eveniment
Data: 
29 Mar 2013 - 14:20 - 4 Apr 2013 - 14:20
Loc: 
Cinema City
Bilet: 
15.00
stats
Adresa: 
Iulius Mall, et. 2
Telefon: 
0232.208.461

Condamnat la viata

Al cincilea lungmetraj al regizorului roman Bogdan (Dumitrescu) Dreyer parea sa fie evenimentul cinematografic al primaverii (inainte ca Pozitia Copilului sa cistige Ursul de Aur la Berlin): in Condamnat la viata ii putem vedea pe Gerard Depardieu, Laura Morante si Harvey Keitel. Cu o luna inainte de premiera, insa, regizorul anunta ca producatorul a schimbat finalul filmului si ca nu isi asuma versiunea pe care o putem vedea la Cinema City, in premiera pe 15 martie si pina pe 21 ale lunii, in fiecare zi de la orele 16:30, 18:30 si 21:30, pretul unui bilet variind intre 14 si 21 lei. UPDATE: Filmul se mai poate vedea si intre 29 martie - 4 aprilie, in fiecare zi de la ora 14:20.

Sinopsis: „Ipu este un soldat francez ramas intr-un sat din Transilvania dupa ce o rana grava din primul razboi mondial i-a afectat memoria. Un soldat german este gasit mort la marginea satului de catre un baiat de 11 ani. Intrucat nu se stie cine este vinovatul, iar ofiterii germani ameninta ca vor executa cativa dintre fruntasii satului daca nimeni nu se va preda, elita incearca sa-l convinga pe Ipu, nebunul satului, sa-si asume vina in schimbul promisiunii unei inmormantari fastuoase si a unor recompense. Povestea e una despre prietenie, umanitate si sacrificiu, o tragicomedie adaptata dupa nuvela Moartea lui Ipu, de Titus Popovici.” (sursa: cinemagia)

E greu de spus cine are dreptate in scandalul dintre producatorul filmului, Giuliano Doman si regizorul Bogdan Dreyer. In primul rind e dubios modul in care ultimul a ales sa prezinte filmul drept un debut, neasumindu-si primele patru filme, cele mai multe dintre ele fiind esecuri de public si critica.

In al doilea rind, avind in vedere ca avem de-a face cu un remake (zice-se primul din cinematografia romaneasca) dupa un film de Nicolaescu, Atunci i-am condamnat pe toti la moarte, sau mai bine zis cu o noua ecranizare dupa romanul lui Titus Popovici, libertatea regizorului in a modifica sursa livresca e limitata de contractul de cumparare a dreptului de autor ale romanului. Iar aici lucrurile sint clare: din punct de vedere juridic, versiunea producatorului (adica cea pe care o putem vedea cu totii la cinema) este cea corecta.

In al treilea rind, nu putem sti sigur cit din acest scandal este adevarat (a aparut intre timp si o scrisoare a lui Depardieu care il sustine pe regizor, dar se pare ca e falsa) si cit de mult a afectat negativ campania de promovare a peliculei; e clar, insa, ca s-a vorbit destul de mult in presa despre film. E posibil insa ca multi dintre potentialii spectatori sa aiba o retinere in a cumpara bilet pentru ca sint confuzi in ceea ce priveste versiunea pe care o vor vedea, dar sfatul meu este sa mergeti linistiti la film: finalul schimbat nu afecteaza prea mult conceptia regizorala (a carei valoare ramine a fi stabilita) sau jocul actorilor.

Condamnat la viata are 90 de minute si ramine de vazut daca un film romanesc cu actori straini importanti va sparge topurile de box-office sau va fi depasit de Pozitia Copilului.

Resurse
Video: 

Condamnat la viata [trailer]

Condamnat la viata [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Mie, 13/03/2013 - 23:45
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif