eveniment
Data: 
30 Nov 2011 - 16:30 - 16 Dec 2011 - 18:00
Loc: 
Centrul Cultural German
stats
Adresa: 
Str. Lascar Catargi nr. 38
Telefon: 
0232-214051

Universul Rudolf Steiner

Centrul Cultural German Iasi gazduieste in perioada 30 noiembrie – 16 decembrie 2011 expozitia omagiala Univers Rudolf Steiner – 150 de ani, organizata de Societatea Antroposofica din Romania, in colaborare cu Asociatia Waldorf Iasi. In cadrul vernisajului expozitiei, care va avea loc miercuri, 30 noiembrie, ora 16.30, dr. Petre Papacostea va tine o conferinta intitulata “Antroposofia, o prefigurare a stiintei secolului al XXI-lea”.

Am avut ocazia sa-mi raspund la intrebarea cine e Rudolf Steiner in luna februarie a acestui an, cand pe cladirea din sticla a Muzeul de Arta Contemporana (Kunstmuseum) din Stuttgart era promovata expozitia temporara “Kosmos Rudolf Steiner”. Printre altele, Rudolf Steiner a fost fondator al curentului antroposofic, initiator al scolilor Waldorf, promotor al medicinei alternative, sustinator al agriculturii sustenabile, designer de piese de mobilier si inventator al unui stil de cladire ce anticipa arhitectura contemporana (numit Goetheanum, in onoarea lui Goethe). Am fost coplesit nu atat de prolificitatea scrierilor sale (o parte traduse si in romana), cat de eclectismul preocuparilor celui de la nasterea caruia se implinesc 150 de ani in 2011, prilej cu care centre culturale, muzee, biblioteci si prieteni ai miscarii antroposofice, rememoreaza si prezinta contributiile si influentele acestui intemeietor al stiintelor spiritului, “ultimului dintre marii initiati”, cum il prezenta Lucian Blaga in scrierile sale.

Expozitia de la Iasi cuprinde 18  bannere cu imagini si texte in limba germana (traduse in limba romana) despre viata lui Rudolf Steiner si despre impulsurile pe care le-a adus in diverse domenii: stiinta spiritului, educatie, agricultura, medicina etc. Aceasta poate fi vizitata de luni pana vineri intre orele 14.00 si 18.00, intrarea fiind libera.

Antroposofia este o conceptie despre om si lume fundamentata de Rudolf Steiner, care isi propune sa ofere cunostinte despre lumea spirituala obtinute prin cercetare spiritual-stiintifica. Ea sustine existenta unor facultati de perceptie suprasensibila in cazul tuturor oamenilor, prin dezvoltarea carora, urmand o metoda precisa si sistematica, se poate atinge perceperea nemijlocita a spiritualului.

Desi referirile la conceptii religioase sunt frecvente, antroposofia nu isi propune sa reprezinte o noua religie, ci sa faca intelese determininarile istorice esoterice ale religiilor existente, precum si sa vina cu impulsuri innoitoare in toate domeniile practice ale vietii. Un alt obiectiv este acela de a prezenta o conceptie occidentala asupra notiunilor de reincarnare si karma, spre deosebire de aceea descrisa de perspectiva teosofica, de care s-a desprins la inceputul secolului XX.

In viziunea antroposofica, omul reprezinta o fiinta integrata in microcosmos si macrocosmos, ce actioneaza simultan pe mai multe niveluri, orice actiune a sa avand urmari si in lumea spirituala. Fiecare persoana e considerata a fi in legatura cu diferite fiinte spirituale, chiar daca acest lucru ramane in inconstient pentru majoritatea oamenilor. Christos ocupa un rol central in acest sistem spiritual, fiind cel care da sens intregii evolutii pamantesti.

Pe langa antroposofie, Rudolf Steiner a creat sistemul de pedagogie Waldorf, la initiativa directorului fabricii de tigarete Waldorf Astoria, Emil Molt. Aceasta se bazeaza pe antropologia dezvoltata de Rudolf Steiner in cursurile de introducere tinute in toamna anului 1919, inainte de inceperea primelor clase. In lume, acest sistem educativ are o larga raspandire. Alternativa educationala Waldorf completeaza sistemul educational existent; substituie unele forme de educatie printr-o oferta metodica si didactica diferita sau complementara; restructureaza cadrul de organizare si functionare a institutiei scolare.

Steiner a avut o ampla activitate ca filosof, conferentiar si om de cultura, sustinand numeroase prelegeri in diferite localitati din Europa, inclusiv una in anul 1889 la Sibiu, aflat pe atunci in cadrul Imperiului Austro-Ungar. In 1891 isi obtine doctoratul in filosofie la Universitatea din Rostock, Germania, iar mai tarziu devine secretarul general al sectiunii germane a Societatii Teosofice, cu toate ca avea rezerve asupra misticismului oriental promovat de aceasta. Incepand cu aceasta perioada incepe sa vorbeasca despre posibilitatea cercetarii nemijlocite a lumii spirituale suprasensibile prin intermediul metodelor stiintei spirituale, descrise de el intr-o serie de carti si conferinte. (sursa: wikipedia.org)

Resurse
Video: 

Interviu Papacostea (part. I)

Interviu Papacostea (part. I)

Interviu Papacostea (part. II)

Interviu Papacostea (part. II)
Articol scris de George Plesu | Dum, 27/11/2011 - 17:55
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george