul. Ducand o viata mizerabila, tanarul reuseste sa se angajeze ca ucenic la un mare mester parfumier al Parisului, Giuseppe Baldini (Dustin Hoffman). Dupa ce creeaza cateva capodopere olfactive, Grenouille devine obsedat de mireasma ideala, un parfum care sa seduca instantaneu pe oricine i-ar intra in raza de actiune. In cautarea ingredientelor potrivite, Grenouille este irezistibil atras de parfumul natural al unor tinere fete. El nu va ezita sa ucida pentru a le fura mireasma...” (sursa: cinemagia)

Filmul a avut un buget de productie de 50 de milioane de euro, unul dintre cele mai mari pe care un proiect cinematografic german le-a avut vreodata la dispozitie, dar cifra a fost depasita de trei ori de incasarile din intreaga lume. Lungemtrajul a rulat si in cinematografele din Romania, unde nu a reusit insa sa vinda mai mult de 7000 de bilete.

Desi scriitorul Patrick Suskind refuzase mai multe oferte venite din partea diversilor producatori interesati de ecranizarea romanului – acesta insistind ca doar Milos Forman sau Stanley Kubrick ar putea regiza un film dupa textul sau – se zvoneste ca pina la urma acesta ar fi acceptat o oferta de aproximativ 10 milioane de euro pentru a ceda drepturile de ecranizare! Povestile de productie nu se opresc insa aici, pentru ca diversi co-producatori care s-au asociat in realizarea acestui film au fost anchetati de fiscul german, unul dintre ei intrind chiar si in inchisoare, unde a ispasit o pedeapsa de 5 ani pentru evaziune fiscala.

In ceea ce priveste receptarea critica, parerile au fost impartite. In „Holywood Reporter” s-a apreciat simtul dezvoltat pentru spectacol pe care regizorul il detine, dar si conceptul vizual al filmului, pe cind A.O.Scott de la „The New York Times” nu a fost convins de incercarile productiei de a fi rafinata si provocatoare. Regretatul Roger Ebert, in schimb, l-a considerat „cel mai subevaluat film al anului 2006” si l-a elogiat in cele mai sincere moduri.

Tom Tykwer a debutat in 1986 cu Friday Afternoon, iar dintre cele mai cunoscute filme ale sale (in afara de Lola Rennt) se numara ecranizarea dupa romanul cult al lui Patrick Suskind, Perfume (2006) si recentul Cloud Atlas (2012), tot o ecranizare, dupa titlul omonim al lui David Mitchell. La capitolul palmares festivalier nu are nicio distinctie importanta cistigata, dar compenseaza cu nominalizari si prezente la festivaluri importante precum Berlinala (unde a avut sanse la Ursul de Aur in 2002 si 2004), Locarno (1997) si Venetia (in 1998 si 2010), sau gale sonore precum Globurile de Aur, EFA si BAFTA.

Parfumul: povestea unui criminal dureaza 147 minute si va fi subtitrat in limba romana.

Resurse
Video: 

Parfumul [trailer]

Parfumul [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 11/05/2013 - 18:18
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif