eveniment
Data: 
28 Jul 2014 - 19:00
29 Jul 2014 - 19:00
30 Jul 2014 - 19:00
31 Jul 2014 - 19:00
Loc: 
Cinema Republica
Bilet: 
6.00
stats
Adresa: 
Str. Lapusneanu, nr. 12

Kraftidioten

Ajuns la Iasi la doar o saptamina distanta fata de weekend-ul lansarii in cinema-urile din Romania, Kraftidioten, un alt titlu produs de Zentropa (casa de film a lui Lars von Trier) care e distribuit anul acesta la noi, e o comedie neagra despre un sofer de plug care curata soselele de zapada eterna din Norvegia si al carui fiu a fost omorit de o banda de traficanti de droguri. Filmul a fost in Competitia Oficiala a Berlinalei din 2014 si se vede intre 25 – 31 iulie, in fiecare zi de la orele 16:45 si 19 la Cinema Republica. Pretul unui bilet este 6 lei.

Sinopsis: „Norvegia. Iarna. Introvertitul Nils (Stellan Skarsgård) munceste din greu la volanul autoplugului sau imens cu care deszapezeste continuu drumurile si trecatorile dintre munti, din zona inghetata in care locuieste. Tocmai a fost numit cetatean de onoare al orasului, cand afla ca fiul sau a murit de supradoza de heroina. Nils refuza sa creada versiunea oficiala si porneste in cautarea celor despre care se banuieste ca ar fi asasinii fiului sau. In scurt timp devine un fel de justitiar din umbra, un erou necunoscut a carui identitate nu o banuieste nimeni.” (sursa: cinemagia)

Daca numele regizorului, Hans Peter Molland – un norvegian, nu va spune foarte multe, aflati ca rolul principal e jucat de Stellan Skarsgard (Nymphomaniac, Melancholia), iar unul din personajele secundar e interpretat de Bruno Ganz (cel mai cunoscut Hitler de pe marile ecrane, dupa Chaplin, in lungmetrajul din 2004 Der Untergang). Restul distributiei e completata de actori norvegieni si citiva sirbi, avind in vedere ca piata drogurilor din orasul norvegian unde se petrece actiunea e controlata de doua gasti, una autohtona si o alta, de imigranti care adora de-a dreptul sistemul social din Scandinavia.

Totusi, cu acest film aveti ocazia sa cunoasteti un regizor norvegian aflat la a treia nominalizare la Ursul de Aur. Molland a mai fost la Berlinala in 2004 cu The Beautiful Country si in 2010 cu A Somewhat Gentle Man, pentru care a si primit un premiu din partea publicatiei „Berlin Morgenposten”. Palmaresul regizorului mai contine nominalizari si premii la San Sebastian, in 1995, la Karlovy Vary, in 2000 si la Clermont Ferrand in 2003.

Dupa cum spun si distribuitorii de la Independenta Film, „mergeti sa vedeti originalul, pana nu apare remake-ul american!”. Dureaza 115 minute (aproape 2 ore) si nu-l gasiti pe net.

Resurse
Video: 

Kraftidioten [trailer]

Kraftidioten [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Lun, 28/07/2014 - 13:40
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif