eveniment
Data: 
28 Feb 2014 - 18:00 - 6 Mar 2014 - 13:00
Loc: 
Cinema Victoria
stats
Adresa: 
Piata Unirii, Nr. 5
Telefon: 
0232268012

La source des femmes sau Poveste orientala

Primavara cinefila incepe cu o frumusete regizata de Radu Mihaileanu. La source des femmes (tradus Izvorul femeilor) este o placere pentru ochi si urechi, un film pe care il veţi simti ca pe o adiere de vint sau o boare placuta de parfum. Daca nu ati avut placerea sa il vedeti pana acum, sau daca doriti sa il revedeti, acum o puteti face la Cinema Victoria, de vineri, 28 februarie, pana miercuri, 6 martie, in intervalele orare 12.30 - 17.30, iar joi, 7 martie de la ora 13.00.

Leila este inca o straina. Desi este sotia lui Sami de ceva vreme, femeile din sat nu o privesc ca pe una de-a lor. Ea ramine o intrusa in lumea celor care fac ceea ce le spun barbatii, pentru ca este singura dintre ele care are parte de iubire in casnicie si care isi permite sa se revolte impotriva legilor islamului. Desi o batjocoresc si incearca sa o excluda, toate mamele si nevestele sunt fortate mai intii sa ii dea dreptate. Impreuna pun bazele unei greve a iubirii, nasc o lege a abstinentei, ceva ce este de nepermis intr-o societate guvernata de Coran si barbati.

Daca ne gandim la Concertul lui Mihaileanu, despre care v-am scris acum ceva vreme, La source des femmes devine un film atipic. Nu avem parte de amuzament si nici de dialoguri suculente, ci mai degraba de peisaje desprinse din povesti si o muzica absolut superba. Se intampla foarte rar sa ma lipesc de coloana sonora a unui film, dar in cazul de fata, melodiile lui Armand Amar mi-au ramas prinse de timpan foarte mult timp. Ca o salata de insotire la un preparat fabulos, acordurile orientale complimenteaza scene foarte bine strunite si studiate, totul fiind perfect, de la imbracaminte si gesturi, pana la decor si mimica.

Povestea care se desfasoara in acest decor este una care naste o revolta in inima privitorului. Frustrarea porneste din nedreptatile ilustrate, din neintelegerea unei culturi atat de indepartate de a noastra si din frumusetea personajelor. Nu vorbesc aici despre o incrancenare sau despre malitiozitate si despre o pornire interioara de a salva femeile din calea furiei barbatilor, o dorinta de a transforma locul pe care il vedem intr-unul perfect.

In incheiere, am la voi o rugaminte. Nu va asteptati la o capodopera, doar deschideti-va ochii si urechile, nu judecati inainte de a ajunge la jumatatea filmului si reveniti la mine cu o parere sincera.

Resurse
Video: 

La source des femmes trailer

La source des femmes trailer
Articol scris de Adriana Zavoi | Vin, 28/02/2014 - 12:02
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului adriana.zavoi