articol
stats

Dans la maison sau Hitchcock reloaded

Un umor fin. O paralela incitanta. Un film scormonitor: Dans la maison (2012).

Germain este un profesor de liceu care spera sa gaseasca macar o umbra de genialitate intr-unul dintre elevii sai. Cu acest gind se lasa purtat de condeiul lui Claude Garcia in mijlocul unei povesti care il va transforma intr-un voyeur si ii va distruge intreaga existenta.

Cu o usoara atingere de comedie si o mica amprenta de tragedie acest film este ca un puzzle. Se compune din multe piese egale ca importanta pentru a rezulta un tablou frumos, detaliat si cu multe nivele de lectura. Putem spune, totusi, ca avem un prim-plan, care pe mine ma duce cu mintea inspre clasicul Rear Window. Acolo maestrul Hitchcock inventa un personaj care tragind cu ochiul la vecinii sai incepe sa suspecteze o crima si sa compuna o poveste imbibata in suspans. In cazul de fata, acest personaj se divide in doi. Il avem pe tinarul Claude, un baiat bizar cu figura angelica, ce are capacitatea de a transforma o fatenzie intr-o arma de manipulare in masa si pe profesorul sau Germain, un barbat sufocat de insucces si plafonat, care invie prin jocul pe care il face adolescentul. Amindoi pornesc intr-o aventura sufocata de intrigi, in casa si familia aparent perfecta si modesta a unui coleg ales la intimplare, distrugind armonia de dragul unei opere de arta.

Iar ca sa exagerez  in comparatia mea preferata, pot spune ca se observa si un joc asemanator cu cel din filmul lui Hitchcock. Claude il atrage pe Germain in aceasta poveste in aceeasi maniera in care se construieste curiozitatea Lisei (interpretata de superba Grace Kelly): cu mici detalii picante si cu plantarea necesitatii de ajutor. Voyeurismul baiatului, spre deosebire de cel al lui Jeff, este unul toxic, care scapa de sub control si se transforma intr-o arma aproape letala. Acelasi haideti sa ii spunem instrument ne arata ne dezvaluie un personaj pe care il credeam nevinovat si singuratic ca fiind capabil de o manipulare studiata atent, desavirsita de actiuni naturale si machiavelice.

Insa ceea ce face acest film atit de atragator si placut este modul neasteptat de prezentare. Intr-o nota umoristica, pe alocuri deraiata, cu un numar considerabil de personaje de umplutura care au grija de zimbetul privitorului si cu o poveste usor de inghitit si ceva mai greu de digerat, Dans la maison reuseste ceea ce putine filme au norocul sa o faca: sa incinte toate papilele cinefile si sa lase in urma citeva idei la care cu siguranta ne vom intoarce cind vom vedea o lumina in casele vecinilor nostri.

Resurse
Video: 

Trailer

Trailer
Articol scris de Adriana Zavoi | Dum, 26/05/2013 - 19:44
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului adriana.zavoi