eveniment
Data: 
4 Dec 2015 - 13:00
5 Dec 2015 - 13:00
6 Dec 2015 - 13:00
7 Dec 2015 - 13:00
8 Dec 2015 - 13:00
9 Dec 2015 - 13:00
10 Dec 2015 - 13:00
Loc: 
Cinema Victoria
Bilet: 
8.00
stats
Adresa: 
Piata Unirii

Force Majeure

La aproape un an si mai bine de la premiera mondiala, filmul suedez Force Majeure in regia lui Ruben Östlund (Play) va fi proiectat si in Iasi. Nu stim ce a cauzat delay-ul, probabil cam toata lumea a vazut filmul pina acum, dar daca tot a ajuns si in cinema-uri, il recomandam si celor care inca n-au ajuns la el. Plus ca e si o forma cit se poate de directa prin care puteti sustine cinema-ul european - cumparind bilet la film. Se vede pina joia viitoare la Cinema Victoria in fiecare zi de la ora 13. Pretul unui bilet este 8 lei.

Sinopsis: O familie suedeza ajunge in Alpii francezi pentru cateva zile de schi. In timpul unui pranz la restaurant, o avalansa rastoarna totul cu susul in jos. Mama, Ebba, isi striga sotul, Tomas, in timp ce incearca sa protejeze copiii, doar ca unica grija a lui Tomas este sa se puna de unul singur la adapost... Poate ca dezastrul a fost evitat, dar lumea familiei a fost zguduita pana in temelii. (Cinemagia.ro)

Ruben Östlund (1974) este un regizor suedez de film, cunoscut pentru lungmetrajele The Guitar Mongoloid (2004), Involuntary (2008), Play (2011) si Force Majeure (2014). Si-a inceput cariera de regizor in 1990 realizind filme despre ski, dupa care a studiat film la Universitatea din Gothenburg, Suedia, fiind admis datorita filmelor sale despre ski. Impreuna cu Erik Hemmendorff a infiintat compania de productie Plattform Produktion, sub egida careia si-a produs toate filmele.

Filmarile au avut loc la Les Arcs, o statiune de ski din Savoie, Franta. Titlul filmului, „Force Majeure”, provine de la termenul francez echivalent cu o forta superioara sau un accident neprevazut, un fel de „act divin”: un dezastru care nu poate fi acoperit de o simpla asigurare medicala.

Ruben Östlund afirma ca si-a gasit inspiratia pentru scenele cheia ale filmului in urma vizionarii unor filmulete ajunse viral pe YouTube, acel gen de clip-uri menite sa stirneasca risul, in care intr-o fractiune de secunda cineva reuseste sa se accidenteze. Tot el spune ca „daca cineva ar imortaliza un eveniment, o actiune sau o urma de emotie a cuiva cu ajutorul camerei de filmat si ar urca-o pe internet, ar insemna ca acest lucru s-a intimplat si in viata reala. Si s-ar fi putut intimpla si in Force Majeure”. Scena in care Ebba ii cere soferului sa deschida usa autobuzului este bazata pe clip-ul cu titlul „Idiot Spanish bus driver almost kills students, ajuns viral pe YouTube.

Filmul a fost selectat la Cannes, in anul 2014, in competitia Un Certain Regard, unde a cistigat „Premiul Juriului” si a cistigat premiul pentru „Cel mai bun film” la Guldbagge Awards in acelasi an. A fost nominalizat pentru „Cel mai bun film strain” la Globurile de Aur si la Premiile Oscar.

Resurse
Video: 

Force Majeure [trailer]

Force Majeure [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Joi, 03/12/2015 - 23:25
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan