eveniment
Data: 
9 Mar 2016 - 18:30
Loc: 
Centrul Cultural German
stats
Adresa: 
Str. Lascar Catargi 38

Kaddish for a Friend

Centrul Cultural German Iasi va invita la Seara de Film German miercuri, 9 martie 2016, incepind cu ora 18:30, in sala Bertolt Brecht. Va fi prezentat filmul german Kaddisch für einen Freund in regia lui Leo Khasin din anul 2012. Filmul va fi subtitrat in limba engleza si va dura 1h si 34 de minute. Intrarea este libera!

Sinopsis: Ali este nou in cartierul Kreuzberg din Berlin. Fiind refugiat libanez, sederea lui in Germania este in joc. O gasca de baieti din zona l-au supus unui test de curaj: sa intre prin efractie in apartamentul unui vecin in virsta, un imigrant evreu-rus. Dupa acest incident, Ali trebuie sa se impace cu batrinul pentru a preveni propria deportare. O poveste emotionanta a unei prietenii nefiresti.
 
Leo Khasin (1973) este un regizor si scenarist de film, cunoscut pentru reusitele avute cu filmele Kaddisch für einen Freund (2012), Durst (2003) si Berlin Nights (2005). Acesta s-a mutat in Germania la virsta de 8 ani si traieste in Berlin din anul 1984. Initial a urmat cursurile facultatii de medicina, dorindu-si sa devina medic dentist, dar la un moment dat a decis sa se alature unei trupe de teatru pentru 2 ani de zile. Dupa aceea a inceput sa studieze film la Academia de Film din Berlin, mai apoi lucrind ca asistent regie si scenarist secund pentru mai multe productii de film si TV, iar scurtmetrajul sau, Liebe Mutter (Dear Mother) a fost nominalizat si premiat la numeroase festivaluri. Durst (Thirst) a fost selectat in 2003 in competitia Short Film Award si Kickback a facut parte din selectia de filme de scurtmetraj la editia din 2005 a Festivalului de Film de la Berlin.
 
Intre anii 2006-2007 a studiat scenaristica in Hamburg, unde a reusit sa scrie scenariul pentru primul sau lungmetraj Kaddisch für einen Freund (Kaddish for a Friend), care a fost multi premiat, cistigind premiul cel mare la German Film Awards (2013) si fiind nominalizat si premiat pentru „Cel mai bun regizor”  la Baden-Baden TV Film Festival (2012) si Nuremberg Film Festival „Turkey-Germany” (2012).
 
Filmul Kaddish for a Friend (2012) este bazat pe povestea reala a 2 dintre pacientii regizorului (pe atunci dentistului) Leo Khasin. „Kaddish” este una dintre cele mai importante rugaciuni din spiritualitatea evreiasca. De obicei, ea este rostita in cadrul slujbelor de inmormintare sau in timpul priveghiurilor, iar fii sint obligati sa recite aceasta rugaciune timp de 11 luni dupa moartea unuia dintre parinti. 
 
Filmul debuteaza cu prietenia neobisnuita dintre 2 personaje singuratice si foarte diferite. Alexander este un veteran de razboi evreu-rus in virsta de 84 ani care e disperat sa ramina independent si sa locuiasca in apartamentul lui din Berlin. Familia adolescentului palestinian, Ali soseste dintr-o tabara de refugiati din Liban si, ca sa le cistige increderea parintilor sai, Ali e de acord sa intre prin efractie in apartamentul lui Alexander. Cind batrinul intra in locuinta sa il recunoaste imediat pe vecinul sau, Ali, si, pentru a nu risca sa fie din nou deportat, familia lui Ali il trimite pe acesta inapoi pentru a repara daunele create.
 
Acest eveniment este sprijinit de Institutul Goethe.
Resurse
Video: 

Kaddish for a Friend [trailer]

Kaddish for a Friend [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Vin, 04/03/2016 - 12:05
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan