eveniment
Data: 
6 Mar 2015 - 18:00
13 Mar 2015 - 18:00
20 Mar 2015 - 19:00
27 Mar 2015 - 18:00
3 Apr 2015 - 18:30
17 Apr 2015 - 18:00
23 Apr 2015 - 19:00
Loc: 
Casa de Cultura "Mihai Ursachi"
stats
Adresa: 
Parcul Copou

British Documentary 2015

British Council Romania prezinta la Iasi cea de a cincea editie a proiectului “British Documentary”, incepand cu data de 6 martie 2015. Seria de filme documentare de anul acesta include 10 proiectii care vor avea loc  in perioada 6 martie –24 aprilie 2015, in zilele de vineri, incepand cu ora 18.00,  la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” (B-dul Carol I, Parcul Copou). Filmele sunt subtitrate in limba romana. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

Ca si la editiile anterioare, filmele care vor fi prezentate au fost nominalizate sau castigatoare ale premiilor acordate la Festivalul de film documentar Grierson, din Marea Britanie, in ultimii ani.

Diversitatea temelor abordate ramane o caracteristica a „British Documentary”: probleme ale lumii contemporane – escaladarea extremismului religios – seria fiind deschisa cu un documentar despre scriitorul Salman Rushdie, acuzat de blasfemie si urmarit 10 ani de o condamnare la moarte, conflictele armate din Siria si din alte zone ale lumii, redefinirea si acceptarea sexualitatii, statutul femeii in societati represive, teme artistice – fotografia de arta, celebrul gen cinematografic ”road movie”, subiecte stiintifice –  istoria energiei. 

PROGRAM

6 martie - 18.00 „CONDAMNAREA LA MOARTE – POVESTEA LUI SALMAN” (2012, r. Jill Nichols, 82 min.)

Salman Rushdie dezvaluie, pentru prima data, adevarul celor 10 ani in care a stat ascuns ca urmare a condamnarii la moarte proclamate de ayatolahul iranian Khomeini. Documentarul coincide cu publicarea ultimului volum al scriitorului, „Joseph Anton: Memorii”, prezentand o serie de interviuri realizate de Alan Yentob, cu Salman Rushdie insusi si ofiterii insarcinati cu protectia sa, cu membrii familiei lui Rushdie si prietenii sai apropiati.

13 martie - 18.00 „SALMA” (2013, r. Kim Longinotto, 91 min.)

Odata ajunsa la pubertate, Salma a fost obligata sa-si petreaca urmatorii noua ani izolata intr-o camera din casa familiei sale. In pofida tuturor greutatilor intampinate si a privarii de libertate, Salma reuseste sa isi gaseasca un refugiu scriind poezii, care ajung sa fie publicate cu ajutorul mamei sale. Lipsa accesului la educatie, discriminarea femeilor si rolul de opresiv al comunitatii in deciziile membrilor sai sunt doar cateva din problemele ridicate in documentarul realizat de Kim Longinotto, regizoare castigatoare a numeroase premii internationale.

20 martie - 18.00 „ORDINE SI DEZORDINE: POVESTEA ENERGIEI” (2012, r. Nic Stacey, 60 min.)

Profesorul Jim Al-Khalili dezvaluie povestea uluitoare a felului in care au fost descoperite legile care guverneaza universul. Energia este de o importanta vitala pentru noi toti, insa, ce este ea mai exact? Profesorul Jim Al-Khalili investigheaza un set de legi ale fizicii care leaga toate elementele lumii noastre, de la motoare la oameni si stele. Ceea ce aflam este ca energia, atat de importanta in viata de zi cu zi, ne ajuta sa intelegem mecanismele din spatele intregului univers.

                    19.00 „SIRIA: INTRE FRONTURI” (2013, r. Olly Lambert, 49 min.)

Regizorul Olly Lambert exploreaza zona raului sirian Orontes si documenteaza pozitiile de ambele parti ale frontului sirian: cea a guvernului si a presedintelui Assad si cea a unei grupari de opozitie - Armata Siriana Libera, intr-un documentar fara precedent, considerat a fi cel mai important material jurnalistic realizat pe teritoriul Siriei. Documentarul este castigatorul a numeroase premii printre care BAFTA, David Bloom si Grierson.

27 martie - 18.00 „ZONA DE SIGURANTA: CAMPURILE MORTII SRI LANKA” (2013, r. Callum Macrae, 96 min.)

Castigator al premiului publicului in 2013 la Festivalul de Film International pentru Drepturile Omului de la Nuremberg, documentarul lui Callum Macrae urmareste evenimentele tragice ale ultimelor luni ale razboiului civil din Sri Lanka, prezentand cu acuratete unele dintre cele mai grave crime de razboi si impotriva umanitatii. Marturie stau relatarile supravietuitorilor si materialele video inregistrate atat de victime, cat si de uzurpatori.

3 aprilie - 18.00 „BAIATUL DE PE PLAJA” (2013, r. Emil Langballe, 28 min.)

Juma este somer si, ca majoritatea tinerilor kenyeni, viseaza la o viata mai buna peste hotare. Intr-o zi o intalneste pe Lynn, din Marea Britanie, si deodata Europa pare a sa fie mult mai aproape. Castigator al premiului la categoria „Cel mai bun documentar de scurt-metraj” la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary, documentarul lui Emil Langballe surprinde complicatiile unei forme de turism aparte, in care promisiunile constituie principala sursa de atractie.

                   18.30 „PRIBEGII SOSELELOR” (2012, r. Chris Cottam, 91 min.)

Rich Hall ne poarta intr-o calatorie personala pentru a defini ce anume caracterizeaza filmele genului road movie. Inca de la inceputurile cinematografiei americane, road movie-ul a fost sinonim cu cultura americana, iar filme precum Bonnie si Clyde, Fructele maniei si Thelma si Louise au demonstrat memorabil acest lucru. Umorul caracteristic lui Rich Hall, prezentatorul documentarului, urmareste inclusiv modul in care contextul social, economic si politic au contribuit la redefinirea genului artistic.

17 aprilie - 18.00 „PROBLEMA AJUTORULUI UMANITAR” (2012, r. Ricardo Pollack, 120 min.)

Acum 45 de ani, un grup de tineri si-a propus sa ofere sprijin victimelor zonelor de conflict, insa au realizat in scurt timp ca pana si cele mai bune intentii pot fi contestate in fata pericolului iminent. „Problema cu ajutorul umanitar” analizeaza indeaproape intamplarile care au avut loc de-a lungul celor mai mari dezastre umanitare din ultimii 50 de ani. In pofida bunelor intentii, sa fi fost ajutorul acordat mai degraba o piedica?

23 aprilie - 18.00 „ REGINA ADOLESCENTA A FRUMUSETII” (2012, r. Dan Murdoch, 58 min.)

Documentarul lui Dan Murdoch arunca o privire in culisele concursurilor de frumusete si pune sub semnul intrebarii artificialitatea unor astfel de evenimente. Protagonista documentarului, primul adolescent din Marea Britanie care a facut o operatie de schimbare de sex, dezvaluie toate provocarile intampinate in incercarea de a-si accepta si destainui propria identitate, de la operatiile estetice pana la tentativele de suicid.

                    19.00 „ IN LUMINA REFLECTOARELOR: NORMAN PARKINSON” (2013, r. Nicola Roberts, 75 min.)

Norman Parkinson este cunoscut atat pentru indelungata sa cariera ca fotograf revolutionar in domeniul modei, cat si drept un personaj excentric, pasionat de gastronomie, care si-a creat propria marca de carnati. Fotografiile impresionante, precum si inregistrari ce pana acum nu au fost accesibile publicului constituie farmecul aparte si ineditul acestui documentar, alaturi de interviuri cu Iman, Jerry Hall, Carmen Dell’Orefice si Grace Coddington, directorul de creatie al prestigioasei reviste de moda Vogue.

 Mai multe informatii sunt disponibile pe website-ul British Council Romania:  http://www.britishcouncil.ro/evenimente/british-documentary-iasi .

Articol scris de Comunicat de presa | Lun, 02/03/2015 - 21:51
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa