interviu
stats

Interviu cu Octav Chelaru

Probabil ca in ultimii 2 ani ati tot auzit de numele Octav Chelaru. Ei bine, cineastul iesean a primit anul trecut trofeul Timishort pentru scurtmetrajul Ocupat, iar anul acesta, noul sau proiect de scurtmetraj aflat in faza de preproductie, intitulat Private Party, s-a aflat printre participantii competitiei Pitch - un proiect din cadrul festivalului NexT. Acesta a cistigat premiul cel mare al concursului Pitch in valoare de 5.000 € si premiul Villa Kult, care consta intr-o rezidenta artistica in Berlin, pe toata perioada Berlinalei.

Weekend-ul trecut a facut parte pentru prima data din juriul unui festival – SUPER (Festivalul de filme facute de adolescenti), iar pentru ca Octav este atit de „Ocupat”, am apucat sa-i luam un scurt interviu, facind un rezumat al activitatii sale de pina acum.

 AltIasi: De curind ai facut parte din juriul festivalului SUPER. Cum a fost sa participi la un festival facut de adolescenti, jurizarea alaturi de Roxana si Nae, selectia filmelor etc. ?

Octav Chelaru: A fost  prima oara cand am facut parte dintr-un juriu si imi pare bine ca am inceput aici, intr-un festival fara orgolii, care se concentreaza doar pe creativitate si bucuria de a face filme. Jurizarea n-a fost deloc dificila, pentru ca si Nae si Roxana au venit cu argumente clare si oneste, iar cand am tras linie, optiunile noastre rimau. Iar adolescentii sunt foarte tari, stiu o gramada de chestii. Mi se pare ca intre cei nascuti in anii 80’ si cei nascuti dupa 2000 e distanta de 500 de ani.

AI: Dar experienta de la Pitch (NexT IFF) - oamenii, festivalul, workshop-ul in sine ?

OC: La Pitch voiam sa particip de anul trecut, insa n-am avut o poveste buna. Acum, insa, am gasit ceva potrivit ca durata si concizie pentru un astfel de concurs si am avut si norocul de a participa in echipa, cu un producator care imi e si prieten, Carla Fotea. Avand-o pe Carla in proiect, lucrurile au fost foarte organizate, iar juriul a inteles si cum anume vom face filmul, nu doar despre ce e. Concursul in sine a fost foarte scurt, prima etapa avand 5 minute pentru prezentare si a doua avand un singur minut, asa ca n-am avut timp sa imi dau seama foarte clar ce se intampla. Cert e ca am realizat cat de important este sa simti o poveste. Nu doar sa o stii si sa gasesti trucuri narative pentru a captiva. Ci sa o simti. Adica sa te poti conecta la frecventa ei intr-o clipita si sa poti descrie universul ei. Concluzionand, experienta Next a fost foarte benefica, discutia cu script doctor-ul Florin Lazarescu m-a ajutat sa ajung la o versiune finala a scenariului, iar faptul ca proiectul nostru a luat doua premii acolo inseamna mult.

AI: Povesteste-ne despre urmatorul tau film - unde se petrece actiunea, ce va fi diferit fata de primele scurtmetraje etc.

OC: Nu vreau sa povestesc foarte multe insa, in mare, filmul e despre un copil care se maturizeaza fortat intr-o noapte foarte ciudata.

AI: Avind in vedere ca urmatoarele tale filme vor fi produse la Bucuresti, o vom mai vedea pe Delu Lucaci sub regia ta? Vei continua sa lucrezi cu aceeasi echipa tehnica (director de imagine, sunet, montaj) ?

OC: Echipa castigatoare nu se schimba. Vom lucra in aceeasi formula pentru ca la toate departamentele sunt oameni foarte buni si talentati. Intrebarea e daca vor continua ei sa mai lucreze. Mai toti sunt pe val. Iar referitor la actori, de cate ori se va ivi ocazia, cu cea mai mare placere. Delu e un talent innascut si o sa ajunga o actrita mare.

AI: Ocupat si Fals pozitiv au fost produse sub label-ul „Doitreizeci”. Ce se va intimpla mai departe? Lucian Dan Teodorovici va mai fi producator la urmatoarele tale filme?

OC: Referitor la casa de productie, nu am luat inca o decizie. Situatia e un pic diferita fata de perioada de la Iasi. Acolo, nici eu si nici Lucian nu eram producatori. La proiectele la care am lucrat avand acest rol ne-am descurcat onorabil, insa a fost un compromis. Aici, proiectul pe care il am e si al Carlei, care e producator, si ne bazam pe sprijinul si experinta ei ca lucrurile sa se aseze si sa fie foarte organizate.

AI: Admir faptul ca, desi nu ai urmat o facultate de film, ai continuat sa faci filme. Ce te-a determinat sa nu renunti la aceasta pasiune?

OC: Insasi definitia pasiunii: sa faci ceva din pura placere. Nu renunt pentru ca imi place.

AI: Dintre regizorii romani in activitate, de care te simti cel mai aproape? Dar dintre cei la nivel mondial?

OC: Pe masura ce am vazut filme, am inceput sa detest idolatrizarea cinefilica a unui regizor. Inainte de orice, un regizor e om si poate gresi. Poate zice o tampenie, poate face un film prost si daca tu l-ai pus pe un piedestal si te-ai raportat la el ca la un semizeu, pica si pe tine. Totusi, ca sa raspund la intrebare, incerc sa invat cate ceva de la orice regizor.

AI: Citesti critica de film? Spune-ne citeva nume din critica romaneasca pe care le urmaresti. Citesti si cronicari straini?

OC: Citesc. Ma intereseaza. Mi-ar placea sa fie mai multi. Din Romania: Andrei Gorzo, Ionut Mares, Catalin Olaru. Din strainatate: David Bordwell, Richard Brody, Jonathan Rosenbaum.

 

Vara aceasta vor avea loc filmarile scurtmetrajului Private Party si speram sa tot auzim de regizorul Octav Chelaru. Ii dorim succes si il asteptam sa revina la Iasi ori de cite ori va avea ocazia.

Articol scris de Ligia Prodan | Lun, 30/05/2016 - 16:55
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan