eveniment
Data: 
1 May 2013 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Fugi, Lola!

Incepe o noua luna calendaristica, deci la Clubul Cinefililor facem cunostinta cu un alt regizor. Cel selectat pentru luna mai este germanul Tom Tykwer, cu filme nominalizate la Venetia, Berlin sau Locarno. Miercuri, 1 mai, de la ora 18 puteti vedea probabil cel mai cunoscut lungmetraj al lui Tykwer, Lola rennt (Fugi, Lola, fugi!), din 1998. Filmul este subtitrat in limba romana, iar intarea este libera.

Sinopsis: „Tanarul Manni face greseala de a uita in metrou o geanta cu 100.000 de marci primita in grija de la Ronnie, un traficant de automobile. Temandu-se pentru viata sa, Manni isi cheama in ajutor prietena, Lola, care nu are la dispozitie decat 20 de minute pentru a regasi banii si a-l salva pe iubitul ei. Apar trei alternative la ceea ce se poate intampla, in functie de anumite detalii minore legate de cursa la care se angajeaza Lola. Cele mai mici decizii capata o importanta majora, linia dintre soarta si noroc incepand sa devina tot mai putin clara.” (sursa: cinemagia)

Cel de-al patrulea lungmetraj din cariera lui Tykwer, Lola rennt, a reusit sa cistige Premiul Publicului la Sundance si sa fie nominalizat la Leul de Aur la Venetia, pentru Cel mai bun Film la European Film Awards (EFA) si Cel mai bun Film Strain la BAFTA. Iar dupa aproximativ doi ani de la premiera in cinematografele din intreaga lume a reusit sa vinda bilete in valoare de peste 7 milioane de dolari.

In ceea ce priveste trimiterile catre alte opere cinematografice, Lola rennt este similar cu Blind Chance (1981) al lui Krzysztof Kieslowski in ceea ce priveste cele trei naratiuni. De altfel, dupa moartea regizorului polonez, Tykwer va regiza Heaven, un proiect pe care Kieslowski n-a mai apucat sa-l puna pe film. O a doua conexiune destul de evidenta pe care critica a facut-o este cea cu Vertigo a lui Hitchcock, mai ales datorita recurentei motivului spiralei.

Tom Tykwer a debutat in 1986 cu Friday Afternoon, iar dintre cele mai cunoscute filme ale sale (in afara de Lola Rennt) se numara ecranizarea dupa romanul cult al lui Patrick Suskind, Perfume (2006) si recentul Cloud Atlas (2012), tot o ecranizare, dupa titlul omonim al lui David Mitchell. La capitolul palmares festivalier nu are nicio distinctie importanta cistigata, dar compenseaza cu nominalizari si prezente la festivaluri importante precum Berlinala (unde a avut sanse la Ursul de Aur in 2002 si 2004), Locarno (1997) si Venetia (in 1998 si 2010), sau gale sonore precum Globurile de Aur, EFA si BAFTA.

Lola Rennt dureaza 81 de minute si a rulat in cinematografele din Romania in 1998. A reusit sa-l vada cineva atunci?

Resurse
Video: 

Lola rennt [trailer]

Lola rennt [trailer]

Lola rennt [film complet]

Lola rennt [film complet]
Articol scris de Iosif Prodan | Dum, 28/04/2013 - 22:12
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif