eveniment
Data: 
23 Jun 2014 - 22:00
24 Jun 2014 - 22:00
25 Jun 2014 - 22:00
26 Jun 2014 - 22:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

Festivalul Filmului Evreiesc 2014

Pentru prima data in Iasi, Festivalul Filmului Evreiesc propune iesenilor o selectie de lungmetraje si scurtmetraje de fictiune, dar si documentare. Realizate in diverse tari, toate filmele au legatura cu etnicii evrei si cu probleme cu care se confrunta. Pe timpuri un oras populat aproape majoritar de evrei, Iasiul a ramas doar cu istoria, insa initiative culturale precum FIE – „umbrela” sub care are loc si acest festival de film – isi propun, in parte, sa recupereze titulaturile care au facut acest oras reprezentativ la nivel national. Proiectiile vor avea loc la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” si outdoor in Parcul Copou, intre 23 – 26 iunie. Intrarea este libera.

Luni 23 iunie, Casa de Cultura „Mihai Ursachi”

19.00 Deschiderea oficiala a festivalului                                         

19.30 Wagner and Me (Patrick McGrady, 2010) 89 min

Cunoscutul actor Stephen Fry ne invita intr-o calatorie in lumea celui mai controversat compozitor din istorie – Richard Wagner. Oare evreul Stephen va putea elibera muzica pe care o iubeste de asocierea apasatoare cu regimul nazist? Filmat in Germania, Elvetia si Rusia, filmul permite accesul exclusiv in spatele scenei la legendarul Festival de la Bayreuth. (sursa)

21.10 I Was There in Colour (Avishai Kfir, 2010)  56 min

Filmul spune povestea extraordinara si inedita a nasterii Israelului, in culori! Aceasta pelicula istorica a fost filmata de catre Fred Monosson, un om de afaceri evreu din Brookline, MA, care a murit in 1972. Pana la descoperirea acestei filmari, istoria Israelului putea fi vazuta doar in alb-negru. L-am vazut in culori aduce un omagiu acestui erou neelogiat, precum si numerosilor evrei americani care au voluntariat si au contribuit la crearea statului Israel. (sursa)

Parcul Copou       

22.00 Gainsbourg: Un Vie Heroique (Joann Sfar, 2010)  130 min

O zugravire flamboianta si sclipitoare a vietii si carierei cantautorului francez Serge Gainsbourg, de la maturizarea lui in perioada Parisului ocupat de nazisti, trecand prin anii incununati de succes muzical ai deceniului sase si pana la moartea acestuia, din 1991, la varsta de 62 ani. (sursa)

Marti 24 iunie, Casa de Cultura „Mihai Ursachi”

18.00 Cabala la Kabul (Dan Alexe, 2006) 86 min          

Filmul lui Dan Alexe surprinde intr-un mod cu totul neconventional Afganistanul de dupa talibani. Jurnalist freelancer, autorul a locuit mai multa vreme in Kabul si a invatat limba persana. Printre numeroasele subiecte care i-au ajuns la urechi s-a numarat si acesta: ultimii doi evrei din Kabul, care sunt la cutite, impartind in doua sinagoga. Isaac Levy vinde amulete si le citeste de deochi soldatilor si femeilor sterpe. Zabulon Simantov fabrica alcool la negru si il vinde. (sursa)   

20.00 Ajami (Scandar Copti, Yaron Shani, 2009) 124 min

O curajoasa poveste despre o crima facuta din razbunare si consecintele ei tragice, coregizat de israelianul Shani si palestinianul Copti. Numele filmului e dat de regiunea omonima, din apropiere. (sursa)

Parcul Copou

22.00 David (Joel Fendelman, Patrick Daly, 2011) 80 min

Daud are 11 ani si este fiul imamului moscheii din Brooklyn, prin urmare trebuie sa se ridice la inaltimea asteptarilor tatalui sau, in timp ce se simte izolat de ceilalti copii din comunitatea musulmana. Intamplator, Daud se imprieteneste cu un grup de baieti evrei, care il cred coleg cu ei la scoala din comunitatea evreiasca, aflata in apropiere. O stransa prietenie se leaga intre Daud si Yoav, unul dintre baieti, si familia lui. (sursa)

Miercuri  25 iunie, Casa de Cultura „Mihai Ursachi”

18.00 The Dreamers (Efrat Shalom Danon, 2011) 58 min

Ruchama si Tikva, doua femei ortodoxe, pleaca intr-o calatorie pentru a-si indeplini visul de a face filme. Traind insa intr-o societate religioasa stricta, sunt nevoite sa se lupte pentru a gasi un echilibru intre devotamentul lor profund pentru comunitate si loialitatea lor pentru creativitatea individuala. O poveste captivanta despre o profesoara si o peruchiera care se chinuie sa gaseasca libertatea in arta. (sursa)  

19.00 Kafka's Last Story (Sagi Bornstein, 2011) 56 min

In timpul vietii, Kafka a ars cam 90% din opera lui. Dupa moartea lui, la 41 de ani, in biroul sau din Praga s-a gasit o scrisoare adresata prietenului lui, Max Brod, prin care ii cerea sa arda tot ceea ce gaseste ca manuscrise, jurnale, scrisori scrise de el sau primite. Documentarul urmareste manuscrisele lui Franz Kafka de la prima lor calatorie ascunse in bagajul lui Max Brod, pana la resedinta lor actuala intr-un apartament delabrat din Tel Aviv, pazite strasnic de o femeie excentrica si cam nebuna si de numeroasele ei pisici. Rezultatul e o poveste bizara, de coloratura detectivista, a carei ironie si absurditate nu i-ar fi scapat marelui autor. (sursa)

20.10 Five Hours from Paris (Leonid Prudovsky, 2009) 90 min

La numai 5 ore distanta cu avionul de Paris, intr-o suburbie muncitoreasca a orasului Tel Aviv, doi oameni se intalnesc. El este nascut si crescut in Israel, ea este o imigranta din Rusia. El este sofer de taxi iar ea profesoara de muzica. El nu are aspiratii. Ea a renuntat la ale ei mai demult. El se teme sa zboare cu avionul iar ea mai are putin si trebuie sa se imbarce. Cate sanse sunt sa ramana impreuna? (sursa)

Parcul Copou

22.00 Lea and Darija (Branko Ivanda, 2011) 100 min

Lea si Daria infatiseaza povestea a doua fete de 13 ani care, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, erau vedete pe scena teatrului si dansului din Zagreb. Spectacolele lor cu casa inchisa erau mentionate in presa croata si in cea europeana,care le lauda talentul de actrite si dansatoare. Operatorii de la Pathe si UFA le imortalizau pe pelicula. In perioada persecutiilor naziste si ulterioarei intoarceri a germanilor impotriva comunistilor, a luat nastere o prietenie dramatica, prin intermediul divertismentului, dansului, dar si al angoasei. Toate acestea au dus catre un final neasteptat. (sursa)

Joi  26 iunie, Casa de Cultura „Mihai Ursachi”

18.00 Independance for a Day (Liviu Carmely, 2003) 55 min      

Potrivit traditiei evreiesti, o zi dureaza intre doua apusuri de soare. Vineri, 14 mai 1948, intr-o casa de pe strada Rothschild din Tel Aviv, a avut loc ceremonia declararii independenþei Statului Israel. Era ora 16.30. Cateva ceasuri mai tarziu, fortele aeriene egiptene au atacat orasul, marcand inceputul Razboiului Israelian pentru Independenþa. Intre timp a inceput Sabatul, a inceput o noua zi, astfel incat ni s-a acordat onoarea unei singure zile de independenta. De atunci, Statul Israel e permanent in stare de razboi... Acest film este o calatorie personala si nationala in peisajul nostru cultural, social si istoric. El cerceteaza deosebirile dintre intentiile fondatorilor si ceea ce a rezultat, intalneste chipuri care fac parte din acest peisaj si incearca sa creeze imaginea statului dintr-o singura zi. (sursa)

19.05 Redcurrants (Leo Kantor, 2011) 34 min

Coacaze rosii este un film documentar dupa un spectacol teatral, sustinut de Leo Kantor pe scena Teatrului Rozmaitosci din Varsovia atunci cand, dupa o absenta de 42 de ani, a revenit in Polonia. Propunandu-si sa vorbeasca despre destinul lui, Kantor incepe astfel: „In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, un million si jumatate de copii au fost ucisi. Ei nu vor mai vorbi niciodata. Cei care au supravietuit spun intotdeauna povesti cu final fericit.” Unul dintre acesti supravietuitori este chiar Kantor. Coacaze rosii este un film biografic, care ne poarta inapoi in timp, fiind si o pledoarie pentru respectul fata de om, pentru apararea demnitatii acestuia, indiferent cine este el. (sursa)

19.50 Amos Oz  (Yonathan & Masha Zur, 2009) 86 min

Departe de lumea dezlantuita, undeva in desertul Negev vietuieste unul dintre cei mai mari prozatori contemporani de pe Planeta: israelianul Amos Oz. In linistea biroului sau plin de carti si manuscrise a creat volumul autobiografic Poveste despre dragoste si intuneric. Tot aici si-a formulat convingerile pacifiste care l-au condus la „solutia celor doua state”. Si tot aici incepe si se sfarseste documentarul-portret pe care l-au facut Yonathan si Masha Zur. Iar intre aceste doua coperti, aparatul de filmat il urmareste pe Oz de-a lungul turneului de promovare a cartii Poveste despre dragoste si intuneric care constituie si principalul element de sprijin al filmului. (sursa)

21.30 Welcome and... Our Condolences (Leon Prudovsky, 2012) 26 min

Este anul 1991. Inceputul unei imigrari masive de evrei veniti din Israel in Rusia. Misha, in varsta de 12 ani se documenteaza asupra calatoriei familiei cu o camera de mana. Experienta imigrarii deja traumatizanta este intensificata pana la absurd, atunci cand matusa in varsta a familiei moare in avion chiar inainte de a ateriza pe pamantul stramosesc. De acum, familia trebuie sa treaca prin  diferite etape de birocratie cu un mort imigrant. (sursa)

Parcul Copou

22.00 The Infidel (Josh Appignanesi, 2010) 105 min

Mahmud Nasir este un sot iubitor, un tata afectuos si un musulman „relaxat”, pentru ca ii place muzica rock si mai bea din cand in cand alcool. In viata lui totul mergea bine, pana in ziua in care descopera ca este un copil adoptat, ca nu este musulman, ci evreu si ca numele lui adevarat e Solly Shimshillewitz. Toata existenta lui e data peste cap, Mahmud devine prada unei profunde crize de identitate si risca sa-si piarda familia, careia nu indrazneste sa-i spuna adevarul. (sursa)

Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 21/06/2014 - 07:21
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif