eveniment
Data: 
30 Sep 2015 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura "Mihai Ursachi"
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Once Upon a Time in the West

Clubul Cinefililor va asteapta la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” a municipiului Iasi sa vizionati si sa discutati, miercuri, 30 septembrie 2015 de la ora 18:00, filmul Once upon a time in the west (1968), in regia lui Sergio Leone. Filmul va fi color, va dura 175 de minute si va beneficia de subtitrare in limba romana. Intrarea este libera!

Once Upon a Time The West este un western de actiune in care drama oamenilor Vestului, cuceritori a noi teritorii, este prezentata dur si uneori cu mult umor. Povestea filmului debuteaza cu imaginile dintr-o statie de tren, izolata, din Arizona. Plecarile si sosirile din aceasta gara nu sint tocmai la timp deoarece tot timpul apar raufacatori pregatiti sa deturneze calatorii sau transporturi cu marfuri de diferite valori. Trei oameni inarmati ajung la gara si asteapta nerabdatori sosirea trenului. Cind in final trenul ajunge in statie isi face aapritia si eroul filmului, cu fata trista si arsa de soarele vestului dar care exprima un caracter foarte dur. Intr-o ferma din apropiere, o familie - Brett McBain si copii lui se pregatesc sa o primeasca in rindurile lor pe cea care le va fi mama, Jill. Acestia nu stiu inca prin ce peripetii vor fi nevoiti sa treca pentru a-si salva viata. (Cinemagia)
 
Once upon a time in the West este o co-productie italo-americana, un film cu totul diferit si penultimul spaghetti western produs de Sergio Leone inainte ca piata sa fie acaparata de-a binelea de Hollywood. Spre deosebire de restul filmelor de la Hollywood, cele produse de Leone urmaresc disputele dintre cowboy in defavoarea celora dintre cowboy si indieni. In filmele sale numarul de pretendenti este redus in favoarea unei analize mai ample asupra fiecaruia dintre acestia. In cazul de fata avem 6 pretendenti a caror fundal este foarte bine evidentiat. O bucata de pamint din mijlocul desertului american devine deodata un teritoriu de interes, deoarece calea ferata spre Vest va trebui in curind s-o traverseze, insa proprietarii acestui teren (printre care si frumoasa curtezana interpretata de Claudia Cardinale) trebuie convinsi sa-l cedeze. Intre timp, in peisaj isi face aparitia si un strain misterios (Charles Bronson), supranumit si „omul cu muzicuta”, care fiind minat de amintirile din copilarie isi doreste doar sa se razbune pe ucigasul (Henry Fonda) care i-a omorit familia.
 
Dupa ce a regizat The Good, the Bad and the Ugly, Sergio Leone a decis sa nu mai regizeze western-uri, ci si-a dorit sa produca filmul bazat pe cartea The Hoods, care ulterior a devenit Once upon a time in America. Cu toate acestea, Leone a decis sa accepte oferta celor de la Paramount Pictures de a-l folosi pe Henry Fonda ca actor intr-un film de-al sau si, totodata, i s-a oferit si un buget pentru a produce un alt film western. El a reusit sa-i recruteze pe Bernardo Bertolucci si Dario Argento cu ajutorul carora a elaborat intriga filmului in 1966. Dupa ce Clint Eastwood a refuzat oferta de a juca rolul protagonistului, rolul i-a fost oferit lui Charles Bronson. Personajul lui Bronson este tipul enigmatic, minat de o motivatie puternica, dar care este un om normal fara o aura de legenda printre pistolari, iar in acest caz, cel mai probabil, o reprezentatie de-a lui Eastwood n-ar fi avut acelasi efect.
 
Scenariul este colorat mult mai animat si vioi fata de restul western-urilor. Leone reuseste sa  transforme cuvintele marunte in muzica si conversatiile in emotii. Coloana sonora oferita de Ennio Morricone (care semneaza si coloana sonora a celorlalte western-uri regizate de acelasi Sergio Leone) este mirobolanta si insoteste fiecare personaj printr-un alt instrument: Harmonica – muzicuta, Jill – chitara clasica, Cheyenne – banjo si Frank – chitara electrica. In unele scene timpul pare ca sta in loc dar o face intr-un mod perfect, sublim, artistic, memorabil, asa cum sint, de altfel, toate filmele lui Sergio Leone.
 
„Filmul incearca sa surprinda prin ritm ultimele momente ale unei persoane inaintea mortii. Once upon a time in the west este din primul moment pina la final un dans al mortii. Toate personajele din film, cu exceptia personajului Claudiei Cardinale, sint constiente ca la sfirsitul povestii nu vor mai fi in viata” spune Sergio Leone.
 
Daca celelalte filme ale sale, precum The Good, the Bad and the Ugly au fost extrem de disputate, iar parerile au fost impartite, despre Once upon a time in the west nu se poate spune decit ca este unul din cele mai bune western-uri din toate timpurile, acesta fiind multi-nominalizat si premiat la diferite festivaluri precum Golden Screen, Laurel Awards, National Film Preservation Broad
Resurse
Video: 

Once Upon a Time in the West [trailer]

Once Upon a Time in the West [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Lun, 28/09/2015 - 11:01
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan