eveniment
Data: 
22 Jun 2013 - 18:15
24 Jun 2013 - 17:00
29 Jun 2013 - 19:30
7 Mar 2018 - 18:30
Loc: 
Centrul Cultural German (sala Bertold Brecht)
stats
Adresa: 
Lascar Catargi 38

De partea cealalta

Art House Central ne rasfata saptamina aceasta cu un film bun, al regizorului german Fatih Akin (etnic turc), Auf der anderen seite, din 2007, nominalizat in acelasi an la Palme d’Or si castigator la Cannes a premiului pentru Cel mai bun Scenariu. Lungmetrajul reprezinta cea de-a doua parte a trilogiei inceputa in 2004 cu Gegen die Wand, probabil cel mai bun film al sau, si programata sa se termine cu The Cut, aflat inca in productie. Auf der anderen seite, asadar, se vede la Art House simbata, 22 iunie, de la ora 18:15 si luni, 24 iunie, de la ora 17. UPDATE: Filmul va mai rula miercuri, 7 februarie, de la ora 18:30, la Centrul Cultural German. Intrarea este libera!

Sinopsis: „Cand tatal sau o aduce acasa pe Yeter, o prostituata, si arata ca ar vrea ca femeia sa locuiasca acolo, Nejat nu e deloc multumit. Cu toate acestea, tanarul incepe sa o placa pe Yeter cand afla cum aceasta se chinuie sa-si intretina fiica ramasa in Turcia. Cu imprevizibilul caracteristic lui Akin, protagonistii ajung fiecare sa porneasca intr-o calatorie, chiar daca la capatul fiecareia dintre ele se afla altceva”. (sursa: cinemagia)

Alaturi de frumosul palmares de la Cannes, Auf der anderen seite a mai primit doua nominalizari la Goya si Cesar pentru Cel mai bun film European. La EFA a concurat pentru acelasi premiu, iar Fatih Akin a fost in carti pentru distinctia de Cel mai bun Regizor european, dar a reusit sa cistige, din nou, asa cum o facuse si pe croazeta, doar premiul pentru Cel mai bun Scenariu.

Fatih Akin a debutat ca regizor in 1998 cu lungmetrajul Short Sharp Shock. Acesta a fost nominalizat pentru un Leopard de Aur la Locarno, performanta ce avea sa anunte cariera fulminanta a realizatorului. In 2004 cistiga Ursul de Aur la Berlin, cel mai important premiu din cariera sa de pina acum, pentru Gegen die Wand, inceputul trilogiei Tod und Teufel, iar ultima prezenta intr-un festival major, cel de la Venetia, dateaza din 200. Lungmetrajul de comedie Soul Kitchen, cel care a deschis TIFF-ul din 2010, a fost nominalizat pentru Leul de Aur, reusind sa cistige Premiul Special al Juriului. Portofoliul lui Fatih Akin contine, pina in acest moment, trei documentare, sase scurtmetraje si sase lungmetraje.

Elogiat in paginile defunctei reviste „Re:publik”, filmul este prezentat de Andrei Cretulescu in urmatoarele cuvinte: „De la povestile incrucisate cu migala si pina la magnificul cadru final, trecind prin cel putin doua tragedii care te sfisie cu toate ca le asteptai si prin interpretarea magistrala a veteranei Hanna Schygulla, intruchipare a durerii mute, Auf der anderen Seite este filmul prin care Fatih Akin devine, sub ochii tai, dintr-un regizor mare un mare regizor” (sursa: liternet)

Lungmetrajul german a rulat in cinemaurile romanesti in vara lui 2008, fiind distribuit de Independenta Film. N-a vindut nici macar 2000 de bilete, dar speram ca la Iasi cinefilii sa nu fie la fel de apatici. Iar pentru cei care n-au vazut vreun film de Fatih Akin pina acum, au sansa sa descopere un cineast veritabil.

Resurse
Video: 

Auf der anderen seite [trailer]

Auf der anderen seite [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Sam, 22/06/2013 - 13:01
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif