eveniment
Data: 
13 Jun 2014 - 14:30
14 Jun 2014 - 14:30
15 Jun 2014 - 14:30
16 Jun 2014 - 14:30
17 Jun 2014 - 14:30
18 Jun 2014 - 14:30
19 Jun 2014 - 14:30
Loc: 
Cinema Republica
Bilet: 
6.00
stats
Adresa: 
Str. Lapusneanu, nr. 12

Bucuresti, unde esti?

Veste surprinzatoare pentru cinefilii ieseni: Bucuresti, unde esti?, documentarul de debut al lui Vlad Petri despre protestele de strada din 2012, va avea premiera la Cinema Republica in acelasi weekend in care va fi lansat in toata tara! Filmul a avut premiera mondiala la Rotterdam, la inceputul acestui an si a mai fost proiectat la Odessa (Ucraina), One World (Bucuresti) si TIFF (Cluj). Cea mai importanta distinctie obtinuta pina acum a fost Premiul Publicului la Festivalul Filmului European, eveniment desfasurat in aprilie la Bucuresti. Lungmetrajul lui Vlad Petri se poate vedea intre 13 – 19 iunie, in fiecare zi de la ora 14:30. Pretul unui bilet este 6 lei.

Sinopsis: “La 23 de ani de la Revolutie, romanii se intorc pe strazile Bucurestiului, recucerind spatiul public. Regizorul le urmareste povestile pe parcursul unui an de zile, de la debutul protestelor pana la referendumul pentru demiterea presedintelui. Un film despre oameni in acelasi timp impulsivi si curajosi, pierduti si devastati, despre o revolutie care devine o absurditate tragica.” (sursa: cinemagia.ro)

La aproape un sfert de secol de la prima mare miscare de protest din Piata Universitatii, care a primit si ea un omagiu intru posteritate de la Stere Gulea, Sorin Iliesiu si Vivi Dragan Vasile in documentarul tulburator Piata Universitatii – Romania (1991), deciziile economice marcate de austeritate luate de Guvernul Boc (alaturi de scandaluri conexe precum Raed Arafat sau declaratiile ministrului de externe de atunci, Teodor Baconschi) au scos din nou oamenii in strada in numar mare. Treptat, motivele pentru care bucurestenii au iesit in strada s-au diversificat atit de mult incit coagularea in jurul unei cauze sau unui mesaj comune a devenit imposibila.

Urmarile au fost insa importante, Guvernul Boc demisionind in bloc si fiind inlocuit de Guvernul Ungureanu, iar citeva luni mai tirziu avea sa cada si acesta. PDL-ul a iesit de la guvernare si a fost inlocuit de alianta dintre PSD si PNL (USL). Pe fondul nemultumirilor “din piata” si preluate en-gros de televiziuni si restul mass-mediei, USL a cistigat alegerile locale din iunie 2012 si a fortat chiar demiterea presedintelui Traian Basescu printr-un referendum care a pus punct miscarilor de protest din acel an, strada fiind preluata de taberele politice pro si contra demiterii lui Basescu.

Importanta acelor miscari de protest a avut urmari si pe termen lung, toamna lui 2013, denumita si “toamna romaneasca” reusind sa adune 30.000 oameni care au protestat impotriva exploatarii de la Rosia Montana, cifra greu de atins fara precedentul Pietei Univeristatii din 2012. Iar ce va urma de acum incolo ramine de vazut si in functie de miscarile politice de la alegerile din noiembrie, precum si de eventuale gafe ale Guvernului in exercitiu.

Regizorul documentarului Bucuresti, unde esti? a declarat, ca orice autor in devenire, ca filmul a insemnat pentru el mai mult decit ce se intimpla efectiv in el si mizele pe care le-a urmarit au fost in principal cele de ordin estetic: „Pentru mine, acest film, dincolo de a fi un jurnal al evenimentelor din 2012, reprezintă o posibilitate de a investiga rolul meu de cineast si documentarist in reprezentarea realitatii si chestionarea societatii in care traiesc”. (sursa)

Vlad Petri este un regizor de film si fotograf ale carui proiecte sint axate pe probleme sociale si politice, desfasurate in Romania si in tarile din Orientul Mijlociu. In prezent e masterand in Antropologie Vizuala si Media la Universitatea Freie din Berlin. Bucuresti, unde esti? este primul sau lung-metraj, dupa ce a fost director de imagine pentru mai multe scurtmetraje de fictiune.

Filmul Bucuresti, unde esti? dureaza 80 minute si este distribuit de Transilvania Film.

Resurse
Video: 

Bucuresti, unde esti? [trailer]

Bucuresti, unde esti? [trailer]
Articol scris de Iosif Prodan | Joi, 12/06/2014 - 13:13
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului iosif