eveniment
Data: 
11 Jan 2016 - 18:00
Loc: 
Casa de Cultura „Mihai Ursachi”
stats
Adresa: 
Parcul Copou

El Topo

Clubul Cinefililor va asteapta la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” a municipiului Iasi sa vizionati si sa discutati, luni, 11 ianuarie 2016 de la ora 18:00, filmul El Topo (1970) in regia lui Alejandro Jodorowsky. Acesta va fi color, va dura 2h si 5 minute si va avea subtitrare in limba romana. Intrarea este libera

Sinopsis: El Topo (1970) este un western american-mexican-chilian in regia lui Alejandro Jodorowsky. Caracterizat prin personajele si intimplarile sale bizare, utilizarea interpretilor defecte fizice (anomalii genetice, femei cu voci de barbat si barbati cu voci de femeie), inclusiv a unor doze mari de simbolism crestin si a filosofiei de Est, filmul spune povestea unui pistolar violent aflat intr-o calatorie pentru a gasi „iluminarea”. Filmul este structurat in 2 parti: in prima jumatate este vorba de un western tipic, iar in a 2-a accentul cade pe o poveste de dragoste de rascumparare si renastere.

Phil Hardy a scris in „Enciclopedia de Filme Western” (1985) ca: „Mai degraba in maniera cinematografica a lui Federico Fellini, a carui constiinta de sine duce la contopirea rolurilor de sarlatan si ringmaster ale maimutelor inconstiente ale lui Jodorowski, filmul este un uluitor amestec de multe ori izbitor, dar cel mai adesea ridicol de imagini. Rezultatul este un film care, desi impresioneaza prin multe aspecte, la momentul premierei a fost definit prin retrospectiva in mod clar ca fiind o opera minora, chiar daca este de foarte multe ori amuzanta.

Criticul Michel Ciment afirma in revista Positif ca „Jodorowski stilizeaza western-ul clasic cu riturile trecerii, ale cautarii individuale si ale conflictelor dintre parti, identificandu-se cu Divinitatea. El ne conduce prin film insotit de calul sau si de un copil dezbracat ce poarta o umbrela, pina dincolo de desert la o pestera cu puteri regeneratoare.

Northworthy Figures a declarat ca printre fanii filmului se afla si regizorii David Lynch, Russell Roberts, Samuel Fuller si Suda 51, actorii Peter Fonda si Dennis Hopper, comicii Mighty Boosh si Patton Oswalt si interpreti Bob Dylan, Roger Waters, Marilyn Manson, Jarvis Cocker, Peter Gabriel, George Harrison si John Lennon. Peter Gabriel a pretins ca acest film a fost o sursa de inspiratie pentru conceptul albumului, „The Lamb Lies Down on Broadway”. Suda 51 a afirmat ca s-a folosit de filmul El Topo ca sursa de inspiratie pentru jocul actoricesc din filmul No More Heroes, iar Gore Verbinski a recunoscut ca acest film (n.r. El Topo) l-a influentat in procesul de productie al filmulu Rango.

Filmul a cistigat 2 premii importante, pentru Cea mai buna imagine in cadrul festivalului Ariel Awards din Mexic si Premiul Special al Juriului acordat regizorului Alejandro Jodorowsky la Avoriaz Fantastic Film Festival.

Resurse
Video: 

El Topo [trailer]

El Topo [trailer]
Articol scris de Ligia Prodan | Dum, 10/01/2016 - 15:18
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ligia.prodan