eveniment
Data: 
30 Nov 2015 - 18:00
Loc: 
Clubul Cinefililor
stats
Adresa: 
Casa de Cultura "M. Ursachi", Parcul Copou

Five Evenings

Clubul Cinefililor va asteapta la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” sa vizionati si sa discutati, luni, 30 noiembrie 2015 de la ora 18:00, filmul Five Evenings (1979), in regia lui Nikita Mihalkov. Acesta va fi alb-negru, va fi subtitrat in limba romana si va dura 1h si 43 de minute. Intrarea este libera!

Sinopsis: Fiind inspirat dintr-o piesa de teatru de-a lui Aleksandr Volodin, filmul prezinta regasirea dupa 15 ani a doi fosti iubiti despartiti in timpul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei. Aflat cu treburi la Moscova, soferul de camion Aleksandr (Sasa) Ilin recunoaste din intimplare imobilul in care locuise cu ani in urma impreuna cu iubita sa, Tamara. Femeia nu se mai casatorise si continua sa locuiasca tot acolo. Fostii iubiti au la dispozitie cinci seri pentru a-si regasi dragostea de altadata si a incepe o viata noua impreuna.

Nikita Sergheevici Mihalkov este un regizor, scenarist si actor de film rus. In 1978, in timp ce juca in filmul fratelui sau Andrei Koncealovski, Sibiriada, Mihalkov a scris scenariul filmului Five evenings, pe care l-a si regizat, o dramatica poveste de dragoste a unui cuplu care, separat de razboi, reuseste sa se reintilneasca peste 15 ani. Este cunoscut pentru filmele Fata fara zester, Oblomov si Fara martori.

Mihalkov afirma ca: „Filmul este un lucru viu. Asa ca tot ce se intimpla pe platou este imprevizibil. Un actor are nevoie de multa libertate si trebuie sa poata improviza. Dar chiar si asa, eu, cel putin, nu stiu niciodata daca ceea ce intentionez sa fac este bine sau nu.

Filmul are o structura asemanatoare cu cea a unei piese de teatru, actiunea avind loc aproape exclusiv doar in apartamente de bloc. Cei 2 fosti iubiti petrec acolo 5 seri de amintiri, reprosuri si explicatii, incercind sa-si clarifice propriile sentimente.

In 1994, cind a fost prezent la Cannes cu drama Soare inselator, Mihalkov s-a simtit nedreptatit pentru ca juriul a acordat premiul filmului Pulp Fiction pe care el considera ca il merita. Fiind considerat „un Spielberg al Rusiei”, a facut citeva comentarii acide la adresa francezilor care neglijeaza capodoperele, dar s-a consolat cu aprecierea Academiei Americane de Film, care i-a acordat premiul Oscar.

Filmul a primit premiul pentru „Cel mai bun actor” (Vladimir Liubsin) la Festivalul International de Film de la Valladolid in 1979 si premiul pentru „Cel mai bun actor al anului 1979” decernat de catre revista „Советский экран” (Stanislav Liubsin).

Resurse
Video: 

Five Evenings [trailer]

Five Evenings [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Sam, 28/11/2015 - 08:56
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan