eveniment
Data: 
12 Apr 2013 - 14:00
12 Apr 2013 - 19:00
Loc: 
Institutul Francez, Palas Mall (Atrium)
stats
Adresa: 
Bd. Carol, Palas

Melies: parintele spectacolului cinematografic

Parintele cinematografiei ca arta, George Melies, are o zi intreaga dedicata in programul Cafekultour 2013. Pe 12 aprilie (vineri), de la ora 14:00 are loc la Institutul Francez proiectia unei selectii din opera cinematografica a regizorului, urmata de o prezentare-dezbatere moderata de artistul vizual Matei Bejenaru. De la ora 19:00, in Atrium-ul din Palas Mall vor fi proiectate mai multe filme realizate de George Melies. Intrarea va fi libera in ambele locatii.

Conform organizatorilor evenimentului, „Cinematograful este o inventie franceza… Efectele speciale, de asemenea! Acum mai bine de un secol, in atelierul sau din Montreuil, Georges Méliès a trasat conturul celei de-a saptea arte moderna, magica, inselatoare si lipsita de limite. Deoarece anul acesta se comemoreaza 75 de ani de la moartea parintelui spectacolului cinematografic, Institutul francez Iasi va propune sa redescoperiti, pe durata unei zile intregi, opera fostului iluzionist, director de teatru si prim creator de studio.

George Melies s-a nascut la 8 decembrie 1861 in Paris si a murit pe 21 ianuarie 1938, la virsta de 77 ani. Desi toata lumea stie ca fratii Lumiere sint fondatorii cinematografiei, informatia nu e tocmai accurate, cum ar zice englezii. Ceea ce faceau Lumiere erau simple cinematografieri, mai apropiate ca stil de filmul documentar sau de jurnalism. Melies insa este primul care foloseste montajul, iar filmul devine o arta discursiva, un adevarat spectacol.

Povestea spune ca Melies, care detinea cladirea unui teatru din Paris, a vrut sa cumpere aparatul cinematografic de la Antoine Lumiere, intuind potentialul afaceristic din aceasta noua inventie, dar n-a reusit. A intrat totusi in posesia unei camere video produsa de un englez, iar cele peste 500 de filme scurte (in epoca nu se faceau lungmetraje) regizate de Melies au ramas in istorie.

Despre toate acestea si multe altele veti afla si vedea vineri, la Cafekultour.

Resurse
Video: 

Voiajul in Luna [versiune restaurata]

Voiajul in Luna [versiune restaurata]
Articol scris de Iosif Prodan | Lun, 08/04/2013 - 19:02
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif