eveniment
Data: 
14 Oct 2015 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura "Mihai Ursachi"
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Mon oncle

Clubul Cinefililor continua seria de proiectii dedicate regizorului Jacques Tati cu filmul Mon oncle, din 1958. Acesta va fi proiectat miercuri, 14 octombrie 2015 de la ora 18:00, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Filmul va fi color, va dura 1 h si 50 de minute si va fi subtitrat in limba romana. Intrarea este libera!

Dupa 5 ani de la prima aparitie a personajului Hulot, Jacques Tati revine cu primul sau film color, comedia franceza Mon Oncle. Lucrurile stau in felul urmator: domnul Arpel este directorul unei fabrici de mase plastice si locuieste impreuna cu sotia si fiul sau, Gerard, intr-o casa ultramoderna, dotata cu tot soiul de gadget-uri, dintr-o suburbie a Parisului. Micul Gerard se plictiseste destul de repede in compania scortosilor si snobilor lui parinti si nu se simte confortabil in propria casa, care are un aer prea rece si impersonal pentru un copil si in care totul este automatizat, cu aparate care scot zgomote infernale, cu usi automate si parinti teleghidati. De aceea, baiatul fuge ori de cite ori are ocazia la unchiul Hulot, care il indrageste foarte mult pe micul Gerard si isi petrece mare parte din timpul sau in compania lui.

Domnul Hulot locuieste intr-un cartier parizian suprapopulat, intr-un apartament inchiriat dintr-o cladire veche si nu prea prietenoasa la prima vedere. Fiind burlac si neavind un loc de munca, Hulot are suficient timp liber pe care sa-l petreaca impreuna cu dragul sau nepot, pe care il asteapta zilnic cind iese de la scoala pentru a-l conduce spre casa. Totusi, Arpel este de parere ca Hulot reprezinta un exemplu negativ pentru fiul sau, asa ca incearca sa-i gaseasca de lucru si in cele din urma il angajeaza la propria fabrica, dar se pare ca va face o mare greseala. Pe de alta parte, sotia domnului Arpel se ocupa de organizarea unei petreceri stilate in ideea de a reusi sa-i gaseasca boemului, visatorului si imaturului ei frate o consoarta, iar preferabil ar fi ca aceasta sa fie o vecina bogata de-a lor, o asemenea uniune putindu-i asigura acestuia ascensiunea pe scara sociala.

Hulot duce in general o viata lipsita de griji, chiar daca nu are un job. Se plimba tot timpul cu umbrela la brat, indiferent de vreme, si poarta un halat sic bej. Isi iubeste foarte mult nepotelul, iar el reprezinta alternativa la fericire a baietelului. In mod straniu, el are un corespondent: catelul imbracat cu vesta in patratele, exact ca stapinul sau, unul dintre detaliile umoristice plasate de regizor pentru a stirini hazul spectatorilor. Catelul iubeste sa se plimbe alaturi de stapinul sau prin oras si repreazinta, fara indoiala, firea nerobotizata a omului ce iubeste libertatea. O satira fina la adresa oamenilor care traiesc de dragul aparentelor.

Filmul este sarac in dialog, pina si personajul principal avind destul de putine replici pe tot parcursul filmului. Despre filmele sale, Jacques Tati afirma ca: „Am aparat cartierul mic, coltul linistit contra autostrazilor, aeroporturilor, organizarii si contra formei de viata moderna, caci eu nu cred ca liniile geometrice ii fac fericiti pe oameni.

Mon oncle a cistigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, Premiul Special la Festivalul de la Cannes in 1958 si Premiul New York Film Critics Circle Award pentru cel mai bun film strain, acesta fiind filmul care a primit cele mai multe onoruri dintre operele cinematografice ale lui Tati.

Resurse
Video: 

Mon oncle [trailer]

Mon oncle [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Dum, 11/10/2015 - 11:12
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan