eveniment
Data: 
5 May 2017 - 18:00 - 21 May 2017 - 18:00
Loc: 
Galeria apARTe
stats
Adresa: 
Str. Sararie nr. 189 (in curtea UAGE)

VOID. Whiskey Tango Foxtrot

ANTICAMERA & Guests reprezintă un proiect colaborativ inițiat de Gloria Luca și Tudor Pătrașcu, în calitate de gazde, și artiști invitați. Scopul acestor acțiuni se articulează în formulări interacționale concepute pentru a analiza problematici de actualitate socială și culturală internațională. Primii participanţi în contextul ANTICAMERA & Guests sunt artiștii Dan Perjovschi și Eduard Constantin. Expoziția poartă numele VOID. Whiskey Tango Foxtrot, artişti: Dan Perjovschi, Eduard Constantin, Gloria Luca, Tudor Pătrașcu și va fi deschisă în data de 5 martie la ora 18.00, la Galeria apARTe din cadrul Facultății de Arte Vizuale şi Design, Str. Sărărie nr. 189. Durata evenimentului: 05 – 21 Mai 2017.

ARGUMENT

Război. Refugiați. Ziduri. Proteste. Dislocări ideologice și economice. Ştiri contrafăcute. Asalturi abominabile în plină zi. Victime devenite imagini-eveniment (image-event). Situaţii care redefinesc constant lumea și relația noastră cu ea. Evenimente precum atacul fatal asupra arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei, în urmă cu mai bine de un secol, invazia Irakului în 2003, sau războiul civil iscat în Siria (2011), și până la cele mai recente eșecuri de pe scena politică internațională, au dinamitat ideea de stabilitate mondială, creând contexte în care siguranța socială pare să rămână o iluzie.

Pe fondul situației actuale din Siria, al divergențelor politice din cadrul Uniunii Europene și al momentelor intermitente de comportament deviant care sabotează viața și integritatea fizică a individului, proiectul expozițional artist-curated, VOID. Whiskey Tango Foxtrot, punctează inter-medial ciclicitatea războiului din perspectiva unor evenimente istorice majore, asumând o serie de poziții reflexive asupra factorilor declanșatori şi repercusiunilor conflictelor armate.

Juxtapunerea într-o cheie absurdă a cuvintelor din titlu, resemnifică modurile în care efectele şi cauzele războiului sunt receptate din spațiul mediatic. Vidul este înțeles aici ca distorsiune a conștiinței, manifestată în cercurile pozițiilor de putere care induc și întrețin actele de violență. Expresia Whiskey Tango Foxtrot derivă din alfabetul fonetic militar și ține locul interogației „What the fuck?!” (Ce dracu?!), indicând un tip spontan de reacție care exprimă dezacordul. În contextul de față, frivolitatea sintagmei este reconsiderată în sensul articulării unor atitudini critice asupra exceselor jocului de putere la nivel global.

VOID. Whiskey Tango Foxtrot investighează aceste momente de destabilizare, criză, precum și modurile în care sunt gestionate efectele acestora asupra victimelor civile. Asistăm la experiențele limită ale „celuilalt”, prin intermediul unui ecran, cu un decalaj de numai câteva minute. Le „distribuim” pe cele care ne șochează, dar cu toate acestea informațiile care dobândesc vizibilitate globală instantă sunt filtrate preferențial. Chestionând implicit logica mediatizării șocului pe rețelele de socializare, proiectul de față pune în discuție asimetria din relația spectator – victimă și impactul pe care atrocitățile și noile forme ale terorismului îl au asupra martorului indirect.


Dan Perjovschi (n. 1961) trăieşte la Bucureşti şi Sibiu. A avut expoziţii personale la Tate Modern Londra, MoMA New York, Kiasma Helsinki şi expoziţii de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, MoMA San Francisco, MCBA Lausanne. Dan Perjovschi a participat la bienalele de artă Manifesta, Istanbul, Veneţia, Sao Paulo, Moscova, Sydney, Lyon, Dublin şi Jakarta. Prima sa retrospectivă a avut loc la muzeul Nasher al Universităţii Duke în 2007, iar a doua la Centre de Création Contemporaine din Tours în 2012. A primit premiul George Maciunas în 2004 şi, împreună cu Lia Perjovschi, premiul European Cultural Foundation Princess Margriet în 2012. În 2016 i-a fost decernat de către profesorul Kasper Koenig premiul Rosa Schapire Kunsthalle Hamburg.

Eduard Constantin (n. 1977) trăieşte şi activează în Bucureşti. Practica sa artistică este bazată pe observaţii asupra evenimentelor cotidiene, pe care uneori le colecţionează şi le transpune în jurnale video, fotografie, desen sau lucrări tridimensionale. Artistul investighează retrospectiv schimbările produse în plan urban şi social, precum şi noile semnificaţii pe care acestea le pot genera odată cu trecerea timpului. Eduard Constantin a expus în spații precum Galerie IG BILDENDE KUNST Viena, Janco-Dada Museum, Ein-Hod, Israel, Galeria Andreiana Mihail, Bucureşti, Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.), Berlin şi Wurtembergischer Kunstverein Stuttgart. 

ANTICAMERA este un duo colaborativ format din Gloria Luca (n. 1988) și Tudor Pătrașcu (n. 1979) în anul 2014. Înțeles în sens comun drept cameră de așteptare, situată la intrarea într-un birou de lucru/cabinet al unei persoane aflate în serviciul public, termenul de „anticameră” funcționează ca o metaforă a premeditării unor acțiuni, care problematizează flexibilitatea noțiunii de spaţiu din perspectivă conceptuală. În cercetarea artistică, ANTICAMERA operează cu instrumente aflate în zona practicilor vizuale inter-mediale şi multidisciplinare. Primul proiect artistic realizat în această formulă, intitulat „Trecutul Continuu”, a fost expus la galeria N. Tonitza din Iaşi, în 2014. Un an mai târziu, grupul a participat în cadrul programului internaţional Ateljé Stundars Artist in Residence, susţinut de instituţia KulturÖsterbotten, Solf, Finlanda.

Articol scris de Comunicat de presa | Mar, 25/04/2017 - 13:00
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa